TAKAISIN

Laikkuköynnös on puutarhan kameleontti

Julkaistu: 29.6.2020
Kiinanlaikkuköynnös kukassaKiinanlaikkuköynnös kukassa

Laikkuköynnökset pukeutuvat moneen asuun
- Ja huumaavat tuoksullaan

Köynnöspuutarhan kameleontti on kaarevaoksainen kiinanlaikkuköynnös (Actinidia kolomikta). Sen kevätasu on sammalenvihreä, mutta ei aikaakaan, kun eksoottisen näköiset, valkoiset laikut täplittävät lehtien kärkiä valloittaen yhä suuremman osan lehden pinnasta. Köynnöksen ilme on silloin raikas, kuten kevääseen hyvin sopii. Hämärtyvässä illassa laikkuköynnös hohtaa salaperäisenä valoaan.

Mutta ei taas aikaakaan, kevät kääntyy kesäksi ja lehtien valkoisiin kärkiin ilmestyy sinne tänne vaaleanpunaisen häivähdyksiä. Puutarhan täyttää, varsinkin tyyninä aamuina ja iltoina, huumaava sitruksen tai kielonkukan tuoksu. Lehtien alla piilottelevat vaaleat, nuokkuvat kukat ilmoittavat näin olemassaolostaan.
 

Laikkuköynnös kesän eri vaiheissa.
Lehtien punervat häivähdykset muuttuvat kesän edetessä paikka paikoin voimakkaan vaaleanpunaisiksi jättäen osan valkoisesta alleen. Kun syksy värittää lehdet vielä voimakkaampaan väriin, loistaa koko köynnös lopulta upeassa ruska-asussa. 
Laikkuköynnös kesän eri vaiheissa. Lehtien punervat häivähdykset muuttuvat kesän edetessä paikka paikoin voimakkaan vaaleanpunaisiksi jättäen osan valkoisesta alleen. Kun syksy värittää lehdet vielä voimakkaampaan väriin, loistaa koko köynnös lopulta upeassa ruska-asussa.

Pari niksiä laikkuköynnöksen kasvatukseen:

  • Rotevakasvuinen köynnös tarvitsee syvän, hikevän mullan ja tilaa kaareville, jäykille oksilleen.
  • Köynnös tarvitsee vankan tuen ja tukevan sidonnan, sillä se ei itse tartu tukeensa. Täysikasvuisena versot ovat painavia, joten siro kehikko ei riitä tukemaan kasvustoa. Kasvukorkeus on 3-5 m.
  • Sopii myös mainiosti kasvamaan vapaasti muurilta alas.
  • Leikataan vain, jos siihen on syy. Leikkaus tehdään elokuussa, koska keväällä leikkauspinnat ovat kuin avohaavat ja mahlavuoto on voimakasta.Emikasvit tekevät vain niukasti laikkuja. Siksi koristekasveiksi tarkoitetut köynnökset ovat hedekasveja. Nekään eivät muodosta laikkuja aivan nuorina, joten kotipuutarhurilta tarvitaan hieman malttia niitä odotellessa.  


Herkullista satoa "minikiivistä"

MinikiiviMinikiivi

Pääsääntöisesti laikkuköynnökset tarvitsevat sekä hede- että emikasvin tuottaakseen hedelmää. Yksikotisiakin lajikkeita löytyy, esimerkiksi ’Annikki’ ja ’Dr Szymanowski’. Ne ovat kuitenkin lähes laikuttomia kasveja. Hedelmä sen sijaan on maukas ja aromikas, minikiiviksi kutsuttu. Annikkia voi istuttaa III-vyöhykkeelle, mutta Dr. Szymanowski on arempi ja pärjää parhaiten I-vyöhykkeellä.

Tiedot minikiiveistä löydät tästä

Kaikkien laikkuköynnösten talvenkestävyyttä voi parantaa valitsemalla suojaisan kasvupaikan ja suojaamalla juuristo lehtikasalla tai talvensuojaturpeella.

Ps. Suvun isoimmat ja maukkaimmat hedelmät kuuluvat hedelmätiskiltä tutulle kiivihedelmälle, joka meillä menestyy ainoastaan kasvihuoneessa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen muutkin vaihtoehdot köynnöspuutarhaan löydät tästä

Lasten iloksi!

Perheen pienemmät seikkailevat mielellään. Lasten salamaja ja eväspaikka muodostuu kuin itsestään laikkuköynnöksen jäykkä- ja kaarevaversoisten oksien alle. Tätä salamajaa on käytetty ahkerasti lastenjuhlien aarteenetsinnöissä ja seikkailuradan rastina.
 

SalamajaSalamaja

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Teksti: Tuuli Järvinen
Kuvat: Tuuli Järvinen, Shutterstock