• Etusivu
  • Hoitotyöt

Äitienpäivä aloittaa kukkakesän

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.07.2022
20227_70313.jpg

(Kuva: Pixabay)

Äitienpäivän juhlinta ajoittuu kesän kynnykselle. Silloin on luontevaa muistaa äitiä kukkalahjalla, joka kenties jatkaa kukintaansa myös juhlan jälkeen ikkunalla, parvekkeella tai terassilla. Suomalaiset rakastavat esimerkiksi ruusuja; niin leikkoina kuin ruukuissakin. Lue lisää ruusuista. Myös muut ruukkukukat ovat kauniita ja kestäviä kukkalahjoja, joiden joukosta löytyy runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja. Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina.

Juhlavat ruukkuruusut

Äitienpäivän ykköskukka, minikokoinen ruukkuruusu, sopii ojennettavaksi sellaisenaan tai istutettuna osaksi ruukkuasetelmaa. Sisätiloissa ruukkuruusu tulee sijoittaa aurinkoiselle paikalle. Ne viihtyvät myös lämpimällä parvekkeella, kunhan ovat suojassa keväthalloilta. Säännöllisen kastelun ja lannoituksen avulla ruukkuruusun kukinta jatkuu pitkään. Kuihtuneet kukat on hyvä leikata pois. Kesän tultua ruukkuruusun voi istuttaa lämpimälle paikalle puutarhaan, jossa se ilahduttaa kukinnallaan vielä pitkään.

Ruukkuruusut

Ruusu
Ruusu
Hortensia
Hortensia

Näyttävät hortensiat

Runsaskukkaiset ruukkuhortensiat ovat myös suosittuja äitienpäiväkukkia. Alkuperäinen hortensia on väriltään valkoinen, mutta kasvualustan happamuutta säätämällä saadaan kukkien väri vaihtumaan joko siniseksi tai punaiseksi. Hortensiat viihtyvät puolivarjoisella paikalla ja vaativat säännöllistä kastelua. Kastelun jälkeen alusastiaan ei saa jäädä vettä seisomaan. Hortensian voi siirtää ulos varjoisaan paikkaan kesäkuussa, kun halloista ei enää ole vaaraa.

Jalohortensia

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Ruusubegoniaa upeisiin istutuksiin

Tuttu ruusubegonia eli pauliinabegonia on turvallinen kukkavalinta ja sen monista värisävyistä saa luotua helposti upeita ja trendikkäitä ruukkuistutuksia. Esimerkiksi juhlava valkoinen ruusubegonia istutettuna harmaaseen sinkkiastiaan on kaunis ja ajanmukainen kukkalahja äidille. Ruusubegonian kukat kestävät pitkään, kunhan kasvia ei sijoiteta paahteiselle ikkunalle.

Ruusubegonia

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Runsaskukkaiset atsaleat

Alppiruusujen sukuun kuuluvat atsaleat viihtyvät viileässä, joten ne sopivat siksi hyvin toukokuun alun kukkalahjaksi. Ne voi asettaa lasitetulle parvekkeelle, jos muistaa huolehtia kastelusta, sillä multaa ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Pakkasöiden uhatessa atsalea tulee nostaa sisätiloihin. Sukunsa tapaan ne pitävät happamasta kasvualustasta.

Ruukkuatsalea

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Hetkessä kaunista amppeleilla

Äitienpäivä aloittaa kesäkukkien ja amppeleiden myyntikauden. Tarjolla on näyttäviä amppeleita, joiden kukinta kestää jopa elokuuhun saakka. Amppeleiden koko on viime vuosina kasvanut, koska kuluttajat suosivat isoja ja näyttäviä amppelikokonaisuuksia. Suosioon on hyvä syykin: niillä saa luotua parvekkeille ja terasseille väriä ja viihtyisyyttä hetkessä.

Lue myös
Yksivuotiset ryhmäkasvit ja kylvökukat

Äiti haluaa kukan - ja sen on oltava ruusu!

Myös

Keskustelupalstalla

on runsaasti asiaa kesäkukista.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Lähde: Kauppapuutarhaliitto
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton