TAKAISIN

Huonekasvien lisäys

Päivitetty: 8.3.2021
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.
anopinkieli

Pistokkaat

Latvapistokas voi olla pääverson tai sivuverson latvaosa. Versojen tulee olla vahvoja, elinvoimaisia ja terveitä. Pistokkaiksi otetaan noin 8 cm mittaiset varrenpalat, joista poistetaan alin lehti. Pistokkaaseen tulee jäädä vähintään kaksi lehteä. Pistokas työnnetään kosteaan multaan parin sentin syvyyteen

Välipistokkaita otetaan köynnöstävistä kasveista, jotka eivät kehitä voimakasta latvaversoa. Köynnöksestä leikataan noin 8 cm mittaisia paloja, joista poistetaan alin lehti. Samaan ruukkuun kannattaa istuttaa useampia alkuja, jotta taimesta tulisi tuuheampia.

Tavallisin lehtipistokkaista lisättävä kasvi on paavalinkukka eli saintpaulia. Pistokkaat leikataan emokasvista niin, että lehtiruoti jää mahdollisimman pitkäksi. Lehtiruoti upotetaan kokonaan multaan. Lehtipistokkaan tyvelle kasvaa uusi taimi, joka voidaan irrottaa varovasti ja istuttaa omaan ruukkuunsa.

lisaa
lisaa0
Pistokkaat juurrutetaan ilmavassa Biolan Kaktusmullassa. Juurtuva pistokas tarvitsee korkean ilmankosteuden, joten ruukun päälle laitetaan kirkas muovipussi, johon tehdään pieniä reikiä ilmanvaihdon turvaamiseksi. Pistokasruukku siirretään valoisaan paikkaan, muttei suoraan auringonpaisteeseen. Pohjalämpö nopeuttaa juurtumista.
Latvapistokkaista lisätään mm.:
Aralia, juoru, kiinanruusu, limoviikuna, muorinkukka, pelargoni...

Välipistokkaista lisätäänmm.:
Kissus, kultaköynnös, muratti posliinikukka, tuliköynnös, tuoksuköynnös...

Lehtipistokkaista lisätään mm.:
Begonia, gloksinia, lehtikaktus, muorinkukka, paavalinkukka, soilikki...

Rönsytaimet

Joillekin huonekasveille kehittyy pitkiä versoja,
joiden päihin kehittyy uusia pikkutaimia, eli rönsytaimia. Rönsytaimia muodostavia kasveja on helppo lisätä.

Pieniin ruukkuihin laitetaan kostutettua multaa ja ruukut laitetaan emotaimen viereen. Rönsyt työnnetään kevyesti multaan. Juurtumisen jälkeen rönsyt leikataan irti emostaan. Rönsyt voi myös juurruttaa ensin vesilasissa ja istuttaa ne vasta sitten. Tällöin on huolehdittava tasaisesta kosteudesta pistämällä vaikka muovipussi ilmavasti ruukun päälle.
lisaa1
lisaa2
Rönsyistä lisätään mm.:
Aaroninparta, aasinkorva, kuparilehti, muulinkorva, rönsylilja...

Jakaminen

Yksinkertaisin tapa lisätä ruukkukasveja
- ja uudistaa vanhoja -
on jakaa ne useampaan osaan.

Ruukku kastellaan ennen jakamista. Juuripaakku nostetaan ruukusta ja jaetaan varovasti osiin. Uudet taimet istutetaan omiin ruukkuihinsa
ravinteikkaaseen Biolan Musta Multaan.
Ruukkuja on hyvä pitää muutama päivä hieman sivussa auringosta, ettei liika valo ja lämpö vie liikaa voimia jakamisesta toipuvalle kasville.
Jakamalla lisätään mm.:
Anopinkieli ja anopinhammas, hienohelma, kliivia, malakanvehka, nukkumatti, viirivehka...