• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mustajuuri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_192.jpg

(Scorzonera hispanica)


Mustajuuri

on monivuotinen herkullinen juures. 'Köyhän parsa'. Maukas, pähkinäisen makeahko. Käytä paksuuntunut juuri keitettynä sellaisenaan, muhennoksiin, raakaraasteena tai esikiehauta ja pakasta. Juurista hyödetyt valkaistut lehdet voidaan myös käyttää.


Ohje

Ohje

Kylvä mahdollisimman aikaisin 2 - 3 cm syvään. Syyskylvö myös mahdollinen. Tiheys 50 tainta neliölle, liian harvassa saattaa tulla onttoja juuria. Viljele 1- tai 2-vuotisena.

Kasvualusta syvämultainen, 30 cm tai syvempi, kuohkea ja kivetön kalkkipitoinen maa, pH 6,5 - 7,5. Sadonkorjuu kun maa alkaa jäätyä. Säilytys hiekassa 0 - 1 asteessa. Säilyy maassakin talven yli.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80218.jpg
Mansikan mukana outo kasvi? Asiantuntija vastaa
Mansikan taimien mukana tuli oheinen kasvi. Mikähän lienee?
202111_73528.jpg
Koska on paras ajankohta vadelmapensaan lyhennysleikkaukselle?
Mihin vuodenaikaan olisi järkevää lyhentää jo loppusyksystä 3‒4 metriseksi venähtäneitä vadelmapensaita? Jos leikkaan syksyllä, ne venähtävät ylipitkiksi taas alkukesästä. Minua myös askarruttaa leikkausajankohdan vaikutus kasvin hyvinvointiin tai satoisuuteen.(Poistan vanhat satoa tuottaneet varret vasta, kun lehdet ovat varisseet maahan. Joskus olen katkonut vanhoja varsia talvellakin, ettei kevääksi jäisi niin paljon puutarhatöitä. Onko tällä vanhojen varsien poistoajankohdalla jotain vaikutusta?)
202211_79945.jpg
Tuntematon viherkasvi? Asiantuntija vastaa
Mikä viherkasvi? Ostin taimen marketista. Ruukussa oli nimenä Pteris cretica. Ei vastaa kuvauksia, ei varmaankaan ole mikään saniainen. Lehti on täysikasvuisena kova, noin 20 cm, varreltaan karvainen. Osa lehdistä aivan eri muotoisia, pieniä. Nousevat nystyistä juurakossa. Lehdissä ei itiöpesäkkeitä.Millaiset hoito-ohjeet? Olen kokeillut kuivahkoa ja kosteaa multaa, mutta lehdet käpristyvät. Millainen kasvualusta olisi sopiva? Sietääkö kalkkipitoista vettä? Entä valo- ja lämpöolosuhteet?Haluaisin tämän menestyvän, koska lehdet ovat todella kauniit, tumman vihreät, himmeän kiiltävät.
20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omistaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvin voivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuisi?
202310_69332.jpg
Makuelämyksiä sietokyvyn äärirajoilta
Maista chiliä; kestä, kärsi ja nauti!Tuhansien chililajikkeiden valikoimasta löytyy varmasti lajikkeita, jotka vievät nauttijansa kestokyvyn äärirajoille. Jollekin riittää miedon ja aromikkaan Lombardon tuottama makuelämys, mutta toiselle taas vasta Naga Morich tuo rajat vastaan.Mitä Sinä pystyt maistamaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton