TAKAISIN

Pensasaidan istuttaminen

Päivitetty: 14.8.2023

Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.

Kysy puutarhaliikkeistä lajeista, jotka soveltuvat pensasaidaksi. Taimia on saatavilla niin paakkutaimina, astiataimina kuin paljasjuurisina taimina. (Kuva: Adobe Stock)Kysy puutarhaliikkeistä lajeista, jotka soveltuvat pensasaidaksi. Taimia on saatavilla niin paakkutaimina, astiataimina kuin paljasjuurisina taimina. (Kuva: Adobe Stock)

Paljasjuuriset taimet kannattaa upottaa vesiastiaan muutamaa tuntia ennen istuttamista, jotta niiden nestejännitys paranee (voi antaa liota myös yön yli). Astia- ja paakkutaimet kastellaan myös hyvin ennen istuttamista.

Aitataimien istuttaminen

Aitataimet istutetaan yhtenäiseen 50–60 cm syvään ja 50 cm leveään, hyvin kasteltuun ojanteeseen. Rivin saa suoraksi pingottamalla aidan takareunaan linjalangan, jonka viereen taimet sitten istutetaan. Suoran linjan voi esimerkiksi konekaivuuta varten merkitä myös spraymaalilla.

Paljasjuuristen taimien juuret oiotaan kuoppaan mahdollisimman suoraan. Oja täytetään kunnostetulla (tarvittaessa kalkitulla ja lannoitetulla) kasvualustalla, tiivistetään kevyesti jalalla painamalla, jotta juuristo saa kosketuksen multaan. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä. Maan pinta tasoitetaan istutuksen jälkeen haravalla, jotta paikalle ei kerry seisovaa vettä. Jäätyvä vesi voi vahingoittaa taimea. Lopuksi istutusalue kastellaan vielä huolellisesti (20–30 l/m2). Astia- ja paakkutaimet istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.
Hyvin kastellut taimet istutetaan valmiiksi kaivettuun ojanteeseen. Oikean taimivälin säilyttämisessä voi käyttää apuna mittalautaa. (Kuva: Puutarha.net)Hyvin kastellut taimet istutetaan valmiiksi kaivettuun ojanteeseen. Oikean taimivälin säilyttämisessä voi käyttää apuna mittalautaa. (Kuva: Puutarha.net)

Pensasaidan istutusleikkaus

Istutusleikkaus tehdään aina keväällä (joko kevätistutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä). Leikkaamiseen käytetään teräviä oksasaksia. Istutuksen yhteydessä typistetään yleensä enintään puolet versomassasta. Piiskataimet leikataan 10 sentin korkeudelta, ja haaroittuneet aitataimet haaroittumiskohdan yläpuolelta 2–3 silmun päältä. Leikkauskorkeuteen vaikuttaa hieman myös mahdollisen katekerroksen paksuus.

Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaalta ja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astia- tai paakkutaimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei juuri tarvitse leikata.
(Kuva: Puutarha.net)(Kuva: Puutarha.net)
Jos taimessa on jo lehtiä, niistä voi leikkauksen yhteydessä poistaa noin puolet, jotta haihdutuspinta vähenee. Silmuja ei saa vahingoittaa.