• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mitkä sisäkasvit ovat myrkyllisiä lapsille?

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.10.2024
kirjovehka

Kirjovehka (kuva: Adobe Stock)

Maisteluikäisen pienokaisen äitinä haluaisin tietää, mitä sisäkasveja pitäisi lapsiperheessä välttää? Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät onneksi ole tappavan myrkyllisiä, mutta saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Useat myrkylliset kasvit maistuvat kitkerälle tai polttavalle, joten niitä ei suuria määriä yleensä edes pysty syömään. Vakavat myrkytykset ovat siis onneksi harvinaisia.

Mutta mitä pienempi lapsi tai lemmikki on kyseessä, niin sitä vaarallisempi tilanne saattaa olla. Kasvimyrkytystä epäiltäessä on aina heti otettava yhteyttä lääkäriin.

Tilastokeskuksen kuolemansyytilastojen mukaan vuosina 1969‒2009 ei raportoitu yhtään kasvien aiheuttamaa kuolemantapausta, mutta sienimyrkytyksiin kuoli yhdeksän ihmistä. Aiemmilta vuosilta on kuitenkin julkaistu yksittäisiä tapausselostuksia kasvimyrkytyskuolemista, kuten raparperin aiheuttamasta tapauksesta.

Myrkytystietokeskuksen 50-vuotisen toiminnan aikana on myös raportoitu joitakin vakavia ukonhattu- ja myrkkykeisomyrkytyksiä, mutta nämä ovat hyvin harvinaisia. (Lähde: Duodecim)

Tuttuja, vaan ei täysin turvallisia

Monet tavalliset kasvit, kuten esimerkiksi hyasintti ja tulppaani ovat - ainakin joiltain osiltaan - myrkyllisiä, mutta eivät pieninä määrinä syötynä yleensä aiheuta mitään oireita.

Myös muun muassa omenan, luumun, kirsikan, persikan ja kriikunan siemenet ovat myrkyllisiä. Niiden siemeniä tuskin kukaan jaksaa popsia niin runsaasti, että siitä olisi vakavaa haittaa. Pienten lasten kanssa kannattaa kuitenkin nämäkin aina muistaa.

Huomio

Huomio

Yleisimmät myrkylliset sisäkasvit, joita kannattaa varoa, ovat:

Myrkyllisiä sisäkasveja

Myrkylliset sisäkasvit voivat olla vaarallisia erityisesti lapsille, jotka ovat uteliaita ja saattavat maistella kasvien lehtiä tai kukkia. Yksi yleisimmistä myrkyllisistä viherkasveista on muratti (Hedera helix), joka voi aiheuttaa vatsavaivoja, pahoinvointia ja oksentelua, jos sitä syödään.

Toinen yleinen myrkyllinen kasvi on kirjovehka (Dieffenbachia), jonka lehdet ja varret sisältävät ärsyttäviä aineita, jotka voivat aiheuttaa suun ja kurkun turvotusta sekä kipua.

Vaikka joulutähdellä (Euphorbia pulcherrima) on huono maine, on se kuitenkin joulukukkasistamme turvallisin. Joulutähteä on yleisesti pidetty hyvin myrkyllisenä. Perustana on tapaus, jossa kuvattiin joulutähteä syöneen lapsen kuolleen vuonna 1918 Havaijilla. Kysymyksessä ei ollut lainkaan meidän tuntemamme joulutähti, kertoo Duodecim-lehti. Joulutähti voi aiheuttaa ihoärsytystä ja suun polttelua.

Lisäksi flamingokukka (Anthurium) on tunnettu myrkyllisyydestään. Flamingokukka voi aiheuttaa suun ja kurkun ärsytystä sekä vatsavaivoja.

Hengenvaaralliset sisäkasvit

Jotkut sisäkasvit voivat olla myös hengenvaarallisia, jos niitä nautitaan suuria määriä tai jos niiden myrkyt vaikuttavat erityisen voimakkaasti. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Oleanteri (Nerium oleander) sisältää sydämen toimintaan vaikuttavia glykosideja, jotka voivat olla hengenvaarallisia nautittuna.
  • Kultaköynnös (Epipremnum aureum) on hyvin yleinen kasvi sisätiloissa. Sen nauttiminen voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten hengitysvaikeuksia ja sydämen rytmihäiriöitä.
<p data-block-key="41jdj">Kultaköynnös (kuva: Adobe Stock)</p>
Kultaköynnös (kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="3us16">Oleanteri (kuva: Adobe Stock)</p>
Oleanteri (kuva: Adobe Stock)
Huomio

Huomio

Maustevaroitus!

Antikolinergisesti vaikuttavat kasvit ovat Suomessa melko harvinaisia sekä luonnonvaraisina että koristekasveina. Tämän ryhmän kasveista muskottipähkinää (Myristica fragrans) myydään mausteena. Sillä on suurina annoksina hallusinogeeninen vaikutus. (Lähde: Duodecim)

Ensiapu

Myrkyllistä kasvia syönyttä ei saa laittaa oksentamaan, vaan hänelle annetaan ensiapuna lääkehiiltä. Apteekissa myytävä lääkehiili on tehokkain ensiapu lääke-, kasvi- ja sienimyrkytyksissä. Myrkytysten hoidossa tarvittava lääkehiilimäärä on suuri: yliannostuksen vaaraa ei ole.

Hiilijauhepullo sisältää aikuisellekin riittävän kerta-annoksen (50 g). Lapsille lääkehiiltä annostellaan myrkytyksissä 1 g/kg. Nopeasti annettu lääkehiili estää myrkyllisten aineiden imeytymistä mahalaukusta.

Jos selkeitä myrkytykseen viittaavia oireita ei ole, mutta epäilet myrkytyksen mahdollisuutta - tai haluat neuvoja ja toimintaohjeita, niin soita Myrkytystietokeskukseen (avoinna 24 t/vrk), maksuton numero 0800 147 111.

Selvitä ennen Myrkytystietokeskukseen soittamista mitä kasvia ja kasvinosaa epäilet. Katso sitten näkyykö suussa jälkiä kasvista ja haistele, tunnetko hengityksessä jonkin tietyn hajun. Selvitä myös mahdollisuuksien mukaan niellyn aineen määrä ja kauanko tapahtuneesta on kulunut aikaa.

Noudata Myrkytystietokeskuksesta saamiasi ohjeita esimerkiksi lääkehiilen annostuksesta.

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu.

Ohje

Ohje

Tutustu Puutarhanetin kasvikortistoon

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20214_69909.jpg
Lapsiystävällisen pihan suunnittelu
Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.
202112_74160.jpg
Lue vinkit vaihtoehtoisen joulukuusen hankintaan
Millainen kuusi valtaa sinun kotoasi paikkansa hyvinkin näyttävästi? Oletko perinteiden ystävä, vai minimalisti, joka ei kaipaa ympärilleen ylimääräistä? Oletko mahdollisesti allerginen kuuselle, mutta jotenkin haluaisit juhlistaa joulun perinteitä? Myös jollekin erilaiselle ratkaisulle voisi tänä vuonna löytyä paikka. Millainen joulupuu sinun kotiisi rakentuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton