• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syötävän hyvät amppelit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20135_35140.jpg

Mansikka-amppeli

Tiedote: www.kauppapuutarhaliitto.fi

Hyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan puutarhaharrastajien keskuudessa. Tarjolla onkin amppelimansikan lisäksi tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä niille viherpeukaloille, jotka haluavat nostaa hyötypuutarhansa amppeliin käden ulottuville. Pienellekin parvekkeelle mahtuu soma ja satoisa napostelupuutarha, kunhan vain lämpöä ja valoa on riittävästi.

Lue lisää:Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
Helppoa viljelyä parvekkeella

Rönsyilevä amppelimansikka

Valkoisena kukkiva mansikka-amppeli tarvitsee vähemmän kastelua kuin raakileita tuottava, jolloin myös lannoitusta on hyvä lisätä isojen ja makeiden marjojen saamiseksi. Helteisinä kesäpäivinä mansikka hyötyy myös vedellä sumuttamisesta. Se ehkäisee veden ja ravinteiden liiallista haihtumista kasvualustasta, Kauppapuutarhaliitosta kerrotaan. Mansikka viihtyy kirkkaassa valossa ja kukka-aiheita puhkeaakin sitä runsaammin, mitä valoisampi kasvupaikka on. Mansikkakasvuston voi talvettaa istuttamalla sen syksyllä puutarhaan, vaikkapa pensaan alle piiloon ja hyvin lehdillä peiteltynä.

Lue lisää:
Mansikka
Mansikat Kasvikortistossa
Keskustelua mansikasta...

Makoisat amppelitomaatit

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta. Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Tomaattiamppeli
Tomaattiamppeli

Oman parvekkeen kurkut

Kylmänarka amppelikurkku on hyvä sijoittaa parvekkeelle vasta sitten kun päivälämpötila on +10 astetta. Kurkun keltaiset kukat hyötyvät pölyttäjistä, joten kukinnan aikana lasitetulla parvekkeella on hyvä pitää ainakin yksi ikkuna auki: näin voi varmistaa tulevan, runsaan kurkkusadon. Amppelikurkun versot saavat kasvaessaan vapaasti riippua alaspäin, eli tukemista ei tarvita. Kastelulannoitetta kurkulle voi käyttää jokaisen kastelun yhteydessä.

Lue lisää:
Kurkku
Kurkkua kasvimaalta ja kasvihuoneesta
Keskustelua kurkusta...
Kurkut kasvikortistossa

Chili viihtyy amppelissa

Chili-amppeli
Chili-amppeli

Rönsyilevää versoa kasvattava chili sopii erinomaisen hyvin amppelissa kasvatettavaksi. Pitkät versot voi sitoa kiinni amppeliin ja korkeammalla paikalla kasvi saa enemmän valoa. Chilin koristearvo nousee, kun valitsee lajikkeen jossa on punaiset, keltaiset tai vaikkapa oranssit podit eli chilihedelmät. Istuttamalla taimet itse siemenistä, saa haluamansa värisen lopputuloksen - tosin taimikasvatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin helmi-maaliskuussa. Kasvukauden alussa amppelichiliä voi kastella typpipitoisella

lannoitteella ja kasvualusta tulisi olla tasaisen kostea, muttei märkä. Kukinnan alkaessa on hyvä vaihtaa runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävään lannoitteeseen, koska ne tukevat parhaiten podien kasvua. Amppelichileistä riittää iloa pitkään, sillä lasitetulla eteläparvekkeella voi saada satoa jopa marraskuulle asti.

Lue lisää:
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kuinka chilisato säilötään?
Keskustelua chilistä...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20184_52728.jpg
Vinkit mökkeilijälle terassilasien hankintaan
Mökkikaudesta nautitaan vuosittain, kuka lyhyempään, kuka pidempään. Mieleen pulpahtelee ajatuksia, mitä kaikkea mökillä pitäisikään tehdä tai miten mökkielämästä tekisi vieläkin mukavampaa. Onko mielessä esimerkiksi mökkiterassin lasittaminen? Lasitetun terassin ei nimittäin tarvitse olla pelkästään omakoti- tai rivitaloasumisen luksusta. Lasitettu terassi tuo lisää viihtyvyyttä ja asumismukavuutta myös mökille tai vapaa-ajan asunnolle ja mahdollistaa ihanasta kesämökistä nauttimisen kaikkina vuodenaikoina.
20204_63741.jpg
Nuoret ovat innostuneet puutarhanhoidosta
Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla. Harrastus tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
Mies nostaa selleriä maasta
Mukulaselleri
Mukulaselleri (Apium graveolens Rapaceum-ryhmä) sopii keittoihin ja liemiin, mutta siitä voi valmistaa myös pihvejä, vuokaruokia ja haudutettuja kasvisruokia. Juurisellerin kuivattuja varsia käytetään myös ruuanvalmistuksessa.Mukulaselleri kerää ravintovarastonsa pyöreään mukulaansa. Se muodostuu juuresta, alkeisvarresta ja varresta. Mitä suurempi alkeisvarsi on, sitä sileäpintaisempi mukula on.
20094_16195.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton