TAKAISIN

Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia)

Päivitetty: 23.1.2023

Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.

Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)
Palmuvehka on ikivihreä, noin puoli metriä korkeaksi kasvava kasvi, jonka juuret ovat hyviä varastoimaan vettä. Palmuvehkan lehdet eli varret kasvavat pystyasennossa tanakoiksi ja kookkaiksi; varsista kasvaa 6–8 paria vihreitä ja jäykkiä, noin 10 cm kokoisia lehdyköitä. Lehdykät ovat vihreitä, kiiltäviä ja sileitä. Varjossa kasvaessaan lehdistä tulee tummemman vihreät.

Palmuvehkan kukinto on vehkakasveille tyypillinen, noin 5 cm pitkä tähkä suojuslehtineen. Väriltään se vaihtelee kirkkaankeltaisesta ruskeaan ja pronssiseen. Kasvi kukkii yleensä loppukesästä tai alkusyksystä; mutta hyvin harvoin.

Huom! Kasvi on lievästi myrkyllinen ja voi aiheuttaa paikallisia iho-oireita.

Lue lisää palmuvehkasta Kasvikortistossa

Palmuvehkan hoito:

Tämä viherkasvi sopeutuu miltei minkälaisiin oloihin vain. Se sietää varjoa, kuumuutta, kuivuuttakin. Sen voi sijoittaa vaikka ikkunattomaan eteistilaan ja kastelun voi unohtaa kuukaudeksikin. Kesällä kasvi viihtyy myös ulkona. Sitä voi siis kasvattaa niin auringossa kuin varjoisassakin paikassa ja tavallinen huoneenlämpö on sille sopiva kautta vuoden.

Palmuvehka varastoi vettä tehokkaasti mehevään juurakkoonsa ja kasvi viihtyykin paremmin kuivahkossa kuin kosteassa mullassa. Keväästä syksyyn palmuvehkaa kastellaan reilummin, mutta mullan annetaan kuivahtaa kunnolla kasteluiden välillä. Talvella etenkin vähävaloisessa paikassa kasvavaa palmuvehkaa kastellaan varovasti.

Kasvukaudella palmuvehka tarvitsee lannoitetta 1–2 kertaa kuukaudessa. Lepokaudella ei tarvitse lannoittaa ollenkaan. Kuolleet lehdet kannattaa poistaa sitä mukaa, kun niitä tulee. Lehti leikataan tyveä myöten poikki. Multa vaihdetaan ruukun käydessä ahtaaksi; uusi ruukku ei saa olla liian suuri, etteivät kasvin juuret mätäne.

Lisäys on helpointa juurakkoa jakamalla. Ota kasvi ruukusta ja halkaise mukulamainen maavarsi kahtia terävällä puukolla. Jos mahdollista, käsittele haavapinnat puuhiilipölyllä; se estää taudinaiheuttajien pääsyä haavaan (puuhiilipölyksi kelpaa hiiltyneestä halosta irtoava pöly tai käsittelemättömästä grillihiilestä murentamalla saatu pöly). Anna jaetun kasvin olla pöydällä muutama päivä, jotta haavapinnat kuivahtavat. Istuta sitten jakopalat omiin ruukkuihinsa.

Palmuvehkaa voi lisätä myös pistokkaista, joko varsipistokkaasta tai ottamalla lehdykät pistokkaaksi. Kokonainen lehti leikataan tyveltä poikki ja laitetaan korkeaan maljakkoon juurtumaan. Kun lehden tyvelle on kasvanut juuria, sen voi istuttaa ruukkuun. Palmuvehkan kasvattaminen pistokkaasta voi tosin viedä aikaa, sillä kasvilla on tapana kasvattaa tarpeellinen juurakko ennen varsia.

Muuta tietoa palmuvehkasta

  • Käsien pesu aina käsittelyn jälkeen on suositeltavaa.
  • Tunnetaan myös nimillä zamioculcas, tikapuukukka, palmusaniainen, zamia ja leidipalmu.
  • Auringossa kasvu on nopeampaa; varjossa tummempaa.
  • Liikakastelun seurauksena kellastuttaa lehtiään.

Yhdistämällä useampi palmuvehka saadaan näyttävän kokoinen huonekasvi vaikka tilanjakajaksi. Kultaköynnös viihtyy samanlaisissa kasvuoloissa kuin palmuvehkakin. (Kuva: Puutarha.net)Yhdistämällä useampi palmuvehka saadaan näyttävän kokoinen huonekasvi vaikka tilanjakajaksi. Kultaköynnös viihtyy samanlaisissa kasvuoloissa kuin palmuvehkakin. (Kuva: Puutarha.net)

Haluatko tietää enemmän?

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta. Myös huonekasveja mukana; lue lisää palmuvehkasta.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on myös asiaa, ohjetta ja vinkkejä miltei aiheesta kuin aiheesta. Palmuvehkastakin on oma viestiketjunsa. Keskustelupalstalta saa nopeasti apua ja neuvoja; kysy ja kommentoi rohkeasti!