• Etusivu
  • Hoitotyöt

Humala (Humulus lupulus)

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.06.2018Päivitetty 12.04.2021
20203_61735.jpg

Nuoria humalan versoja voi myös syödä!

Jo keskiajalla Suomeen levinnyt, hamppukasvien heimoon kuuluva humalakasvaa nykyisin niin viljeltynä kuin luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudella asti. Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen - mutta kasvavat taas tukeen kiertyen jopa usean metrin korkeuteen!

Parhaiten humala viihtyy osittain varjoisessa ja runsasmultaisessa lehtimetsässä tai kosteikossa. Eniten se kuitenkin tuottaa käpyjä aurinkoisessa paikassa - mutta kuivuus ja auringon paahde altistavat humalan lehdistön helposti härmälle, kirvoille, vihannespunkeille ja humalayökkösen toukille.

Humala on nopeakasvuinen ja peittävä, näyttävä ja monivuotinen, ruohovartinen köynnöskasvi. Se voi kasvaa myös maanpeittona, mutta nousee mielellään ylöspäin vaikka sitten muita kasveja pitkin. Sopivia tukia ovat sisalnarut, erilaiset säleiköt sekä humalasalot. Humalan käpymäisiä, vaaleanvihreitä emitähkiä käytetään oluen ja siman maustamiseen.

Ps. Humala on myös keskustelun aiheena Puutarha.netin Keskustelupalstalla!

Ohje

Ohje

Korkeus: 4–6 metriä. Varsi 4-särmäinen ja karheakarvainen.

Lehdistö: Leveät, karheapintaiset lehdet. Aureus-lajikkeessa on vihreänkeltaiset lehdet ja se kasvaa hitaammin kuin vihreä perusmuoto.

Kukinta: Viljeltävät humalat ovat heinä–elokuussa kukkivia emikasveja, mutta luonnossa tavataan myös hedeyksilöitä, jotka tunnistaa leveistä röyhykukinnoista.

Kasvupaikka: Aurinko–varjo; kasvualusta tuore–kostea, keskiravinteinen tai vahva maa. Ei viihdy savimaassa.

Vyöhykkeet: I–VII(VIII)

Istutus: Taimiväli 60-100 cm, istutuskuoppa 50-70 cm syvä, syvämultainen.

Hoito: Leikataan alas keväällä, jotta uudet versot pääsevät nousemaan maasta esteettä. Keväällä voidaan myös lannoittaa täys- tai luonnonlannoitteella, syksyllä syyslannoitteella. Kastele kuivana kesänä. Jos kasvi jostain syystä kasvaa liian suureksi paikkaansa, niin se kestää harvennuksen ja jopa voimakkaamman leikkauksen myös kasvukauden aikana. Jos ötökät iskevät, niin suihkutus aamuin illoin kylmällä vedellä tai suihkutus yleistorjunta-aineella.

Käyttö: Humalan nuoria versoja voidaan käyttää parsan tavoin keitettyinä. Oluen ja siman maustamiseen käytetään humalan kuivattuja emikäpyjä. Humalan kävyistä voi tehdä myös tyynyntäytteen, valmistaa teetä tai uutetta; niiden sanotaan auttavan unentuloa. Humalan sitkeää kuitua on ennen käytetty myös köysiin ja kankaisiin, mutta nykyään varsia käytetään lähinnä kranssien pohjaksi.

Erityistä: Humala on siis kaksikotinen kasvi; emikasveihin tulee käpymäinen hedelmä. Suomessa on lukuisia eri humalakantoja, jotka jokainen antavat omanlaisensa vivahteen oluen maustamisessa.

Monilla humala kasvaa talon seinustaa pitkin köynnöksenä.
Monilla humala kasvaa talon seinustaa pitkin köynnöksenä.
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton