• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat pensasaidan: valitse taimet ja istutustiheys oikein

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.06.2025
20237_4260.jpg

Kysy puutarhaliikkeistä lajeista, jotka soveltuvat pensasaidaksi. Taimia on saatavilla niin paakkutaimina, astiataimina kuin paljasjuurisina taimina. (Kuva: Adobe Stock)

Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.

Paljasjuuriset taimet kannattaa upottaa vesiastiaan muutamaa tuntia ennen istuttamista, jotta niiden nestejännitys paranee (voi antaa liota myös yön yli). Astia- ja paakkutaimet kastellaan myös hyvin ennen istuttamista.

Aitataimien istuttaminen

Aitataimet istutetaan yhtenäiseen 50–60 cm syvään ja 50 cm leveään, hyvin kasteltuun ojanteeseen. Rivin saa suoraksi pingottamalla aidan takareunaan linjalangan, jonka viereen taimet sitten istutetaan. Suoran linjan voi esimerkiksi konekaivuuta varten merkitä myös spraymaalilla.

Paljasjuuristen taimien juuret oiotaan kuoppaan mahdollisimman suoraan. Oja täytetään kunnostetulla (tarvittaessa kalkitulla ja lannoitetulla) kasvualustalla, tiivistetään kevyesti jalalla painamalla, jotta juuristo saa kosketuksen multaan. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä. Maan pinta tasoitetaan istutuksen jälkeen haravalla, jotta paikalle ei kerry seisovaa vettä. Jäätyvä vesi voi vahingoittaa taimea. Lopuksi istutusalue kastellaan vielä huolellisesti (20–30 l/m2). Astia- ja paakkutaimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

<p data-block-key="bqmf0">Hyvin kastellut taimet istutetaan valmiiksi kaivettuun ojanteeseen. Oikean taimivälin säilyttämisessä voi käyttää apuna mittalautaa. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Hyvin kastellut taimet istutetaan valmiiksi kaivettuun ojanteeseen. Oikean taimivälin säilyttämisessä voi käyttää apuna mittalautaa. (Kuva: Puutarha.net)

Pensasaidan istutusleikkaus

Istutusleikkaus tehdään aina keväällä (joko kevätistutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä). Leikkaamiseen käytetään teräviä oksasaksia. Istutuksen yhteydessä typistetään yleensä enintään puolet versomassasta. Piiskataimet leikataan 10 sentin korkeudelta, ja haaroittuneet aitataimet haaroittumiskohdan yläpuolelta 2–3 silmun päältä. Leikkauskorkeuteen vaikuttaa hieman myös mahdollisen katekerroksen paksuus.

Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaalta ja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin.

<p data-block-key="9lt6b">Jos astia- tai paakkutaimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei juuri tarvitse leikata. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Jos astia- tai paakkutaimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei juuri tarvitse leikata. (Kuva: Puutarha.net)

Jos taimessa on jo lehtiä, niistä voi leikkauksen yhteydessä poistaa noin puolet, jotta haihdutuspinta vähenee. Silmuja ei saa vahingoittaa.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Ihminen istuttaa kasvimaalle kasveja
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
202011_67474.jpg
Kesäkukkien tilalle syksyn suloisuudet – parveke uuteen loistoon
Kesäkukat alkavat näyttää rupsahtaneilta ja pian varmasti yöpakkasetkin alkavat niitä nipistellä. Mitä voisi laittaa niiden tilalle parvekkeen kaunistukseksi?Puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti kasvivalikoimaa parvekkeen ehostukseksi. Kasveiksi kannattaa valita isohkoja näyttäviä ja kukkansa avanneita kasveja, sillä syksyn viileydessä kasvit kehittyvät ja kukat aukeavat hitaasti. Parvekelaatikoissa ja ruukuissa multaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa, vaan kesäkukkien mullan voi hyödyntää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton