TAKAISIN

Miten pionin voi jakaa?

Päivitetty: 2.3.2022

Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta? Lue vinkit, joilla onnistut pionin jakamisessa.

Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa taas upean kukintansa.Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa taas upean kukintansa.

Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Moni pionin taimia istuttanut on saattanut säikähtää taimen heikentynyttä ja taantunutta kasvua. Kasvi saattaa jurottaa jopa vuosia uudessa kasvupaikassaan! Kyse ei välttämättä ole istutusvirheestä vaan ainoastaan pionin sopeutumisesta uuteen kasvupaikkaansa. Jos kasvupaikka ja -alusta ovat oikeat ja olet istuttanut juurakon oikein, anna pionille aikaa juurtua ja sopeutua; kyllä se vielä kiittää sinua upealla kukinnallaan!

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Oikea aika pionin jakamiselle on alkusyksyllä

Elo-syyskuussa kasvukauden päätyttyä on oikea ajankohta pionin siirtämiselle ja jakamiselle. Syksyllä uusien juurten kasvu on voimakkainta ja aikaa juurtumiselle on vielä riittävästi.

Iäkkään pionin juurakko on laaja ja syvälle ulottuva. Voit nostaa juurakon kokonaan ylös ja jakaa sen terävällä lapiolla osiin. Jokaiseen osaan pitäisi jäädä sekä juuria että silmuja. Jos haluat jättää osan juurakosta entiselle paikalleen, niin terävällä lapiolla voit lohkaista vain osan juurakosta.

Jakotaimet tulisi istuttaa viivyttelemättä uuteen paikkaansa, ruukkuun tai väliaikaiseen kasvupaikkaan.

Pionin kasvualustan tulisi läpäistä hyvin vettä

Pioni viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, johon keskipäivän paahteisimpaan aikaan lankeaa kevyt varjo. Kasvualustan pitäisi olla hyvin vettä läpäisevää. Sitä voi parantaa tavallisella puutarhamullalla. Turvepitoisesta kasvualustasta pionit eivät pidä.

Istutusvaiheessa tulee olla tarkka, ettei pionin juurakkoa istuta liian syvälle. Juurenniskan tulee jäädä 3–5 sentin syvyyteen (astiataimessa tämä on otettu huomioon ja ne tuleekin istuttaa samaan syvyyteen, ruukun pinta lähes maanpinnan tasalla). Liian syvään istutettu juurakko kasvaa hitaasti ja kukinta on heikkoa. Liian pinnalle jäänyt juurenniska ei puolestaan kehitä uusia silmuja.

Pioni on helppohoitoinen

Pionin kukinta saattaa jakamisen tai siirtämisen jälkeen hetkeksi taantua. Kasvurauhan saatuaan ja uuteen alustaan juurruttuaan pioni aloittaa kuitenkin taas kukintansa. Pioni ei välttämättä tarvitse edes lannoitusta tai kalkitusta eikä juurtumisvaiheen jälkeen juuri kasteluakaan, kun kasvupaikka ja -alusta ovat sopivat ja istutus on tehty oikein.