• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viherkallion asukaspuisto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2024
20084_10477.jpg

Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.

Viherkallion asukaspuiston vaaleansininen talo sijaitsee luonnonkauniin, kallioisen mäntymetsän reunalla, kävelyteiden risteyksessä aivan Viherlaakson keskustassa. Puisto sulautuu luontevasti ympäröivään metsään.

Tämä asukaspuisto on yksi 14:sta Espoon asukaspuistosta. Ovet ovat avoinna läpi vuoden puiston aukioloaikoina kaikille lapsille, heidän vanhemmilleen ja hoitajilleen. Toiminta on avointa ja maksutonta. Toiminnalla luodaan lapsille tekemisen ja yhdessä olon riemua sekä oppimisen elämyksiä, vanhemmille seuraa ja keskinäistä tukea.

Aamupäivän toiminta suunnataan alle kouluikäisille lapsille ja heidän aikuisilleen. Toiminnan avulla ohjaajat haluavat siirtää vanhoja perinteitä nykylapsille. Iltapäivisin puiston toiminta painottuu koululaisiin. Toki mukaan mahtuvat pikkulapset vanhempineen. Koululaiset voivat nauttia myös maksullisen välipalan puistossa. Puistoon voi tuoda myös omia eväitä.

Kesäisin puistossa voi nauttia maksuttoman keittolounaan, kun omat ruokailuvälineet ovat mukana. Ensi kesänä ruokailu alkaa 2.6. ja päättyy 8.8.

Puiston perusparannus valmistui viime vuonna

Viherkallion asukaspuisto valmistui vuonna 1986.Perusparannussuunnitelma tehtiin vuonna 2006, kun puisto vietti 20-vuotisjuhliaan. Remontti kesti vuoden, ja uudistettu puisto valmistui viime vuonna. Perusparannuksen yhteydessä puiston kuluneita rakenteita ja leikkivälineitä uudistettiin. Pienten lasten leikkialuetta laajennettiin metsään. Vanha, puuaidalla rajattu "puistotätiaitaus" poistettiin ja tilalle tuotiin keinut.

Umpeen kasvanut vesialue muutettiin sorapintaiseksi kivipuroksi suurine laivoineen. Talvisia touhuja varten löytyi sopivia kumpareita ja pikku polkuja, joista tuli suosittuja pulkkamäkiä.

Puiston pelikenttä saneerataan tänä vuonna. Kentällä pelataan kesäisin jalkapalloa, pöytätennistä, sählyä, koripalloa ja voimistellaan. Talvisin kenttä jäädytetään pikkuluistelijoita varten.

Käyttäjien toiveet huomioitiin

Asukaspuiston käyttäjät, lapset ja aikuiset, ottivat kantaa parannussuunnitelmiin ja ehdotettuihin uusiin leikkivälineisiin. Koululaiset saivat valita mieleisensä välineen, ja uusi kierreliuku kannettiin puistoon. Kierreliuku on tänään erittäin mieluisa ja suosittu.

Lyhyesti Viherkallion asukaspuistosta:

  • Käyntiosoite: Kievarinpolku 8, 02710 Espoo
  • Puisto avoinna: ympäri vuoden arkisin 8 - 16
  • Rakennuttaja: Espoon kaupunki
  • Valmistumisvuosi: 1986
  • Perusparannuksen suunnittelija: Espoon katu- ja viherpalvelut
  • Perusparannuksen toteuttaja: Espoon katu- ja vihertuotanto
  • Perusparannus: 2007
  • Perusparannuksen kustannukset: 210 000 €
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_69224.jpg
Perusta oma perhosbaari
Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisit pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.Laita siis pystyyn oma perhosbaari.
202211_79983.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta? Asiantuntija vastaa
Tehoaako spurtzin luonnonmukainen tuholaistorjunta-aine pihlajanmarjakoihin?
20227_70787.jpg
Hurmaavat kärhöt (Clematis)
Hehkuvat, isokukkaiset jalokärhöt ja herkän kauniit luonnonkärhöt kietovat puutarhanharrastajat helposti pauloihinsa. Kärhöjen kukkien väri vaihtelee vitivalkoisesta vaaleanpunaisen ja sinililan tai punalilan kautta siniseen tai sametin- tai purppuranpunaiseen. Ne sopivat niin moderniin puutarhaan kuin metsäpuutarhaan, viihtyvät maassa ja kasvavat ruukuissa – tai peräti amppeleissa. Kärhöjä voi yhdistää myös kesäkukkaistutuksiin.
20231_80719.jpg
Orkideat
Orkideoita (Orchidaceae) on löydetty luonnonvaraisena yli 20 000 lajia. Jalostustyön tuloksena yhteismäärä on kasvanut jo yli 100 000. Lajien ja risteymien moninaisuuden vuoksi on mahdotonta antaa pelkistettyjä hoito-ohjeita, jotka pätevät koko heimon kasveihin. Jokaisella lajilla on omia vaatimuksiaan, joista kannattaa ottaa tarkemmin selvää jo ennen hankintaa. Ilmeisesti nimenomaan heimon monimuotoisuus tekee orkideoista niin mielenkiintoisia.
20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.
20179_50236.jpg
Älä tapa syksyllä nurmikkoa!
Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton