Viisi vinkkiä vihreälle parvekkeelle
Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.08.2018

Upeat ruukkudaaliat sopivat myös puolivarjoisan parvekkeen ruukkuistutuksiin.
Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti:
Ohje
- Siivoa parveke ja hanki istutuksia varten tilavia, kunnollisia ruukkuja. Parvekelaatikoissakin on hyvä olla altakastelu- tai sorapohja, joka varastoi kasveille vettä. Pienissä ruukuissa ostetut taimet jaksavat kukkia pitempään, kun ne istutetaan uudelleen reilunkokoiseen astiaan.
- Käytä kesäkukille multaa, jossa on hitaasti liukenevia lannoitteita ja kastelukiteitä. Niitä voi myös lisätä olemassa olevaan multaan. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä ja kastele ruukut aina kunnolla. Useimmiten pari kastelukertaa riittää viikossa. Muista avata lasitukset lämpimiä jaksoina, jotta kasvit ei paahdu liian kuumassa.
- Valitse kasvit parvekkeen valoisuuden mukaan. Pohjois- ja itäparvekkeella menestyvät ahkeraliisat, orvokit, verenpisarat, hortensiat, begoniat, monet koristeelliset perennat ja heinät. Myös havut sopivat parvekkeille. Paahteisille etelä- ja länsiparvekkeille valitaan auringossa viihtyviä kasveja kuten pelargoneja, tähtisilmiä, neilikoita, mehikasveja ja siniviuhkoja. Yhdistele hyötykasveja kuten yrttejä ja vaikka chilejä koristekasvisekoituksiin. Monet niistä nauttivat auringosta. Parvekkeen varjoisalle puolelle voi siirtää myös huonekasveja kesähoitoon.
- Parvekkeen kaikki pinnat kannattaa ottaa käyttöön. Kattorakenteisiin voi yleensä kiinnittää amppeleita. Seinät valloitetaan köynnöksillä, joiden avulla saadaan myös sopivaa näkösuojaa ulkoreunoille. Korkeissa ruukuissa tai kukkapylväissä olevat kasvit jättävät lattiaa vapaaksi, mutta tuovat rehevän vaikutelman parvekkeelle. Erilaisten tukien ja kukkatelineiden avulla kasvit saadaan kasvamaan ylöspäin, jolloin tilaa vapautuu muulle toiminnalle.
- Luo parvekkeelle oma pesä, jossa hengähdät hetken joka päivä nauttien kesän kulusta ja vehreydestä. Jo vartin hetki omassa puutarhakeitassa laskee stressitasoa, verenpainetta ja saa kehon hyrräämään mielihyvästä!
Parvekeviljelyvinkkivideo youtubesta hakusanalla Puutarhaliitto https://youtu.be/_ny55Z0B3PUn
Puutarhaliitto kasvattaa hyvinvointia. Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta.
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää

Marja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalomme raja-aitana on marja-aroniaa, joka on mielestäni todella kaunis. Aronia on istutettu 2004. Pitääkö marja-aroniaa leikata kokonaan alas asti?Kuulemma joitakin vuosia sitten niin on tehty (mutta ei kenenkään nykyisten asukkaiden aikana) ja taas kuulemma niin kannattaisi tehdä (useampi samanlainen talo ja piha-aita vierekkäin). Pensas on nyt mielestäni aivan ihanan tuuhea (kuva viime kesältä) ja pelkään, että jotakin peruuttamatonta tapahtuu, jos leikkaamme sen alas. Siis toki leikkaamme, jos siitä on hyötyä, mutta onko siitä mitään hyötyä vai riittäisikö harvennus? Aidasta kuulemma tulee tuuheampi alhaalta, mutta käsittääkseni aronia ei kasva täysin tuuheaksi juuresta, vaikka kuinka leikkaisi ja meidän aitamme on mielestäni todella tuuhea joka tapauksessa ja josta ei kesäisin yhtään näy läpi – paitsi ehkä aivan juuresta, jos haluaa kuikuilla.Kuinkahan kauan taas kestää alas leikkauksen jälkeen, että aita kasvaa takaisin?Ja voikohan kukinnot leikata pois ennen kasvukautta, jos ei halua että siihen kasvaa marjoja? En sitä haluaisi tehdä, mutta lapset niitä heittelevät ja ne värjäävät paikkoja ja on ilmeisesti ongelma joillekin tällä alueella.Kannattaako aronia leikata alas mihin aikaan vuodesta? Syksyllä taisi olla muilla suunnitelmissa.

Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta

Chiliruokia moneen makuun
Chiliä kannattaa käyttää rohkeasti erilaisten ruokien maustamiseen. Chiliä on olemassa monenlaisia lajikkeita, hyvinkin miedosta erittäin tuliseen lajikkeeseen. Chiliä löytyy myös monia eri sävyjä. Monet pelkäävät käyttää chiliä ruuassaa, juurikin sen tulisuuden vuoksi, mutta eiköhän 200 lajikkeen joukosta löydy jokaiselle oma lempilajike. Kokeile! ...Joten ei muuta kuin potkua ruokiin ja nauttimaan makuelämyksistä. Tässä muutama herkkuvinkki matkaan.

Köynnösruusun hoito
Kysymys köynnösruusun hoidosta*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Heräävä kevät pukkaa porukat pihalle puuhailemaan
Talvikauden kääntyessä kevääksi silmälle näkymättömät energiavirrat käynnistyvät kasveissa ennen kasvu- ja lehtisilmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin nestevirtausten käynnistyttyä kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Leuto talvi ei takaa leutoa kevättä ja kasvit saattavat vielä joutua koetukselle ennen kesää.