• Etusivu
  • Kasvillisuus

Soilikki (Streptocarpus) on suosittu koristekasvi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.01.2015Päivitetty 06.02.2024
20236_82258.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Soilikki on kauniisti kukkiva huonekasvi, jota on Suomessa kasvatettu jo 1930-luvulta asti. Sen suosio kuitenkin vaihtelee, kuten monen muunkin ruukkukasvin. Vain aniharvat muut kukat kuitenkaan palkitsevat hoitajansa huolenpidon yhtä muhkealla kukinnolla kuin soilikki, kun oikea kastelurytmi ja kasvupaikka on löytynyt.

Kellosoilikki

Soilikin tummanvihreät lehdet ovat pitkät ja kielimäiset sekä usein myös pykäreunaiset ja jäykkänukkaiset sekä taipuvat ruukun reunoille.

Soilikin suppilokukat ovat siroissa, pystyissä vanoissa joko yksinään tai monikukkaisina kukintoina. Tavallisimmin värisävyt vaihtelevat valkeasta punaisen, sinisen ja violetin sävyihin, mutta risteyttämällä on kehitetty kukkiin runsaasti erilaisia värejä ja kokoja. Myös kukan nielussa juovien väritys vaihtelee ja teriön reuna voi olla poimuinen. Soilikki kukkii pitkään; varhaiskeväästä loppusyksyyn.

Tiesitkö? Useimmat Streptocarpus-suvun lajeista ovat eteläafrikkalaisia; Eurooppaan soilikki on tuotu 1824. Luonnonvaraisia lajeja kasvatetaan runsaasti kasvitieteellisissä puutarhoissa, mutta kauneudessa ne eivät pysty kilpailemaan jalostettujen lajikkeiden kanssa.

<p data-block-key="mt2io">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="afyl8">Soilikki (Kuva: Floradania)</p>
Soilikki (Kuva: Floradania)
<p data-block-key="g39r4">Soilikki (Kuva: Floradania)</p>
Soilikki (Kuva: Floradania)

Soilikin hoito

Soilikki tarvitsee vedottoman ja valoisan ikkunapaikan. Se sietää jonkin verran aurinkoakin, mutta suora paahde on haitaksi. Suojaa myös ruukku kuumenemiselta. Normaali huoneenlämpö sopii soilikille ja paras kasvu syntyy 20–22 asteessa. Hämärässä ja lämpimässä soilikki ei kuki ja viileässä nuppuja ei kehity. Vältä vesipisaroiden joutumista lehdille, sillä ne vioittuvat herkästi.

Tasainen kosteus (ei saa olla märkä) ja säännöllinen kastelu kasvukauden aikana. Kastelu mieluiten aluslautasen kautta. Talvella kastelu niukempaa. Lepokaudella pintamulta saa hieman muutenkin kuivahtaa. Mietoa lannoitetta viikoittain kasvukauden ajan. Talvella ei ole lannoitustarvetta.

Istuta soilikki keväisin entiseen syvyyten melko löysästi. Samalla vanhemman kasvin voi jakaa. Istutuksen jälkeen multa kastellaan ja kasvin annetaan toipua puolivarjoisassa paikassa ennen normaaliiin kasteluun siirtymistä. Irronneet lehdet voi juurruttaa pistokkaiksi. Lehti leikataan kahtia keskisuonta pitkin ja puolitettu lehti painetaan kosteaan multaa pitkittäin niin, että leikattu reuna tulee alaspäin. Uudet taimet muodostuvat leikattuun reunaan, jonka jälkeen ne voidaan istuttaa ruukkuihin.

<p data-block-key="0lacl">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="enoaf">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="fz1im">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="u8kbb">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Streptocarpus-lajit voidaan jakaa kolmeen pääryhmään. Tavallisimpia ovat lajit, joiden lehdet ovat asettuneet kaksitahoiseksi ruusukkeeksi. Toisessa ryhmässä on varrelliset lajit, joilla on pienet lehdet ja mitättömät kukat. Näiden joukossa on sukkulenttikin, pikkusoilikki ("amppelisoilikki") S. saxorum. Kolmannessa ryhmässä ovat kookkaat yksilehtiset lajit, joita ei voi suositella ikkunatarhaan.

Streptocarpus-risteymät ovat pitkän jalostustyön tuloksia.

<p data-block-key="ozrjw">Streptocarpus &#x27;Falling Stars&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Streptocarpus 'Falling Stars' (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton