• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulilatva on kaunis kukkivana – ja kukinnan jälkeenkin!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.10.2023
20238_82718.jpg

Tulilatvasta saa sekä yksinkertaisia että kerrattuja lajikkeita. (Kuva: Adobe Stock)

Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.

Tulilatvan lehdet ovat kiiltäviä, meheviä ja väriltään tummanvihreitä. Niissä on hammaslaidat ja ne ovat muodoltaan suhteellisen pyöreitä. Kasvi on rakenteeltaan tiiviskasvuinen. Lehdet nivoutuvat kauniisti toisiaan vasten.

Kukkiessaan kasvi tekee pieniä, neliterälehtisiä kukkia, jotka ovat tiiviisti huiskilomaisissa tertuissa. Myös kerrannaisia lajikkeita on tarjolla. Värejä löytyy punaisesta oranssiin, vaaleanpunaiseen sekä keltaiseen. Tulilatva kukkii useimmiten talvella tai alkukeväästä ja kukinta kestää 1–3 kuukautta.

Tulilatvasta Puutarha.netin Kasvikortistossa

Tulilatvan hoito

Tulilatva pitää valosta ja pärjää jopa auringon paahteessa, joten sen voi sijoittaa eteläikkunallekin. Suorassa auringonvalossa lehdet saattavat alkaa hieman punertamaan. Huoneenlämmössä tulilatva menestyy, mutta optimaalisin lämpötila olisi muutaman asteen matalampi lämpötila.

Tulilatvaa tulee kastella säännöllisesti, sillä se pitää niukasta, mutta tasaisesta kosteudesta. Multa kannattaa siis pitää jatkuvasti juuri ja juuri kosteana. Kuivahtaminen ei kuitenkaan ole mikään katastrofi, sillä tulilatva sietää paremmin hieman kuivuutta kuin liikakastelua. Liikakastelun seurauksena sen juuristo saattaa alkaa mätänemään. Tulilatva on oikeastaan laiskan kastelijan kasvi.

Lannoitettakasville voi halutessaan antaa kukinnan aikana muutaman viikon välein. Kukinnan jälkeen riittää huomattavasti harvempi lannoitus; noin muutaman kuukauden välein.

Tulilatvaa kannattaa leikata ja muotoilla kukinnan jälkeen, jotta siitä saa haluamansa näköisen. Versojen typistäminen innostaa kasvia haaraantumaan ja pysymään tiiviimpänä. Vähäisemmässä valossa kasvu helposti venahtaa.

Vinkkejä tulilatvalle

Kasvin kukkimisen jälkeen sille kannattaa antaa lepoaikaa noin 1,5 kuukautta, jona aikana sitä kastellaan vain vähän eikä lannoiteta ollenkaan. Useimmiten kasvi kukkii kerran vuodessa, kun päivät ovat riittävän lyhyitä. Jos haluat yrittää kukittamista, tulisi valon määrää rajoittaa korkeintaan 8 tuntiin päivässä. Monet pitävät tulilatvaa kauniina kasvina huolimatta siitä, että se ei kukkisikaan.

Lajike 'Tessa' sopii rentovartisena amppeliin tai korkealla olevaan ruukkuun. Lajista poikkeavana se pärjää hajavalolla ja kukkii myöhään talvella tai varhain keväällä oranssinpunaisin kukin.

Tulilatvaa voidaan lisätälatvapistokkaiden avulla, jotka voidaan laittaa keväällä multaan kasvattamaan juuriaan. Koska tulilatvat ovat kuitenkin suhteellisen edullisia kasveja, on usein helpompaa ostaa vain uusi kasvi edellisen tilalle tai rinnalle. Samalla saat kasvatettua värivalikoimaa. Tulilatvan siemeniä on myös usein myynnissä edullisesti.

Pääsiäisenä keltainen ja jouluna punainen tulilatva (Kuva: Adobe Stock)
Pääsiäisenä keltainen ja jouluna punainen tulilatva (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton