• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uskallanko istuttaa kesäkukat ulos?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83366.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

"Taimimyymälän valikoimista haltioituneena hankin laatikollisen kesäkukkia... Mutta uskallanko istuttaa kesäkukat jo ulos?"

Aurinkoinen ja lämmin ilma yhdistettynä taimi- ja kesäkukkamyymälöiden runsaisiin valikoimiin saavat helposti kauneutta ja kasveja rakastavat ihmiset haltioituneena hankkimaan kukkaloistoa myös omiin kotipuutarhoihinsa. Näin käy joskus myös kokeneemmalle kotipuutarhurille...

Kevään istutuksiin kannattaa valita pientä pakkasta sietäviä lajeja; esimerkiksi orvokkeja ja monivuotisia kasveja; vaikkapa pieniä havuja. Pientä pakkasta kestäviä ryhmäkasveja ovat myös lemmikki, kelloköynnös, punakosmos, neilikat, verbena, hopeavillakko ja hopeakäpälä. Osa kasveista karaistuu kesän myötä ja kestää syksyllä enemmän kylmää kuin keväällä. Tällainen kasvi on esimerkiksi marketta.
Useimmat kesäkukat ovat arkoja kylmälle – etenkin nyt keväällä, kun taimet ovat juuri tulleet suoraan kasvihuoneen lämmöstä myyntiin. Alin lämpötila vaihtelee kasvikohtaisesti, mutta mitään kiirettä ei kannata ulos istuttamisella pitää. Perinteisesti kesäkukat istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

"No mitä minä näillä kukilla nyt sitten teen?"

Älähän hätäile, vaikka kotonasi olisikin nyt ostettuna laatikollinen herkempiä kesäkukkia. Mikäli olit aikeissa istuttaa ne ruukkuihin tai pienempään istutuslaatikkoon, niin voit jo tehdä sen. Anna valmiin istutuksen sekä kesäkukka-amppeleiden nauttia lämpimistä kevätpäivistä ja karaistua pihalla hieman viileämpinä päivinä – nosta astia sitten yöksi tai ainakin hallayön uhatessa sisätiloihin suojaan.
Mikäli olit aikeissa istuttaa kukkasi maahan, kiinteään tai kookkaaseen istutusastiaan, kannattaa istutusajankohtaa vielä lykätä. Löytyisikö kodistasi valoisaa ja kenties hieman huonelämpötilaa viileämpää tilaa? Tai mahtuisivatko ne hetkeksi huonekasvien joukkoon ikkunalle? Kauniina päivinä nämäkin kukat kannattaisi silti nostaa ulos karaistumaan, sillä liika lämpö saa nopeasti aikaan hentoa kasvua ja lisäksi kylmän kesto olisi ulos istuttamisen aikaan edelleen heikko. Mikäli mahdollista, ulkoiluta kesäkukat päivittäin ja istuta paikoilleen vasta hallanvaaran mentyä varmasti ohi.
Mikäli tilaa kesäkukkien säilyttämiselle ei löydy, pitänee ottaa riski ja istuttaa ne suunnitellulle paikalleen. Istutukset kannattaa kuitenkin aina peitellä hyvin illalla ja pitää vaikka suojaa päällä kylmempänä päivänäkin. Harso sopii tähän tehtävään mainiosti, mutta hätätapauksessa sanomalehdetkin auttavat. Muista kuitenkin, että kasvit tulee peitellä huolellisesti, ettei kylmä ilma pääse suojan alle. Lisäksi se tulee kiinnittää hyvin, ettei tuuli vie peitettä mukanaan. Sade saattaa myös painaa peitteen alla olevia kukkia, joten peitettä kannattaa pyrkiä pitämään ylhäällä vaikka tukikeppien varassa.
Kyllä ne lämpimät kesäyöt pian meitä ja kukkiamme pääsevät hellimään. Odota rauhassa.

Ohje

Ohje

Lue lisää kesäkukista ja niiden hoidosta:
Yksivuotiset ryhmäkasvit ja kylvökukat
Amppelikukat

Kuvia ja tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76769.jpg
Oleskelutilan suunnitteluvinkkejä
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.
20146_39767.jpg
Tee kasveilla viherkatto piharakennukseen
Viherkaton tekeminen vaikkapa huussiin, roskakatokseen tai puuliiteriin on nopea tapa saada aikaan ihana, visuaalisesti näyttävä yksityiskohta elävöittämään koko pihan ilmettä! Viherkattoja on tehty ympäri maailmaa jo vuosisatoja ja yhtä sen perinteisimmistä muodoista, turvekattoa, on käytetty aikanaan Suomessakin saunojen, navettojen ja aittojen katteena.
20219_72292.jpg
Syyskasvien loistoa ja syksyistä tunnelmaa lasiterassilla
Monien kesäkukkien väriloisto alkaa olla jo hiipumassa, vaikka niistä ei millään haluaisi luopua. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi hortensia ja pelargonia, jotka viihtyvät viileämmässä ilmassa ja ajoittavatkin upeimman kukkimisensa juuri syksyyn. Kesäkukkien kanssa ei kannata katsella kalenteria. Hyvissä olosuhteissa, varsinkin lasitetulla terassilla tai parvekkeella suojassa tuulelta ja sateelta, ne säilyvät elinvoimaisina jopa loka-marraskuulle.
20238_52209.jpg
Laikkuvehka (Aglaonema)
Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppohoitoisia, suurilehtisiä ja reheviä kasveja, joiden väreissä on upeita kontrasteja. Kaiken tämän lisäksi se on vielä tehokas huoneilman puhdistaja. Sitkeistä laikkuvehkoista on tullut markkinoille hyvin monenlaisia lajikkeita; löytyy laikukkaita, juovikkaita ja eri värein täplikkäitä lajikkeita. Eri lajikkeiden hoidossa on hieman erojakin.
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton