• Etusivu
  • Kasvillisuus

Milloin pionin voi jakaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.09.2023
20239_77095.jpg

Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa taas upean kukintansa. (Kuva: Shutterstock)

Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?

Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Moni pionin taimia istuttanut on saattanut säikähtää taimen heikentynyttä ja taantunutta kasvua. Kasvi saattaa jurottaa jopa vuosia uudessa kasvupaikassaan. Kyse ei välttämättä ole istutusvirheestä, vaan ainoastaan pionin sopeutumisesta uuteen kasvupaikkaansa. Jos kasvupaikka ja -alusta ovat oikeat ja olet istuttanut juurakon oikein, anna pionille aikaa juurtua ja sopeutua; kyllä se vielä kiittää sinua upealla kukinnallaan.

Lue myös:Pioni on puutarhan kuningatar

Oikea aika pionin jakamiselle on alkusyksyllä

Elo-syyskuussa kasvukauden päätyttyä on oikea ajankohta pionin siirtämiselle ja jakamiselle. Syksyllä uusien juurten kasvu on voimakkainta ja aikaa juurtumiselle on vielä riittävästi.

Iäkkään pionin juurakko on laaja ja syvälle ulottuva. Voit nostaa juurakon kokonaan ylös ja jakaa sen terävällä lapiolla osiin. Jokaiseen osaan pitäisi jäädä sekä juuria että silmuja. Jos haluat jättää osan juurakosta entiselle paikalleen, niin terävällä lapiolla voit lohkaista vain osan juurakosta.

Jakotaimet tulisi istuttaa viivyttelemättä uuteen paikkaansa, ruukkuun tai väliaikaiseen kasvupaikkaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pionin kasvualustan tulisi läpäistä hyvin vettä

Pioni viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, johon keskipäivän paahteisimpaan aikaan lankeaa kevyt varjo. Kasvualustan pitäisi olla hyvin vettä läpäisevää. Sitä voi parantaa tavallisella puutarhamullalla. Turvepitoisesta kasvualustasta pionit eivät pidä.

Istutusvaiheessa tulee olla tarkka, ettei pionin juurakkoa istuta liian syvälle. Juurenniskan tulee jäädä 3–5 sentin syvyyteen (astiataimessa tämä on otettu huomioon ja ne tuleekin istuttaa samaan syvyyteen, ruukun pinta lähes maanpinnan tasalla). Liian syvään istutettu juurakko kasvaa hitaasti ja kukinta on heikkoa. Liian pinnalle jäänyt juurenniska ei puolestaan kehitä uusia silmuja.

Pioni on helppohoitoinen

Pionin kukinta saattaa jakamisen tai siirtämisen jälkeen hetkeksi taantua. Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa kuitenkin taas kukintansa. Pioni ei välttämättä tarvitse edes lannoitusta tai kalkitusta eikä juurtumisvaiheen jälkeen juuri kasteluakaan, kun kasvupaikka ja -alusta ovat sopivat ja istutus on tehty oikein.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20208_66252.jpg
Varmista kukoistava kevät ja satoisa ensi kesä
Vaikka päivät ovat vielä kesäisen lämpimiä, alkaa luonto valmistautua talveen. Lyhenevä päivä on varma merkki, niin muuttolinnuille kuin kasveillekin, että talvea kohti ollaan menossa. Puutarhuri voi omilla toimillaan edesauttaa kasveja kestämään talven haasteet, varmistaa tulevan kevään ja kesän kukintaa ja kesän satoa.
201910_60385.jpg
Sipulikukkien syysistutus
Kevään ensimmäiset sipulikukat tuovat kevään tunnun tullessaan- miten varmistan kevään kukkaloiston; mitä sipuleita, miten ja minne?Keväällä kukkivien sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Syksyllä ovat myös kaikki puutarhamyymälät ja markettienkin viherpisteet tulvillaan sipuleita; isoja ja pieniä, joista tulee kukintoja sateenkaaren eri väreissä. Tehdäänpä siis pieni kukkasipulikertaus, niin tiedot ovat ostoksille lähdettäessä tuoreessa muistissa!Katso sipulikukat Kasvikortistossa!
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Täydennä puutarhasi niityn kauniilla kukkasilla
Niityillä ja kedoilla, ojan varsilla ja joutomailla kukkii toinen toistaan kauniimpia ja kestävämpiä kasveja. Meistä jokainen on varmasti keräillyt niitä myös maljakkoon ja saanut nauttia kukkien herkästä kauneudesta myös sisätiloissa. Luonnonkukista kerätty kimppu ilahduttaa ostetun kimpun tavoin - ja monia kasveja voi myös kuivata!Tilaa niittykukkien siemeniä annospusseissa - tai hanki valmis niittykukkaseos Rakentaja.fi verkkokaupasta!
20141_37712.jpg
Tryffeliä voi kasvattaa myös itse - lue lisää!
Tryffeli on kuuluisa ainutlaatuisen herkullisesta maustaan. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat sitä mitä moninaisemmissa muodoissa. Suomessa mielenkiinto tryffeliä ja sen kasvatusta kohtaan on voimakkaassa nousussa. Vuonna 2012 Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit. Tryffelin kasvatus kotipuutarhassakin on mahdollista ja sitä kannattaa kokeilla. Tarvitaan vain taimet, kärsivällisyyttä sekä ripaus onnea viljelyyn.
20094_16195.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
202210_79872.jpg
Siperianhernepensas juurrutus? Asiantuntija vastaa
Leikattiin alas rajalla oleva pensasaita, mahtaiskohan nuo leikatut pätkät juurruttua, jos laittaisi veteen ämpäriin. Tarvitsimme pensasaitaa myös muualle, ja pihinä ajattelin, jos näin säästäisi, eikä tarvitsi ostaa uusia taimia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton