• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uskallanko istuttaa kesäkukat ulos?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83366.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

"Taimimyymälän valikoimista haltioituneena hankin laatikollisen kesäkukkia... Mutta uskallanko istuttaa kesäkukat jo ulos?"

Aurinkoinen ja lämmin ilma yhdistettynä taimi- ja kesäkukkamyymälöiden runsaisiin valikoimiin saavat helposti kauneutta ja kasveja rakastavat ihmiset haltioituneena hankkimaan kukkaloistoa myös omiin kotipuutarhoihinsa. Näin käy joskus myös kokeneemmalle kotipuutarhurille...

Kevään istutuksiin kannattaa valita pientä pakkasta sietäviä lajeja; esimerkiksi orvokkeja ja monivuotisia kasveja; vaikkapa pieniä havuja. Pientä pakkasta kestäviä ryhmäkasveja ovat myös lemmikki, kelloköynnös, punakosmos, neilikat, verbena, hopeavillakko ja hopeakäpälä. Osa kasveista karaistuu kesän myötä ja kestää syksyllä enemmän kylmää kuin keväällä. Tällainen kasvi on esimerkiksi marketta.
Useimmat kesäkukat ovat arkoja kylmälle – etenkin nyt keväällä, kun taimet ovat juuri tulleet suoraan kasvihuoneen lämmöstä myyntiin. Alin lämpötila vaihtelee kasvikohtaisesti, mutta mitään kiirettä ei kannata ulos istuttamisella pitää. Perinteisesti kesäkukat istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

"No mitä minä näillä kukilla nyt sitten teen?"

Älähän hätäile, vaikka kotonasi olisikin nyt ostettuna laatikollinen herkempiä kesäkukkia. Mikäli olit aikeissa istuttaa ne ruukkuihin tai pienempään istutuslaatikkoon, niin voit jo tehdä sen. Anna valmiin istutuksen sekä kesäkukka-amppeleiden nauttia lämpimistä kevätpäivistä ja karaistua pihalla hieman viileämpinä päivinä – nosta astia sitten yöksi tai ainakin hallayön uhatessa sisätiloihin suojaan.
Mikäli olit aikeissa istuttaa kukkasi maahan, kiinteään tai kookkaaseen istutusastiaan, kannattaa istutusajankohtaa vielä lykätä. Löytyisikö kodistasi valoisaa ja kenties hieman huonelämpötilaa viileämpää tilaa? Tai mahtuisivatko ne hetkeksi huonekasvien joukkoon ikkunalle? Kauniina päivinä nämäkin kukat kannattaisi silti nostaa ulos karaistumaan, sillä liika lämpö saa nopeasti aikaan hentoa kasvua ja lisäksi kylmän kesto olisi ulos istuttamisen aikaan edelleen heikko. Mikäli mahdollista, ulkoiluta kesäkukat päivittäin ja istuta paikoilleen vasta hallanvaaran mentyä varmasti ohi.
Mikäli tilaa kesäkukkien säilyttämiselle ei löydy, pitänee ottaa riski ja istuttaa ne suunnitellulle paikalleen. Istutukset kannattaa kuitenkin aina peitellä hyvin illalla ja pitää vaikka suojaa päällä kylmempänä päivänäkin. Harso sopii tähän tehtävään mainiosti, mutta hätätapauksessa sanomalehdetkin auttavat. Muista kuitenkin, että kasvit tulee peitellä huolellisesti, ettei kylmä ilma pääse suojan alle. Lisäksi se tulee kiinnittää hyvin, ettei tuuli vie peitettä mukanaan. Sade saattaa myös painaa peitteen alla olevia kukkia, joten peitettä kannattaa pyrkiä pitämään ylhäällä vaikka tukikeppien varassa.
Kyllä ne lämpimät kesäyöt pian meitä ja kukkiamme pääsevät hellimään. Odota rauhassa.

Ohje

Ohje

Lue lisää kesäkukista ja niiden hoidosta:
Yksivuotiset ryhmäkasvit ja kylvökukat
Amppelikukat

Kuvia ja tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
202211_80204.jpg
Viikon kysymys: Mikä taimi mahtaa olla kyseessä?
Kesän alussa löysin pienen, vasta sirkkalehtivaiheen ohittaneen taimen kirkonkylän hautuumaan haudan kukkapenkistä. Tainta olen kasvattanut tomaattihuoneessa. Lehdet ovat pihlajan lehtien tapaiset, mutta hyvin ohuet. Taimi on harottunut. Runko vaikuttaa puumaiselta.
20225_78227.jpg
Yksi- ja monivuotiset kukat puutarhassa
Puutarhassa kasvavat koristekasvit voidaan jakaa karkeasti neljään eri luokkaan: yksivuotiset kukat, monivuotiset kasvit eli perennat, puut ja pensaat. Hyvällä suunnittelulla voit istuttaa pihallesi harmonisen kokonaisuuden, jossa erityyppiset kasvit täydentävät toisiaan.
20221_75503.jpg
Sipuli tuo ruokaan täyteläisyyttä
Kokkauksessa vakioaineksiin kuuluva sipuli on ansainnut kaikki ne ylistyspuheet, joita siitä on kuultu. Sipuli on ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta. Se sopii mitä erilaisimpiin ruokiin ja sitä voi käyttää monin eri tavoin. Myös ihmisen terveys hyötyy sipulista. MTK:n tiedotteen mukaan lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulia voi pitää terveysruokana. Kaiken lisäksi sipuli on ekologista ja edullista ruokaa, joka tuotetaan lähellä. Sitä saa kautta vuoden kotimaisena.Tiesitkö, että valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4?
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton