TAKAISIN

Näyttävä nauhus on loppukesän kukkija

Päivitetty: 24.8.2021
Kesän lähestyessä syksyä alkavat nauhusten lämpimänkeltaiset kukat loistamaan kuin pienet auringot. Kaikki nauhukset kukkivat keltaisin kukin, mutta kukintojen ja lehtien muodot vaihtelevat lajeittain. Kukinnot voivat olla tähkämäisiä tai töyhtömäisiä tai leveitä ja kartiomaisia. Nauhukset kukkivat runsaasti ja niiden kukinta-aika on pitkä. Isokokoiset nauhukset vaativat melko runsaasti tilaa ja upeimmillaan ne ovatkin juuri yhden lajikkeen runsaina ryhmäistutuksina.
nauhus1

Isokokoiset ja leveälehtiset nauhukset peittävät nopeasti kasvupaikkansa. Niitä ei tarvitse tukea eikä juuri koskaan jakaa, ja ne ovat kestäviä Lappia myöten. Aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita yhdistelemällä nauhusryhmän kukinta ulottuu Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälistä lokakuuhun.

(Ligularia)

Korkeus: 100–250 cm lajista riippuen.
Lehdet: Isokokoiset ja leveät, hammaslaitaiset, muoto vaihtelee lajin mukaan.
Kukinnot: keltaiset tai oranssit, tuoksuvat, perhosille mieluisat. Nauhukset voi jakaa kukinnon perusteella kolmeen ryhmään. Esimerkiksi lapin- ja valtikkanauhuksella on korkeat tähkämäiset kukinnot; kallio- ja nikonnauhuksella taas on litteät huiskilot. Muun muassa soihtunauhuksen kukinto on em. kukintojen kartiomainen välimuoto.
Kukinta: heinä-syyskuu lajikkeesta riippuen
Kasvupaikka: puolivarjo–varjo; kasvualusta tuore, runsasravinteinen, humuspitoinen. Maan tulee olla puolisen metriä paksu ja hyvin vettä pidättävä, esimerkiksi savensekaista multaa. Nauhukset viihtyvät sekä happamassa että runsaasti kalkitussa maassa, kunhan se on runsasravinteista.
Taimiväli: 50 cm.

Nauhuksia on useita eri lajikkeita

Nauhuksista on tarjolla runsaasti erilaisia lajikkeita. Kukkatyyppejä on kaksi, pitkä soihtumainen tähkä tai kartiomainen, useista mykeröistä muodostuva kukinto.

Useimmat nauhukset ovat erittäin talvenkestäviä. Aikaisin kukkivat lajit menestyvät Lapissa asti. Muun muassa valtikka- ja lapinnauhus ovat lajeja, joiden kukinta alkaa aikaisin, heinä–elokuussa. Niiden kukinnot ovat kapeita ja tähkämäisiä. Valtikkanauhuksen kasvukorkeus on parhaimmillaan 1,5 metriä. Lehdet ovat isot, kuten kaikilla nauhuksilla, mutta syvän sormilaitaiset. Alla tarkemmin tutuista lajikkeistamme:

HUISKUNAUHUS (Ligularia tangutica / Sinacalia tangutica)
Huiskunauhus on kasvutavaltaan pensastava. Se leviää voimakkaasti juuriston maarönsyjen avulla. Tästä syystä se sopiikin parhaiten muiden suurten perennojen seuraan sekä puutarhan tausta-alueille, missä leviämisestä ei ole haittaa. Huiskunauhus ei risteydy muiden nauhusten kanssa. Sopii parhaiten yksittäis- ja peittokasviksi.
Korkeus: 100 cm
Lehdet: pariliuskaisia ja sulkasuonisia.
Kukinta: heinä-syyskuu. Kukinto töyhtömäinen.

KALLIONAUHUS (Ligularia dentata)
Tunnetuin nauhuskasvi, matalahko kallionauhus kukkii pitkään elo–syyskuussa; lämpiminä syksyinä Etelä-Suomessa jopa pitkälle lokakuuhun. Etenkin punalehtinen ’Desdemona’ vaatii melko paljon valoa menestyäkseen.
Korkeus: 100/130 cm (lehdistö/kukinnot).
Lehdet: munuaismaiset, syvän vihreät, alta sinipunaiset. Desdemona-lajikkeella tummanpunaiset etenkin valoisilla paikoilla.
Kukinta: Elo–syyskuu. Kukinnot ovat leveät ja keltaoranssit.

LAPINNAUHUS (Ligularia ’Hietala’)
Aikaisin kukkiva ja voimakaskasvuinen lapinnauhus sietää monenlaisia kasvuolosuhteita. Kukinta alkaa Pohjois-Suomessa heinä–elokuun vaihteessa. Tummanvioletti kukkavarsi korostaa vaaleahkon keltaisia kukkia ja kirkkaanvihreitä kukkanuppuja.
Korkeus: 100/200 cm (lehdistö/kukinnot).
Kukinta: Heinä–elokuu. Kukinnot ovat korkeat, tähkämäiset ja keltaiset.

SOIHTUNAUHUS (Ligularia x hessei)
Vahvalehtisin nauhuksemme, soihtunauhus, puhkeaa kukkaan vasta elokuun puolivälissä, joten se ei ehdi kukkia kunnolla pohjoisimmassa Suomessa.
Korkeus: 100/150 cm (lehdistö/kukinnot).
Lehdet: kolmiomaiset, lähes herttamaiset.
Kukinta: Elo–syyskuu. Kukinnot ovat lyhyehköt ja voimakkaan keltaiset. Kukka kartion mallinen, jonka yksittäiset kukat ovat mykerömäisiä.

Muita nauhuksia, mm.:
AURINKONAUHUS (Ligularia ’The Rocket’)
JALOVALTIKKANAUHUS (Ligularia 'Zepter')
JAPANINNAUHUS (Ligularia japonica)
TERTTUNAUHUS (Ligularia 'New Star')
VALTIKKANAUHUS (Ligularia przewalskii)

Kallionauhus keväälläKallionauhus keväällä
Kallionauhus kukassaKallionauhus kukassa

Nauhusten istutus, hoito ja lisääminen

Komeat nauhukset ovat helppohoitoisia puutarhakasveja. Ne menestyvät parhaiten puolivarjon istutuksissa, ravinteikkaassa, multavassa ja kosteassa kasvualustassa. Mitä paremmin maaperä pidättää kosteutta, sitä aurinkoisempi paikka voi olla. Hyvällä paikalla kasvavat nauhukset eivät vaadi erityistä hoitoa. Se viihtyy kauan rauhassa samalla paikalla.

Nauhukset sopivat yksittäis- ja ryhmäkasveiksi sekä kukkaistutusten taustalle. Jos nauhuksia istutetaan kukkaryhmiin, niin pitää muistaa, että niiden tuuhea kasvusto vie tilan ja valon muilta kasveilta. Suuret lehdet estävät tosin myös tehokkaasti rikkakasvien leviämisen.

Nauhukset ovat kookkaina ja näyttävinä kasveina erinomaisia puutarhan reuna-alueiden istutuksissa ja alueilla, joissa tarvitaan korkeaa peittokasvillisuutta. Useista eri aikaan kukkivista nauhuksista muodostuva istutus on näyttävä loppukesästä lokakuulle saakka.

Nauhusta lisätään jakamalla.Se kKylväytyy myös siemenistään, mutta uudet taimet eivät välttämättä muistuta emokasvia.

Tilan salliessa kookkaan istutusryhmän voi koota useammasta eri nauhus-lajikkeesta. Jokaista lajiketta tulee kuitenkin olla useampi kappale omassa ryhmässään. Näyttävä aidanne vaikkatien reunaan tai pihan perälle!Tilan salliessa kookkaan istutusryhmän voi koota useammasta eri nauhus-lajikkeesta. Jokaista lajiketta tulee kuitenkin olla useampi kappale omassa ryhmässään. Näyttävä aidanne vaikkatien reunaan tai pihan perälle!

Vinkkejä nauhusten istuttamiseen

Tee ryhmäistutus:
Nauhukset ovat kauniita kookkaana ryhmänä.
Kosteikot ja lammenrannat:
Nauhukset ovat kuin tehtyjä lammen reunoille. Ainoa huono puoli on se, että kosteilla paikoilla on yleensä myös paljon etanoita - ja nauhukset vetävät puoleensa etanoita kuin magneetit!
Perhos- ja mehiläishoukuttimeksi:
Auringonkeltaiset kukat houkuttelevat tehokkaasti sekä pörriäisiä että perhosia pihalle. Loppukesän aurinkoisina päivinä voi joskus nähdä samalla kertaa useitakin kauniita, suurisiipisiä perhosia parveilevan nauhusten ympärillä.
Jaloritarinkannusten seuraan:
Jaloritarinkannukset ja aurinkoisen paikan nauhukset kukkivat ainakin osan ajasta yhtä aikaa, joten näistä kahdesta jättikasvista saa näyttävän sini-keltaisen ryhmän!

Tiivistelmä nauhuksista:

  • Suuria ja voimakaskasvuisia perennoja.
  • Ravinteikas, kosteahko kasvualusta.
  • Eivät pidä suorasta auringonpaisteesta.
  • Lehdet ovat suurikokoisia ja kasvustot peittäviä.
  • Kasvutapa on pysty tai pensastava.
  • Matalimmat lajit ovat metrin mittaisia, korkeimmat jopa kaksimetrisiä.
  • Etanat kiusaavat herkästi nauhuksia.