• Etusivu
  • Kasvillisuus

Gloksinia eli suppilokukka (Sinningia)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20236_78239.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Gloxinia eli suppilokukka on helppohoitoinen mukulakasvi, joka ilmestyy kauppoihin yleensä keväällä. Siitä on lukuisia jalosteita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta siniseen, punaiseen ja purppuraan sekä niiden yhdistelmiiin. Tarjolla on myös lajikkeita, joiden kukat ovat pilkullisia, juovikkaita, kerrannaisia ja hyväntuoksuisia.

Gloxinia on kotoisin Brasiliasta. Kasvin kutsumanimestä löytyy kahta tietoa; se on nimetty joko strassburgilaisen lääkärin Benjamin Peter Gloksin tai ranskalaisen kasvitieteilijän Peter Gloxinin mukaan. Tieteellisen nimensä se sai saksalaisen puutarhuri Wilhelm Sinningin (1794–1874) mukaan.

Gloxinia on tunnettu ja suosittu erityisen suurikokoisten, samettisten ja suppilon muotoisten kellokukkiensa ansiosta. Kukat voivat olla jopa 14 cm kokoiset. Teriön reuna on leveästi poimuileva. Suppilokukalla on lyhyt varsi, josta leveänsoikeat, kuperat, pitkät ja nukkapeitteiset lehdet kasvavat 20–30 cm kokoisena ruusukkeena. Mukula on varsin pieni. Nykyisten lajikkeiden kantaäiti on Sinningia speciosa. Upeat risteymät on jalostettu lähinnä S. speciosasta ja S. reginaesta.

Yleensä gloxinia myydään runsasnuppuisena tai kukkivana huhti-toukokuussa ja useimmat hoitavat sitä vain kesän yli kukinnan ajan. Oikein hoidettuna kukinta kestää 2–3 kuukautta.

<p data-block-key="nqf7a">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="0ietj">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Gloxinian hoito

Suppilokukka viihtyy lämpimässä, valoisassa ja paahteelta suojatussa paikassa. Kastelu saa olla tasaisen runsasta aluslautasen kautta ja multa saa hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Älä jätä vettä seisomaan lautaselle. Lannoitetta annetaan noin joka kolmannella kastelukerralla eli periaatteessa parin viikon välein. Kasvi viihtyy kosteassa ilmassa, mutta sitä ei saa suihkuttaa suoraan lehtiin, koska siitä aiheutuu lehtiin läkkiä.

Mukulakasvina suppilokukka ei ole ikivihanta, joten se tarvitsee talvella lepokauden. Voit siis vähentää kastelua, kun lehdet alkavat syksyllä kukinnan jälkeen kellastumaan ja lopeta kastelu kokonaan, kun lehdet lakastuvat. Poista kuihtuneet osat ja siirrä suppilokukan mukula kuivaan ja viileään, noin +10–15 ℃ paikkaan.

<p data-block-key="42jmn">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kevättalvella tai alkukeväällä eli helmi–maaliskuussa, voit istuttaa mukulan uudelleen tulevan kesän kukintaa varten. Poista mukulasta multa ja vanhat juuret, istuta saman kokoiseen tai hiukan suurempaan ruukkuun ja peitä kahden sentin multakerroksella. Kastele varovaisesti ja siirrä lämpimälle ikkunalle. Aloita normaali kastelu, kun kasvu on alkanut. Kuhunkin mukulaan jätetään vain 1–2 versoa.

Voit lisätä suppilokukkaa lehti- ja varsipistokkaista tai paloittelemalla vanhan mukulan. Tällöin jokaisessa jakopalassa on oltava ainakin yksi silmu.

<p data-block-key="d8wuc">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Gesneriaceae-heimoon kuuluu noin 20 Brasiliassa kasvavaa Sinningia -lajia. Sinningia speciosa tuotiin Eurooppaan 1815. Sille annettiin epähuomiossa nimeksi Gloxinia speciosa. Aito gloxinia ei kuitenkaan muodosta lainkaan mukulaa kuten suppilokukka tekee.

Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Gesneriaceae-heimoon kuuluu noin 20 Brasiliassa kasvavaa Sinningia -lajia. Sinningia speciosa tuotiin Eurooppaan 1815. Sille annettiin epähuomiossa nimeksi Gloxinia speciosa. Aito gloxinia ei kuitenkaan muodosta lainkaan mukulaa kuten suppilokukka tekee.

TutustuKasvikortistossa Isogloksiniaan. Keskustelupalstallaon oma viestiketjunsa myös suppilokukalle.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20216_71159.jpg
Herkkua pöytään: raparperipiirakka toscakuorrutteella
Löytyykö pakastimestasi valmiiksi kuorittua ja pilkottua raparperia, etkä oikein keksi mitä niistä valmistaisit? Oletko kokeillut raparperipiirakkaa toscakuorrutteella? Tämä piirakka on takuuvarma hitti jälkiruokapöytään minkä tahansa juoman seuraksi. Muistathan sulattaessasi raparperit, valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä piirakan päälle.
20226_78769.jpg
Puutarhamansikka on keskikesän herkku
Mansikan suku (Fragaria)kuuluu ruusukasvien heimoon. Samaan sukuun kuuluu monia tärkeitä koriste- ja hedelmäkasveja. Pohjoisella pallonpuoliskolla on hyvin laajalla alueella mansikan sukuun kuuluvia kasveja. Mansikan suku on todennäköisesti lähtöisin Himalajan ja Kaakkois-Aasian vuoristoseudulta. Nykyisin mansikkasuvusta erotetaan yksitoista luonnonvaraista lajia. Suomessa luontaisina esiintyviä lajeja ovat muun muassaahomansikka (Fragaria vesca) ja ukkomansikka(Fragaria moschata). Näissä viljelyohjeissa keskitytäänpuutarhamansikan viljelyyn. Mansikka on yksi maailman runsaimmin viljeltyjä kasveja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton