TAKAISIN

Tulilatva on kaunis kukkivana
- ja kukinnan jälkeenkin!

Päivitetty: 10.2.2020

(Kalanchoë blossfeldiana)

Tulilatva on luontaisesti Madagascarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.

Ulkonäkö:
Tulilatvan lehdet ovat kiiltäviä, meheviä ja väriltään tummanvihreitä. Niissä on hammaslaidat ja ne ovat muodoltaan suhteellisen pyöreitä. Kasvi on rakenteeltaan tiiviskasvuinen. Lehdet nivoutuvat kauniisti toisiaan vasten.

Kukkiessaan kasvi tekee pieniä, neliterälehtisiä kukkia, jotka ovat tiiviisti huiskilomaisissa tertuissa. Myös kerrannaisia lajikkeita on tarjolla. Värejä löytyy punaisesta oranssiin, vaaleanpunaiseen sekä keltaiseen. Tulilatva kukkii useimmiten talvella tai alkukeväästä ja kukinta kestää 1-3 kuukautta.

Tulilatvasta lisää tietoa Puutarha.netin Kasvikortistossa
Kerrottu tulilatvaKerrottu tulilatva

Tulilatvan hoito:

Tulilatva pitää valosta ja pärjää jopa auringon paahteessa, joten sen voi sijoittaa eteläikkunallekin. Suorassa auringonvalossa lehdet saattavat alkaa hieman punertamaan. Huoneenlämmössä tulilatva menestyy, mutta optimaalisin lämpötila olisi muutaman asteen matalampi lämpötila.

Tulilatvaa tulee kastella säännöllisesti, sillä se pitää niukasta, mutta tasaisesta kosteudesta. Multa kannattaa siis pitää jatkuvasti juuri ja juuri kosteana. Kuivahtaminen ei kuitenkaan ole mikään katastrofi, sillä tulilatva sietää paremmin hieman kuivuutta kuin liikakastelua. Liikakastelun seurauksena sen juuristo saattaa alkaa mätänemään. Tulilatva on oikeastaan laiskan kastelijan kasvi.

Lannoitetta kasville voi halutessaan antaa kukinnan aikana muutaman viikon välein. Kukinnan jälkeen riittää huomattavasti harvempi lannoitus; noin muutaman kuukauden välein.

Tulilatvaa kannattaa leikata ja muotoilla kukinnan jälkeen, jotta siitä saa haluamansa näköisen. Versojen typistäminen innostaa kasvia haaraantumaan ja pysymään tiiviimpänä. Vähäisemmässä valossa kasvu helposti venahtaa.

Vinkkejä tulilatvalle:

Kasvin kukkimisen jälkeen sille kannattaa antaa lepoaikaa noin 1,5 kuukautta, jona aikana sitä kastellaan vain vähän eikä lannoiteta ollenkaan. Useimmiten kasvi kukkii kerran vuodessa, kun päivät ovat riittävän lyhyitä. Jos haluat yrittää aloittaa kukkimisen, tulisi sen valon määrää rajoittaa korkeintaan 8 tuntiin päivässä. Monet pitävät tulilatvaa kauniina kasvina huolimatta siitä, että se ei kukkisikaan.

Lajike "Tessa" sopii rentovartisena amppeliin tai korkealla olevaan ruukkuun. Lajista poikkeavana se pärjää hajavalolla ja kukkii myöhään talvella tai varhain keväällä oranssinpunaisin kukin.

Tulilatvaa voidaan lisätä latvapistokkaiden avulla, jotka voidaan laittaa keväällä multaan kasvattamaan juuriaan. Koska tulilatvat ovat kuitenkin suhteellisen edullisia kasveja, on usein helpompaa ostaa vain uusi kasvi edellisen tilalle tai rinnalle. Samalla saat kasvatettua värivalikoimaa. Tulilatvan siemeniä on myös usein myynnissä edullisesti.
Tulilatva on kaunis lahjakukkanakin.Tulilatva on kaunis lahjakukkanakin.