• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vanhan syreenin jakaminen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 13.05.2024
202312_83331.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.
Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Puistopökkösieni on todella pahalta haiseva sieni. Sen rihmasto elää maassa ehkä laajallakin alueella. Sienien kerääminen voi vähentää vastenmielistä hajua, vaikka se ei ongelmaa poistakaan. Rihmaston saa pois vain maan vaihdolla. Ongelmana on, että ei voi tietää, kuinka laajalla alueella pökkösienen rihmasto kasvaa. Joka vuosi ei ole yhtä hyvä sienisuosi kuin nyt, joten itiöemiä ei välttämättä kasva samaan tapaan joka syksy.

Syreenin nuorista vesoista on kasvatettavissa uusia pensaita. Varminta pensaan kannalta olisi syksyllä kaivaa vesoja juurineen lapiolla ja jättää multaa paakuksi juurten ympärille. Paakut istutetaan laadukkaaseen ja muokattuun kasvualustaan samaan syvyyteen, jossa ne nytkin kasvavat. Kastellaan hyvin ja leikataan vasta keväällä versot esim. 10 cm maan pinnasta tai haaroittumiskohdasta. Keväällä täytyy myös huolehtia jatkokastelusta, jotta ne juurtuvat kunnolla.

Paakuissa saattaa tosin pökkösienen rihmastokin siirtyä. Jos se halutaan välttää, voi nuoria vesoja irrottaa varovasti maasta mahdollisimman runsaan juuren kera, puhdistaa mullat pois ja vaikka pestä juuret hellävaraisesti vedellä. Syreenit istutetaan uuteen multaan ja kastellaan, ja ne leikataan keväällä kuten yllä on kerrottu. Kasvatus on samantapaista kuin avojuuristen taimien istutus ja kasvattaminen.

Avojuurisia kasveja käsitellään lepotilaisina, koska muuten ne eivät kestä käsittelyä. Leikkaaminen keväällä ennen kasvun alkua on hyvin tärkeä toimi, sillä taimien täytyy saada ensin kasvattaa juuria ja vasta sitten oksia ja lehtiä. Leikkaamalla versot lyhyiksi, pensas saa tilaisuuden kohdistaa voimansa juurtumiseen sen sijaan, että yrittäisi kasvattaa uusia lehtiä. Juurtuminen samaan aikaan ei useinkaan onnistu. Leikkaaminen myös haaroittaa pensasta tehokkaasti.

Sopiva istutusaika on aikaisintaan, kun lehdet alkavat kellastua. Istutukseen on ryhdyttävä viimeistään ennen maan jäätymistä. Myös syksyllä tapahtuu juurtumista, joten ei kannata ehdoin tahdoin odottaa myöhäissyksyyn. Kannattaa myös istuttaa enemmän taimia kuin lopulta tarvitaan, sillä voi olla, että vain osa jaksaa jatkaa kasvua.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82628.jpg
Viikon kysymys: Miten isotuomipihlaja tulisi leikata?
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton