• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uskallanko istuttaa kesäkukat ulos?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83366.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

"Taimimyymälän valikoimista haltioituneena hankin laatikollisen kesäkukkia... Mutta uskallanko istuttaa kesäkukat jo ulos?"

Aurinkoinen ja lämmin ilma yhdistettynä taimi- ja kesäkukkamyymälöiden runsaisiin valikoimiin saavat helposti kauneutta ja kasveja rakastavat ihmiset haltioituneena hankkimaan kukkaloistoa myös omiin kotipuutarhoihinsa. Näin käy joskus myös kokeneemmalle kotipuutarhurille...

Kevään istutuksiin kannattaa valita pientä pakkasta sietäviä lajeja; esimerkiksi orvokkeja ja monivuotisia kasveja; vaikkapa pieniä havuja. Pientä pakkasta kestäviä ryhmäkasveja ovat myös lemmikki, kelloköynnös, punakosmos, neilikat, verbena, hopeavillakko ja hopeakäpälä. Osa kasveista karaistuu kesän myötä ja kestää syksyllä enemmän kylmää kuin keväällä. Tällainen kasvi on esimerkiksi marketta.
Useimmat kesäkukat ovat arkoja kylmälle – etenkin nyt keväällä, kun taimet ovat juuri tulleet suoraan kasvihuoneen lämmöstä myyntiin. Alin lämpötila vaihtelee kasvikohtaisesti, mutta mitään kiirettä ei kannata ulos istuttamisella pitää. Perinteisesti kesäkukat istutetaan ulos vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

"No mitä minä näillä kukilla nyt sitten teen?"

Älähän hätäile, vaikka kotonasi olisikin nyt ostettuna laatikollinen herkempiä kesäkukkia. Mikäli olit aikeissa istuttaa ne ruukkuihin tai pienempään istutuslaatikkoon, niin voit jo tehdä sen. Anna valmiin istutuksen sekä kesäkukka-amppeleiden nauttia lämpimistä kevätpäivistä ja karaistua pihalla hieman viileämpinä päivinä – nosta astia sitten yöksi tai ainakin hallayön uhatessa sisätiloihin suojaan.
Mikäli olit aikeissa istuttaa kukkasi maahan, kiinteään tai kookkaaseen istutusastiaan, kannattaa istutusajankohtaa vielä lykätä. Löytyisikö kodistasi valoisaa ja kenties hieman huonelämpötilaa viileämpää tilaa? Tai mahtuisivatko ne hetkeksi huonekasvien joukkoon ikkunalle? Kauniina päivinä nämäkin kukat kannattaisi silti nostaa ulos karaistumaan, sillä liika lämpö saa nopeasti aikaan hentoa kasvua ja lisäksi kylmän kesto olisi ulos istuttamisen aikaan edelleen heikko. Mikäli mahdollista, ulkoiluta kesäkukat päivittäin ja istuta paikoilleen vasta hallanvaaran mentyä varmasti ohi.
Mikäli tilaa kesäkukkien säilyttämiselle ei löydy, pitänee ottaa riski ja istuttaa ne suunnitellulle paikalleen. Istutukset kannattaa kuitenkin aina peitellä hyvin illalla ja pitää vaikka suojaa päällä kylmempänä päivänäkin. Harso sopii tähän tehtävään mainiosti, mutta hätätapauksessa sanomalehdetkin auttavat. Muista kuitenkin, että kasvit tulee peitellä huolellisesti, ettei kylmä ilma pääse suojan alle. Lisäksi se tulee kiinnittää hyvin, ettei tuuli vie peitettä mukanaan. Sade saattaa myös painaa peitteen alla olevia kukkia, joten peitettä kannattaa pyrkiä pitämään ylhäällä vaikka tukikeppien varassa.
Kyllä ne lämpimät kesäyöt pian meitä ja kukkiamme pääsevät hellimään. Odota rauhassa.

Ohje

Ohje

Lue lisää kesäkukista ja niiden hoidosta:
Yksivuotiset ryhmäkasvit ja kylvökukat
Amppelikukat

Kuvia ja tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20217_71465.jpg
Perinnekasvi: Harjaneilikka
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on harjaneilikka (Dianthus barbatus). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton