TAKAISIN

Nyt on aika huoltaa kasvit
Huonekasvien kevät alkaa jo helmikuussa

Päivitetty: 3.3.2023

Vaikka ulkona olisi vielä pakkasta, niin lisääntynyt luonnonvalon määrä herättää huonekasvit kevääseen. Kasvun alkaessa on aika tehdä kasvien kevätsiivous ja -huolto. Mullanvaihto ja lannoituksen aloittaminen ovat nyt ajankohtaisia.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Valon määrä säätelee huonekasvien kasvurytmiä. Suomen pimeä talvi lähes pysäyttää viherkasvien kasvun ja ilman kasvivaloja ne ovat usein marras-tammikuun välisen ajan lepotilassa. Kun päivät pitenevät ja aurinko alkaa paistamaan, niin silloin alkaa myös huonekasvien kasvu.

– Huonekasveille optimaalinen valon määrä on noin 12 tuntia vuorokaudessa. Yleensä ensimmäiset kasvun merkit pimeän talven jälkeen alkavat näkyä, kun päivän pituus ylittää 9 tuntia. Etelä-Suomessa se tapahtuu helmikuun puolivälissä ja Pohjois-Suomessa noin viikkoa myöhemmin. 10 tunnin päivänpituus saavutetaan helmi-maaliskuun vaihteessa ja silloin hitaammatkin kasvit kasvattavat jo uusia lehtiä ja versoja. Keväthuolto kannattaa tehdä ennen sitä, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.


Lue tarkemmin mullanvaihdosta

Älä lietä multaa

Aloita kasvien keväthuolto puhdistamalla niiden lehdet pölystä. Puhtaat lehdet vastaanottavat kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja yhteyttävät näin tehokkaimmin. Nopein tapa puhdistaa pölyt huonekasveista on viedä ne suihkuun.

– Haalea vesisuihku kannattaa suunnata ensisijaisesti kasvien lehdistöön, ettei multa liety ylimäräksi. Etenkin altakasteluruukuissa, joista vesi ei pääse valumaan pois, runsas suihkuttelu voi olla haitallista, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Suurten kasvien kuljettaminen pesuhuoneeseen voi olla liian työlästä. Niiden lehdet voi puhdistaa kasvupaikalla nihkeällä rätillä pyyhkimällä.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Muista mullanvaihto

Huonekasveille vaihdetaan multa kerran vuodessa. Tiedätkö syyn tähän?

– Yleensä ajatellaan, että mullanvaihdon tarkoitus on antaa kasvien juurille lisää tilaa. Ja jos kasvi on kasvanut hitaasti, päätetään olla vaihtamatta multaa. Se on varmin tapa saada huonosti kasvaneen kasvin tila entistä huonommaksi, sanoo Kerttula. Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat tukehtua. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja alkaa nuutua, Kerttula jatkaa.


Kalkkisaostumat sekä muut epäpuhtaudet tulee pestä ruukusta lämpimällä vedellä ennenkuin ruukku käytetään uudelleen.

Säännöllinen mullanvaihto varmistaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Mullanvaihto rasittaa kasvia vähiten, kun se tehdään heti uuden kasvun alkaessa kevättalvella.

(Kuva: Biolan)(Kuva: Biolan)

Helmikuussa aloitetaan lannoitus

Lannoituksen laiminlyönti on usein huonekasvien huonon menestymisen syy. Kasvit käyttävät nopeasti loppuun ruukussa olevan kasvualustansa ravinteet. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat pikku hiljaa näivettyä.

– Huonekasvien lannoituksen voi hoitaa kasteluveteen lisättävillä ravinnenesteellä tai ruukun multaan kerran kuussa lisättävillä ravinnepuikoilla. Laiskalle lannoittajalle suosittelen ravinnepuikkoja, koska niiden lannoitusvaikutus on pitkä, sanoo Biolanin Riikka Kerttula.


Lue aina huolella pakkauksessa olevat huonekasviravinteiden annosteluohjeet ja noudata niitä. Lannoitusta jatketaan helmikuulta aina lokakuun loppuun saakka.

Mullanvaihdon 7 vaihetta

Ohjeiden mukaan toimimalla multaan muodostuu kestävä rakenne ja se säilyy ilmavana seuraavaan mullanvaihtoon asti.

  1. Kastele kasvi hyvin ennen mullanvaihtoa.
  2. Esikostuta uusi multa ennen ruukutusta erillisessä astiassa, 1 dl vettä/multalitra.
  3. Irrota kasvi vanhasta ruukusta ja poista hellästi vanhaa multaa juuripaakusta. Leikkaa samalla kuolleet juuret pois.
  4. Laita uuden ruukun pohjalle parin sentin kerros kevytsoraa salaojaksi ja peitä se ohuella multakerroksella.
  5. Laita kasvi uuteen ruukkuun. Valuta juuripaakun ympärille kostutettua multaa hellästi tiivistäen. Jätä pinnalle kasteluvara.
  6. Älä kastele kasvia heti mullanvaihdon jälkeen, vaan nosta se muutamaksi päiväksi pois suorasta auringonvalosta. Sumuta lehtiä usein.
  7. Kastele muutaman päivän päästä varovasti pienissä erissä.