• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lepokauden jälkeen huonekasvit kaipaavat kunnon piristysruisketta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2024
20231_80731.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit, kuten kaktukset, eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto taas on hankalaa. Niille riittääkin ruukun pintamullan vaihto.

Mullanvaihdon yhteydessä haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä myös leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Leikkaamalla kasvi saadaan pidettyä tuuheana ja elinvoimaisena.

Huonekasveja voi lisätä pistokkaista ja jakotaimista.

Mullanvaihto vaiheittain

1. Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa.

2. Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Jos multaa ei esikostuteta, se saattaa kovettua yhtenäiseksi paakuksi.

3. Kasvin irrotus vanhasta ruukusta tapahtuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakkua ei rikota, ellei siihen ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkien vioittuneiden juurenosien poistaminen.

4. Uuden ruukun pitää olla halkaisijaltaan pari senttiä juuripaakkua suurempi. Ruukun pohjalle rakennetaan esimerkiksi kevytsorasta salaoja, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi on entisessä syvyydessään. Altakasteluruukussa salaojakerrosta ei tarvita.

5. Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnon kasteluvara.

<p data-block-key="y7oe1">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

6. Mullan pinnalle on hyvä laittaa vielä parin kolmen sentin kerros kevytsoraa tai koristekiviä. Tämä estää mullan liettymisen ja kovettumisen. Kerros estää myös hyönteisten pesiytymisen kukkaruukun multaan.

7. Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin merileväuutteella. Uutta multaa kastellaan varovasti vähän kerrallaan. Liian runsasta kertakastelua on syytä välttää. Normaali kastelu aloitetaan vasta noin 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Jo mullanvaihdon yhteydessä kukkaruukkuun voidaan lisätä hidasliukoisia ravinteita. Ne eivät häiritse kasvin juurtumista. Jos käytetään kasteluveteen sekoitettavia nestemäisiä ravinteita, aloitetaan lannoitus vasta kasvien juurruttua, noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.

Valitse multa oikein

Oikealla multavalinnalla jopa nekin, joilla viherpeukalo tuntuu olevan keskellä kämmentä, pääsevät kokemaan kasvun ihmeen.

Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula Biolan Oy:stä antaa ammattilaisen vinkkejä:
– Multa valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Pelkkä kasvuturve tiivistyy nopeasti kukkaruukussa, siksi pitkäikäisille huonekasveille suositellaan kompostoimalla valmistettua kukkamultaa. Esimerkiksi Biolan Musta Multa on hyvä yleismulta, joka sopii useimmille huonekasveille. Altakasteluruukuille on erityinen altakastelumulta, jonka pitkät kuidut edistävät veden tasaista imeytymistä ruukun vesisäiliöstä. Kaktuksille sekä muille mehikasveille on puolestaan kehitetty ilmava ja hiekkapitoinen Kaktusmulta.

Vihreää ja ekologista

Vihreä trendi ja ekologisuus jatkavat voimistumistaan, mikä lisää niin huone- kuin hyötykasvien kasvatusta. Kukkaruukut saavat nyt näyttää kierrätetyiltä tai itse tuunatuilta. Kaikessa sisustamisessa väriskaala on villi ja vapaa, kunhan se henkii luonnonmukaisuutta. Huonekasvit ovat osa sisustusta. Makunsa mukaan niillä voi luoda ympärilleen rauhoittavan vihreän keitaan tai eksoottista väriloistoa ja energiaa pursuavan sisäpuutarhan.

Kevät on hyvää aikaa myös uusille kasvituttavuuksille, joten kannattaa kierrellä kukkakaupoissa ja bongailla uutuuksia!

Kaipaatko tietoa eri huonekasveista?
Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät myös viherkasveja ja ruukkukukkia.

Haluatko keskustella huonekasveista?
Käy siis Keskustelupalstalla

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton