• Etusivu
  • Kasvillisuus

Laikkuköynnös on puutarhan kameleontti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 31.01.2023
20187_54025.jpg

Kiinanlaikkuköynnös kukassa

Laikkuköynnökset pukeutuvat moneen asuun - Ja huumaavat tuoksullaan. Laikkuköynnöksen kevätasu on sammalenvihreä - pian kuitenkin eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta.

Köynnöspuutarhan kameleontti on kaarevaoksainen kiinanlaikkuköynnös(Actinidia kolomikta). Sen kevätasu on sammalenvihreä, mutta ei aikaakaan, kun eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta. Köynnöksen ilme on silloin raikas, kuten kevääseen hyvin sopii. Hämärtyvässä illassa laikkuköynnös hohtaa salaperäisenä valoaan.

Mutta ei taas aikaakaan, kevät kääntyy kesäksi ja lehtien valkoisiin kärkiin ilmestyy sinne tänne vaaleanpunaisen häivähdyksiä. Puutarhan täyttää, varsinkin tyyninä aamuina ja iltoina, huumaava sitruksen tai kielonkukan tuoksu. Lehtien alla piilottelevat vaaleat, nuokkuvat kukat ilmoittavat näin olemassaolostaan.

Laikkuköynnös kesän eri vaiheissa. Lehtien punervat häivähdykset muuttuvat kesän edetessä paikka paikoin voimakkaan vaaleanpunaisiksi jättäen osan valkoisesta alleen. Kun syksy värittää lehdet vielä voimakkaampaan väriin, loistaa koko köynnös lopulta upeassa ruska-asussa.
Laikkuköynnös kesän eri vaiheissa. Lehtien punervat häivähdykset muuttuvat kesän edetessä paikka paikoin voimakkaan vaaleanpunaisiksi jättäen osan valkoisesta alleen. Kun syksy värittää lehdet vielä voimakkaampaan väriin, loistaa koko köynnös lopulta upeassa ruska-asussa.
Ohje

Ohje

Pari niksiä laikkuköynnöksen kasvatukseen:

  • Rotevakasvuinen köynnös tarvitsee syvän, hikevän mullan ja tilaa kaareville, jäykille oksilleen.
  • Köynnös tarvitsee vankan tuen ja tukevan sidonnan, sillä se ei itse tartu tukeensa. Täysikasvuisena versot ovat painavia, joten siro kehikko ei riitä tukemaan kasvustoa. Kasvukorkeus on 3-5 m.
  • Sopii myös mainiosti kasvamaan vapaasti muurilta alas.
  • Leikataan vain, jos siihen on syy. Leikkaus tehdään elokuussa, koska keväällä leikkauspinnat ovat kuin avohaavat ja mahlavuoto on voimakasta.

Emikasvit tekevät vain niukasti laikkuja. Siksi koristekasveiksi tarkoitetut köynnökset ovat hedekasveja. Nekään eivät muodosta laikkuja aivan nuorina, joten kotipuutarhurilta tarvitaan hieman malttia niitä odotellessa.

Herkullista satoa "minikiivistä"

Minikiivi
Minikiivi

Pääsääntöisesti laikkuköynnökset tarvitsevat sekä hede- että emikasvin tuottaakseen hedelmää. Yksikotisiakin lajikkeita löytyy, esimerkiksi ’Annikki’ ja ’Dr Szymanowski’. Ne ovat kuitenkin lähes laikuttomia kasveja. Hedelmä sen sijaan on maukas ja aromikas, minikiiviksi kutsuttu. Annikkia voi istuttaa III-vyöhykkeelle, mutta Dr. Szymanowski on arempi ja pärjää parhaiten I-vyöhykkeellä.

Tiedot minikiiveistä löydät tästä

Kaikkien laikkuköynnösten talvenkestävyyttä voi parantaa valitsemalla suojaisan kasvupaikan ja suojaamalla juuristo lehtikasalla tai talvensuojaturpeella.

Ps. Suvun isoimmat ja maukkaimmat hedelmät kuuluvat hedelmätiskiltä tutulle kiivihedelmälle, joka meillä menestyy ainoastaan kasvihuoneessa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen muutkin vaihtoehdot köynnöspuutarhaan löydät tästä

Kasveja lasten iloksi!

Perheen pienemmät seikkailevat mielellään. Lasten salamaja ja eväspaikka muodostuu kuin itsestään laikkuköynnöksen jäykkä- ja kaarevaversoisten oksien alle. Tätä salamajaa on käytetty ahkerasti lastenjuhlien aarteenetsinnöissä ja seikkailuradan rastina.

Katso kaikki köynnösvaihtoehdot

Salamaja
Salamaja

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Teksti: Tuuli Järvinen
Kuvat: Tuuli Järvinen, Shutterstock

20187_54030.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton