Vuohenputkelle kyytiä
Näin hävität vuohenputken puutarhasta
Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä ja vieläpä äärettömän nopeasti. Ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Parasta luonnollisesti on, jos tätä epätoivottua vierasta ei ole ollenkaan pihallasi.
Vuohenputkea puutarhassa
Jos vuohenputki on muuttanut puutarhaan, siitä on vaikea päästä eroon. Silloin on laiha lohtu, että sen nuoria lehtiä voi mainiosti käyttää salaattina tai pinaatin korvikkeena. Mieluiten vuohenputki kasvaa puolivarjossa lehtipuiden alla. Kukinta-aikaan se voi siellä saavuttaa metrin korkeuden. Mutta sille kelpaavat myös aurinkoiset, avoimet paikat, joille se levittäytyy. Ja se käy uskomattoman nopeasti!
Näin torjut vuohenputken kotikonstein
Kurkista aidan yli naapurin puolelle. Jos naapurisi puolella, ehkä jopa rajan läheisyydessä, kasvaa vuohenputkea, juurieste saattaa auttaa. Se on läpitunkematonta kudosta ja kaivetaan noin 80 cm:n syvyyteen.
Perennapenkin uudet tulokkaat tulisi asettaa tiukkaan tarkastukseen. Usein vuohenputki livahtaa puutarhaan toisesta puutarhasta tuotujen kasvien mukana.
Jos vuohenputken maanpäällisen osan katkoo aina pois, kasvi antaa ajan mittaan periksi, vaikka ei luovutakaan kokonaan. Heikentäminen onnistuu vain jos toimenpide toistetaan säännöllisesti.
Huono idea sen sijaan on tehdä kaivanto vuohenputken vaivaamien kukkapenkkien ympärille. Tässä tapauksessa tulee vain pilkkoneeksi juuret pieniksi palasiksi, joista syntyy uusia kasveja. Sen sijaan maata kannattaa muokata talikolla! Ja kaikki juuren osat pitäisi mahdollisuuksien mukaan vetää tai seuloa pois.
Jos vuohenputkea kasvaa alueilla, joille et vielä ole istuttanut kasveja, sen voi hävittää paksun pahvin tai mustan katemuovin avulla. Levitä kate haluttuihin paikkoihin, tasoita päälle kerros kuoriketta ja odota. Kahden vuoden kuluttua ainakin maavarret ovat kuolleet. Sama ei valitettavasti koske siemeniä.
Kemiallisesti vuohenputkia voi yrittää torjua glyfosaattia sisältävillä torjunta-aineilla.