TAKAISIN

Muratti - kaunis viherkasvi

Julkaistu: 4.11.2019

Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.

Muratin hoito-ohjeet:

Muratti nauttii runsaasta valosta, mutta ei pidä suorasta paahteesta (kovassa paahteessa lehtien vahapinta ruskettuu). Parhaiten se viihtyy myös hieman viileämmässä, 15-20 asteessa. Talvisin muratti olisi vieläkin viileämmässä. 5-15 asteessa, mutta selviävät lämpimämmässäkin. Kirjavalehtiset tarvitsevat enemmän valoa ja lämpöä - yksiväriset pärjäävät melko vaatimattomissakin oloissa.

Muratti on kaunis viherkasvi.Muratti on kaunis viherkasvi.

Tasainen ja säännöllinen kastelu on kasvukaudella tarpeen. Anna kuitenkin pinnan kuivahtaa hieman kasteluiden välillä ja vältä seisovaa vettä. Liikakastelu aiheuttaa juuripaakun mätänemisen ja lehtien tippumisen. Kasvualustan liika kuivuminen puolestaan aiheuttaa lehtien käpertymistä ja varisemista. Talvella niukka kastelu etenkin viileässä talvehdittaessa.

Kasvukaudella kasteluveteen voi lisätä myös pienen määrän lannoitetta viikon - kahden välein. Suihkuttelu kerran kuussa saa muratit pysymään raikkaina ja vihreinä ja säännöllinen sumuttelu nostaa ilmankosteutta.

Muratti on melko herkkä tuholaisille (mm. vihannespunkit ja kirvat). Käsittele tarvittaessa sopivalla tuholaiskarkoitteella.

Pistokkaita voi ottaa ympäri vuoden, mutta suositeltua ottaa pistokkaat keväällä. Laita suoraan multaan tai juurruta ensin vesilasissa.

Uudelleenistutus keväisin. Varo herkkiä juuria. Sopiva kasvualusta on kosteahko, vettä läpäisevä, kalkittu, hiekkapitoinen ja multava. Sisäkukille käy siis tavallinen kukkamulta ja ulkona hyvä vaihtoehto on kesäkukkamulta.

Murattivinkkejä!

  • Muratin vahvat versot voi antaa rehottaa sellaisenaan, kiinnittää seinälle tai ohjata ne kaareen. Sen voi sijoittaa pöydälle, seinälle tai amppeliin hieman syvemmällekin huoneeseen.
  • Voit leikata versoja pöydän koristeeksi tai leikkokimpun vehreyttäjäksi. Leikkaus vain tuuhentaa murattia - ja versot juurtuvat maljakossa!
  • Muratti kestää hyvin viileää ja Etelä-Suomessa se saattaa talvehtia ulkoina leutoina talvina!
  • Muratti on hyvin säänkestävä; kestää kohtalaisesti tuulta ja sadetta.
  • Muratista puhetta myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla; lue ja osallistu!