TAKAISIN

Gloksinia eli suppilokukka – Sinningia speciosa

Päivitetty: 18.5.2022

Gloxinia eli suppilokukka on mukulakasvi, joka on tunnettu ja suosittu erityisen suurikokoisten, samettisten ja nimensä mukaisesti suppilon muotoisten kukkiensa ansiosta. Kukat voivat olla väriltään valkoisesta siniseen, punaiseen ja purppuraan sekä niiden yhdistelmiä. Suppilokukalla on lyhyt varsi, josta kasvavat kookkaat, tummanvihreät, pehmoiset ja nukkapintaiset lehdet.

suppilokukka
Suppilokukka viihtyy lämpimässä, valoisassa ja paahteelta suojatussa paikassa. Kastelu saa olla tasaisen runsasta, mutta multa saa hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Lannoitetta annetaan noin joka kolmannella kastelukerralla eli periaatteessa parin viikon välein.

Mukulakasvina suppilokukka ei ole ikivihanta, joten se tarvitsee talvella lepokauden. Voit siis vähentää kastelua, kun lehdet alkavat syksyllä kukinnan jälkeen kellastumaan ja lopeta kastelu kokonaan, kun lehdet lakastuvat. Poista kuihtuneet osat ja siirrä suppilokukan mukula kuivaan ja viileään, noin +10–15 ℃ paikkaan.

Kevättalvella tai alkukeväällä eli helmi–maaliskuussa, voit istuttaa mukulan uudelleen tulevan kesän kukintaa varten. Kastele varovaisesti ja siirrä lämpimälle ikkunalle. Aloita normaali kastelu, kun kasvu on alkanut.

Kasvi on saanut nimensä saksalaisen puutarhuri Wilhelm Sinningin mukaan.

Tutustu Kasvikortistossa Isogloksiniaan. Keskustelupalstalla on oma viestiketjunsa myös suppilokukalle.

Tiesitkö? Gesneriaceae-heimoon kuuluu noin 20 Brasiliassa kasvavaa Sinningia -lajia. Sinningia speciosa tuotiin Eurooppaan 1815. Sille annettiin epähuomiossa nimeksi Gloxinia speciosa, josta on peräisin yleinen gloksinia-nimi. Aito gloxinia ei kuitenkaan muodosta lainkaan mukulaa kuten suppilokukka tekee.

Faktaa suppilokukasta:

Gloksinia (suppilokukka) (Sinningia)
Heimo: Gesneriakasvit, gesneriaceae
Kasvityyppi: Kukkiva kasvi, huonekasvi, sisäkasvi
Valo: Puolivarjo tai valoisa paikka, paahteelta suojattuna.
Kukinta-aika: Kevät–kesä
Kastelu: Pidä multa tasaisen kosteana, mutta anna hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Kastele aluslautasen kautta, mutta älä jätä vettä seisomaan lautaselle. Älä suihkuttele lehtiä.
Lannoitus: Lannoitetta joka toinen viikko keväästä syksyyn.
Lisääminen: Jakamalla mukula niin että molempiin puolikkaisiin jää terve itu tai lehtipistokkaista keväällä.