• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suppilokukka eli gloksinia (gloxinia) hurmaa kukkien muodolla, värillä ja tuoksulla

Tiina Painokallio
Päivitetty 24.06.2025
20236_78239.jpg

Suppilokukka on keväisin myyntiin ilmestyvä, helppohoitoinen kukkija, jonka suuret, näyttävät kukat ilahduttavat runsaalla värikirjollaan ja monimuotoisuudellaan. (Kuva: Shutterstock)

Gloksinia (gloxinia) eli suppilokukka on helppohoitoinen mukulakasvi, joka ilmestyy kauppoihin yleensä keväällä. Siitä on lukuisia jalosteita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta siniseen, punaiseen ja purppuraan sekä niiden yhdistelmiin. Tarjolla on myös lajikkeita, joiden kukat ovat pilkullisia, juovikkaita, kerrannaisia ja hyväntuoksuisia.

Gloksinia (gloxinia) on kotoisin Brasiliasta. Kasvin kutsumanimestä löytyy kahta tietoa; se on nimetty joko strassburgilaisen lääkärin Benjamin Peter Gloksin tai ranskalaisen kasvitieteilijän Peter Gloxinin mukaan. Tieteellisen nimensä se sai saksalaisen puutarhuri Wilhelm Sinningin (1794–1874) mukaan.

Gloxinia on tunnettu ja suosittu erityisen suurikokoisten, samettisten ja suppilon muotoisten kellokukkiensa ansiosta. Kukat voivat olla jopa 14 cm kokoiset. Teriön reuna on leveästi poimuileva. Suppilokukalla on lyhyt varsi, josta leveänsoikeat, kuperat, pitkät ja nukkapeitteiset lehdet kasvavat 20–30 cm kokoisena ruusukkeena. Mukula on varsin pieni. Nykyisten lajikkeiden kantaäiti on Sinningia speciosa. Upeat risteymät on jalostettu lähinnä S. speciosasta ja S. reginaesta.

Yleensä gloxinia myydään runsasnuppuisena tai kukkivana huhti-toukokuussa ja useimmat hoitavat sitä vain kesän yli kukinnan ajan. Oikein hoidettuna kukinta kestää 2–3 kuukautta.

<p data-block-key="nqf7a">Kukinnan kesto voi yltää jopa kolmeen kuukauteen, kun kasvi saa sopivasti lämpöä, valoa ja kosteutta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kukinnan kesto voi yltää jopa kolmeen kuukauteen, kun kasvi saa sopivasti lämpöä, valoa ja kosteutta. (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="0ietj">Suppilokukka hurmaa näyttävillä ja samettisilla kukillaan, jotka voivat olla jopa 14 cm kokoisia. Sen väreissä ja muodoissa riittää valinnanvaraa – lajikkeita löytyy yksivärisistä kerrannaisiin ja pilkullisiin versioihin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Suppilokukka hurmaa näyttävillä ja samettisilla kukillaan, jotka voivat olla jopa 14 cm kokoisia. Sen väreissä ja muodoissa riittää valinnanvaraa – lajikkeita löytyy yksivärisistä kerrannaisiin ja pilkullisiin versioihin. (Kuva: Adobe Stock)

Gloksinian (gloxinia) hoito

Suppilokukka viihtyy lämpimässä, valoisassa ja paahteelta suojatussa paikassa. Kastelu saa olla tasaisen runsasta aluslautasen kautta ja multa saa hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Älä jätä vettä seisomaan lautaselle. Lannoitetta annetaan noin joka kolmannella kastelukerralla eli periaatteessa parin viikon välein. Kasvi viihtyy kosteassa ilmassa, mutta sitä ei saa suihkuttaa suoraan lehtiin, koska siitä aiheutuu lehtiin läkkiä.

Mukulakasvina suppilokukka ei ole ikivihanta, joten se tarvitsee talvella lepokauden. Voit siis vähentää kastelua, kun lehdet alkavat syksyllä kukinnan jälkeen kellastumaan ja lopeta kastelu kokonaan, kun lehdet lakastuvat. Poista kuihtuneet osat ja siirrä suppilokukan mukula kuivaan ja viileään, noin +10–15 ℃ paikkaan.

<p data-block-key="42jmn">Lyhytvartinen suppilokukka kasvattaa leveät, pehmeänukkaiset lehdet tiiviiksi ruusukkeeksi. Samalla sen kukat kohoavat näyttävästi lehdistön yläpuolelle kuin pienet trumpetit. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lyhytvartinen suppilokukka kasvattaa leveät, pehmeänukkaiset lehdet tiiviiksi ruusukkeeksi. Samalla sen kukat kohoavat näyttävästi lehdistön yläpuolelle kuin pienet trumpetit. (Kuva: Adobe Stock)

Kevättalvella tai alkukeväällä eli helmi–maaliskuussa, voit istuttaa mukulan uudelleen tulevan kesän kukintaa varten. Poista mukulasta multa ja vanhat juuret, istuta saman kokoiseen tai hiukan suurempaan ruukkuun ja peitä kahden sentin multakerroksella. Kastele varovaisesti ja siirrä lämpimälle ikkunalle. Aloita normaali kastelu, kun kasvu on alkanut. Kuhunkin mukulaan jätetään vain 1–2 versoa.

Voit lisätä suppilokukkaa lehti- ja varsipistokkaista tai paloittelemalla vanhan mukulan. Tällöin jokaisessa jakopalassa on oltava ainakin yksi silmu.

<p data-block-key="d8wuc">Keväällä istutettu gloxinian mukula kasvattaa uudet versot lämpimällä ja valoisalla ikkunalla. Talven lepotauon jälkeen kasvi palkitsee hoitajan runsaalla kesäkukinnalla. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Keväällä istutettu gloxinian mukula kasvattaa uudet versot lämpimällä ja valoisalla ikkunalla. Talven lepotauon jälkeen kasvi palkitsee hoitajan runsaalla kesäkukinnalla. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Gesneriaceae-heimoon kuuluu noin 20 Brasiliassa kasvavaa Sinningia -lajia. Sinningia speciosa tuotiin Eurooppaan 1815. Sille annettiin epähuomiossa nimeksi Gloxinia speciosa. Aito gloxinia ei kuitenkaan muodosta lainkaan mukulaa kuten suppilokukka tekee.

Tutustu Kasvikortistossa isogloksiniaan. Keskustelupalstalla on oma viestiketjunsa myös suppilokukalle.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Nainen hoitaa puutarhan kasveja.
Piha kuntoon OSA 5/6: Katse kukkapenkkeihin
Uudet kiinteistön omistajat ‒ ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.
20198_59590.jpg
Haluaisitko pihastasi leikkisän, mutta toimivan?
Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton