• Etusivu
  • Kasvillisuus

Milloin pionin voi jakaa?

Tiina Painokallio
Päivitetty 19.09.2024
20239_77095.jpg

Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa taas upean kukintansa. (Kuva: Shutterstock)

Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?

Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Moni pionin taimia istuttanut on saattanut säikähtää taimen heikentynyttä ja taantunutta kasvua. Kasvi saattaa jurottaa jopa vuosia uudessa kasvupaikassaan. Kyse ei välttämättä ole istutusvirheestä, vaan ainoastaan pionin sopeutumisesta uuteen kasvupaikkaansa. Jos kasvupaikka ja -alusta ovat oikeat ja olet istuttanut juurakon oikein, anna pionille aikaa juurtua ja sopeutua; kyllä se vielä kiittää sinua upealla kukinnallaan.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Oikea aika pionin jakamiselle on alkusyksyllä

Elo-syyskuussa kasvukauden päätyttyä on oikea ajankohta pionin siirtämiselle ja jakamiselle. Syksyllä uusien juurten kasvu on voimakkainta ja aikaa juurtumiselle on vielä riittävästi.

Iäkkään pionin juurakko on laaja ja syvälle ulottuva. Voit nostaa juurakon kokonaan ylös ja jakaa sen terävällä lapiolla osiin. Jokaiseen osaan pitäisi jäädä sekä juuria että silmuja. Jos haluat jättää osan juurakosta entiselle paikalleen, niin terävällä lapiolla voit lohkaista vain osan juurakosta.

Jakotaimet tulisi istuttaa viivyttelemättä uuteen paikkaansa, ruukkuun tai väliaikaiseen kasvupaikkaan.

<p data-block-key="rat87">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Pionin kasvualustan tulisi läpäistä hyvin vettä

Pioni viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, johon keskipäivän paahteisimpaan aikaan lankeaa kevyt varjo. Kasvualustan pitäisi olla hyvin vettä läpäisevää. Sitä voi parantaa tavallisella puutarhamullalla. Turvepitoisesta kasvualustasta pionit eivät pidä.

Istutusvaiheessa tulee olla tarkka, ettei pionin juurakkoa istuta liian syvälle. Juurenniskan tulee jäädä 3–5 sentin syvyyteen (astiataimessa tämä on otettu huomioon ja ne tuleekin istuttaa samaan syvyyteen, ruukun pinta lähes maanpinnan tasalla). Liian syvään istutettu juurakko kasvaa hitaasti ja kukinta on heikkoa. Liian pinnalle jäänyt juurenniska ei puolestaan kehitä uusia silmuja.

Pioni on helppohoitoinen

Pionin kukinta saattaa jakamisen tai siirtämisen jälkeen hetkeksi taantua. Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa kuitenkin taas kukintansa. Pioni ei välttämättä tarvitse edes lannoitusta tai kalkitusta eikä juurtumisvaiheen jälkeen juuri kasteluakaan, kun kasvupaikka ja -alusta ovat sopivat ja istutus on tehty oikein.

Kasvillisuus
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
Yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä näkyy kodeissa, joissa sisustus on toteutettu kopioimalla trendejä tai suunnittelija on sivuuttanut asukkaan tarpeet. Lopputuloksena on visuaalisesti upea, mutta epämukava tila, jossa puuttuu kodin harmonia ja asukkaalle sopiva tunnelma.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.
Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20228_79337.jpg
Viikon kysymys: Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen?
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton