TAKAISIN

Tavoitteena ihana piha – helppohoitoinen ja persoonallinen

Julkaistu: 20.5.2019

Mutta puuttuvatko toteutuksen askelmerkit? 6 vinkkiä upeaan toteutukseen

Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen? 

Kyllä vain.

Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija Sanna Numminen kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota uuden puutarhan suunnittelussa tai vanhaa uudistettaessa.

Sanna Numminen
MMK, pihasuunnittelija, -neuvojaSanna Numminen MMK, pihasuunnittelija, -neuvoja

1. Oikea kasvi oikealle paikalle

Helppohoitoisen pihan kulmakivenä ovat kasvupaikan olosuhteisiin sopivien ja sinne täysikasvuisinakin mahtuvien kasvien valinta.

Auringossa viihtyvät kasvit eivät kukoista varjossa eivätkä paljon kosteutta tarvitsevat viihdy läpäisevässä ja kuivassa hiekkamaassa. Sopivan tiheä istutus peittää paljaan maan kohtuullisen nopeasti, joten kitkemisen tarve vähenee. Huolella valitut ja istutetut kasvit tulevat alkuhoidon jälkeen toimeen lähes omillaan, korostaa Sanna Numminen.

2. Yhtenäiset istutusalueet

Kivillä ja istutuksilla saa eläväisyyttä puutarhaan.Kivillä ja istutuksilla saa eläväisyyttä puutarhaan.

Selkeät ja rajatut istutusalueet ovat monilajisinakin tyylikkäitä ja helpottavat nurmikon hoitoa. Sinne tänne ripotellut kasvit sen sijaan hidastavat nurmikon leikkaamista ja lisäävät reunojen siistimisen tarvetta.

Nurmikon hyväkuntoisena ja siistinä pitäminen onkin pihan eniten työtä vaativa osa. Siksi nurmelle tai osalle siitä voi miettiä muitakin vaihtoehtoja. Pienellä pihalla nurmikon voi korvata kokonaankin istutuksilla, pinnoitteilla ja maanpeittokasveilla.

Koko puutarhan ei tarvitse näkyä heti. Mutkittelevat tai yllättäen eteen tulevat polut tuovat puutarhaan yllätyksellisyyttä, ideoi Sanna.

3. Hoitotarpeen oikea mitoitus

Jos piikikäs orapihlaja-aita aiheuttaa sydämen tykytyksiä odottaessaan vuotuista saksimista tai liiaksi rönsyilevät pensasruusut pistävät silmään joka kerta ulos astuttaessa, kannattaa nämä painajaiset vaihtaa itselle mieluisiin ja vähäisempää hoitoa vaativiin kasvilajeihin.

Aitakasvin valinta on yksi tärkeimpiä valintoja sopeutettaessa puutarhaa omiin hoidollisiin resursseihin. Sanna painottaakin, että pihan suunnittelun johtotähtenä on aina oltava asukkaiden toive siitä, kuinka paljon he haluavat sen hoitoon panostaa. Tarvittaessa vähälläkin työllä selviää.

Pihan linjoja voi suunnitella itse vaikka ruutupaperille. Silti ammattilaisen apu voi säästää toteutusvaiheen kalliilta virheiltä.

4. Oikean tunnelman etsintä

Pihan tyylin valinta viitoittaa koko muuta suunnittelua ja toteutusta, jotta toivottu tunnelma tavoitetaan. Tyyli voi olla perinnepiha tai moderni, mutta sen ei silti tarvitse olla perinteisen puutarhamainen. Oman persoonallisen tyylin valitsemisessa Sanna kannustaakin ennakkoluulottomuuteen.

Oma toiveiden puutarha voi olla villin luonnonmukainen.Tai ehkäpä ominta onkin minimalismi, jossa tarkkaan harkitut kasvit, koristekatteet ja pelkistetyt rakenteet puhelevat keskenään. Välimereiset oleskelualueet pergoloineen ja köynnöksineen taas antavat rehevän ja rennon vaikutelman, joka houkuttelee viihtymään.

Kirsikankukat näyttävät kauniilta ja tuovat väriä pihaan kun niitä on runsaasti.Kirsikankukat näyttävät kauniilta ja tuovat väriä pihaan kun niitä on runsaasti.

5. Värien käyttö ja monimuotoisuus

Puutarhasuunnittelija kannustaa rohkeaan värien käyttöön ja erilaisten kasvutapojen ja lehtimuotojen hyödyntämiseen. Tätä periaatetta noudatettaessa edes kukinta ei ole aina välttämätön, sillä vaihtelevan väriset ja kaunislehtiset kasvit korostavat lähekkäin istutettuina toistensa parhaita puolia. Kasvivalinnoilla pihan tunnelman voi luoda rauhallisen seesteiseksi tai iloisen räiskyväksi.

Piha tarvitsee eri kokoisia kasveja antaakseen suojaa niin ulkopuolisten katseilta kuin auringon paahteelta. Kerroksellisuutta tuomaan valitaan pihaan myös lehti- ja havupuita. Havupuiden ja muiden ikivihreiden kasvien merkitys kasvaa erityisesti talvella, jolloin kesävihannat kasvit ovat levossa ja paljaina.

6. Puutarhan diiva viimeistelee tunnelman

Pihan diiva ja huomion kiinnittäjä voi olla oma suosikkikasvi, jonka tähtihetkiä ja kehitystä on mukavaa seurata vuodesta toiseen. Tähtihetki voi olla esimerkiksi runsas kukinta, vaikka lyhytkin, kuten koristekirsikoilla. Se voi olla harvinainen sato, kuten oloissamme persikalla tai aprikoosilla. Tai kasvi voi olla eksoottinen, vaikkapa upeakukkainen magnolia tai siro japaninvaahtera.

Amurinviini on upean värinen katseenvangitsija.Amurinviini on upean värinen katseenvangitsija.

Pihan kruunun huippuhetki voi olla vasta kesän lopulla. Kaikissa ruskan väreissä loimuava amurinviini vetää taatusti katseet puoleensa.

Diivakasvi saattaa tarvita hieman ylimääräistä hoivaa. Mutta jos muu puutarha on helppohoitoinen, tämän kyllä jaksaa hoitaa. Palkintona kasvin tähtihetkeä ihailemaan ja sille maljoja kohottelemaan voi kutsua perheen ja ystävät ja tehdä siitä näin puutarhakauden kohokohdan, ideoi Sanna Numminen.

Sanna kannustaa miettimään pihan kokonaisuutta omia toiveita ja tarpeita lähtökohtana pitäen. Villeimmiltä tuntuvat ideat saattavatkin paljastua aivan toteuttamiskelpoisiksi, mutta ennen kaikkea niistä jalostuu se aivan oman näköinen unelmien puutarha.
 

Pihasuunnittelun apua kannattaa hyödyntää monin keinoin ennen toteutusta.Pihasuunnittelun apua kannattaa hyödyntää monin keinoin ennen toteutusta.

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat: Tuuli Järvinen ja Pixabay