Isokokoiset ja leveälehtiset nauhukset peittävät nopeasti kasvupaikkansa. Niitä ei tarvitse tukea eikä juuri koskaan jakaa, ja ne ovat kestäviä Lappia myöten. Aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita yhdistelemällä nauhusryhmän kukinta ulottuu Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälistä lokakuuhun.
Nauhuksista on tarjolla runsaasti erilaisia lajikkeita. Kukkatyyppejä on kaksi, pitkä soihtumainen tähkä tai kartiomainen, useista mykeröistä muodostuva kukinto.
Useimmat nauhukset ovat erittäin talvenkestäviä. Aikaisin kukkivat lajit menestyvät Lapissa asti. Muun muassa valtikka- ja lapinnauhus ovat lajeja, joiden kukinta alkaa aikaisin, heinä–elokuussa. Niiden kukinnot ovat kapeita ja tähkämäisiä. Valtikkanauhuksen kasvukorkeus on parhaimmillaan 1,5 metriä. Lehdet ovat isot, kuten kaikilla nauhuksilla, mutta syvän sormilaitaiset. Alla tarkemmin tutuista lajikkeistamme:
HUISKUNAUHUS (Ligularia tangutica / Sinacalia tangutica)
Huiskunauhus on kasvutavaltaan pensastava. Se leviää voimakkaasti juuriston maarönsyjen avulla. Tästä syystä se sopiikin parhaiten muiden suurten perennojen seuraan sekä puutarhan tausta-alueille, missä leviämisestä ei ole haittaa. Huiskunauhus ei risteydy muiden nauhusten kanssa. Sopii parhaiten yksittäis- ja peittokasviksi.
Korkeus: 100 cm
Lehdet: pariliuskaisia ja sulkasuonisia.
Kukinta: heinä-syyskuu. Kukinto töyhtömäinen.
KALLIONAUHUS (Ligularia dentata)
Tunnetuin nauhuskasvi, matalahko kallionauhus kukkii pitkään elo–syyskuussa; lämpiminä syksyinä Etelä-Suomessa jopa pitkälle lokakuuhun. Etenkin punalehtinen ’Desdemona’ vaatii melko paljon valoa menestyäkseen.
Korkeus: 100/130 cm (lehdistö/kukinnot).
Lehdet: munuaismaiset, syvän vihreät, alta sinipunaiset. Desdemona-lajikkeella tummanpunaiset etenkin valoisilla paikoilla.
Kukinta: Elo–syyskuu. Kukinnot ovat leveät ja keltaoranssit.
LAPINNAUHUS (Ligularia ’Hietala’)
Aikaisin kukkiva ja voimakaskasvuinen lapinnauhus sietää monenlaisia kasvuolosuhteita. Kukinta alkaa Pohjois-Suomessa heinä–elokuun vaihteessa. Tummanvioletti kukkavarsi korostaa vaaleahkon keltaisia kukkia ja kirkkaanvihreitä kukkanuppuja.
Korkeus: 100/200 cm (lehdistö/kukinnot).
Kukinta: Heinä–elokuu. Kukinnot ovat korkeat, tähkämäiset ja keltaiset.
SOIHTUNAUHUS (Ligularia x hessei)
Vahvalehtisin nauhuksemme, soihtunauhus, puhkeaa kukkaan vasta elokuun puolivälissä, joten se ei ehdi kukkia kunnolla pohjoisimmassa Suomessa.
Korkeus: 100/150 cm (lehdistö/kukinnot).
Lehdet: kolmiomaiset, lähes herttamaiset.
Kukinta: Elo–syyskuu. Kukinnot ovat lyhyehköt ja voimakkaan keltaiset. Kukka kartion mallinen, jonka yksittäiset kukat ovat mykerömäisiä.
Muita nauhuksia, mm.:
AURINKONAUHUS (Ligularia ’The Rocket’)
JALOVALTIKKANAUHUS (Ligularia 'Zepter')
JAPANINNAUHUS (Ligularia japonica)
TERTTUNAUHUS (Ligularia 'New Star')
VALTIKKANAUHUS (Ligularia przewalskii)
Komeat nauhukset ovat helppohoitoisia puutarhakasveja. Ne menestyvät parhaiten puolivarjon istutuksissa, ravinteikkaassa, multavassa ja kosteassa kasvualustassa. Mitä paremmin maaperä pidättää kosteutta, sitä aurinkoisempi paikka voi olla. Hyvällä paikalla kasvavat nauhukset eivät vaadi erityistä hoitoa. Se viihtyy kauan rauhassa samalla paikalla.
Nauhukset sopivat yksittäis- ja ryhmäkasveiksi sekä kukkaistutusten taustalle. Jos nauhuksia istutetaan kukkaryhmiin, niin pitää muistaa, että niiden tuuhea kasvusto vie tilan ja valon muilta kasveilta. Suuret lehdet estävät tosin myös tehokkaasti rikkakasvien leviämisen.
Nauhukset ovat kookkaina ja näyttävinä kasveina erinomaisia puutarhan reuna-alueiden istutuksissa ja alueilla, joissa tarvitaan korkeaa peittokasvillisuutta. Useista eri aikaan kukkivista nauhuksista muodostuva istutus on näyttävä loppukesästä lokakuulle saakka.
Nauhusta lisätään jakamalla.Se kKylväytyy myös siemenistään, mutta uudet taimet eivät välttämättä muistuta emokasvia.