• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin valmistat siideriä syksyn omenasadosta – katso ohjeet

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.10.2024
Omenasiideri.jpg

Haluaisitko kokeilla siiderin valmistusta kotipuutarhan omenoista? Poimi tästä ohjeet maistuvaan juomaan, joka kauniissa pullossa on myös täydellinen tupaantuliais- tai joululahjaidea!

Vaihe 1

Kahdeksaan litraan siideriä tarvitset noin kaksi isoa muovikassillista omenoita. Valitse haluamasi omenalajikkeet, joita voit sekoitella oman makusi mukaan.

Voit sekoittaa eri omenalajikkeita makusi mukaan.

Vaihe 2

Puhdista omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi, jotta mehupuristin pystyy käsittelemään ne paremmin. Älä turhaan kuori omenoita, sillä omenankuoret antavat siiderille lisää makua.

Omenasiiderin ohje kuva 1.jpg
Omenasiiderin ohje kuva 2.jpg
Omenasiiderin ohje kuva 3.jpg

Vaihe 3

Siivilöi omenamehu kangasliinan avulla.

Vaihe 4

Kaada siivilöity mehu steriloituun koripulloon. Voit käyttää steriloimiseen Campden-tabletteja. Älä käytä pullon puhdistukseen tiskiainetta.

Huolehdi, että käymisastia ja kaikki välineet ovat varmasti puhtaita.

Vaihe 5

Sekoita murskatut Campden-tabletit mehuun villihiivan poistamiseksi. Seos saa seistä yhden päivän.

Vaihe 6

Lisää varsinainen hiiva. Tarvitset kotikäyttöön tarkoitettua hiivaa, kuten siideri-, samppanja- tai vehnähiivaa. Kaada pieni määrä omenamehua kuppiin ja lämmitä se mikroaaltouunissa haaleaksi. Katso tarvittava hiivamäärä paketista. Lisää hiiva nesteeseen ja sekoita. Kaada hiivaseos koripulloon.

Vaihe 7

Aseta vesilukko koripulloon ja anna siiderin seistä. Muutaman päivän päästä siideri alkaa käydä ja siihen alkaa muodostua sakkaa. Anna siiderin käydä kaksi viikkoa.

Halutessasi voit mitata hydrometrillä siiderin sokeri- ja alkoholipitoisuuden.

Vaihe 8

Noin kahden viikon päästä neste ei enää muodosta kuplia. Kaada murskatut Campden-tabletit siiderin joukkoon jäljelle jääneen hiivan poistamiseksi. Tässä vaiheessa neste alkaa kirkastua. Anna tablettien vaikuttaa yhden päivän ajan.

Vaihe 9

Lisää kirkastaja. Sitä voi hankkia yleensä samasta paikasta kuin siiderihiivaakin.

Omenasiiderin ohje kuva 4.jpg
Omenasiiderin ohje kuva 5.jpg

Vaihe 10

Kaada siideri pulloihin. Steriloi pullot käyttäen Campden-tabletteja samalla tavalla kuin koripullon kanssa vaiheessa 4. Aseta koripullo tasaiselle alustalle ja kaada neste pulloihin lapon avulla sakan poistamiseksi. Suositeltavaa on käyttää joko kruunukorkkipulloja tai patenttikorkkipulloja.

Vaihe 11

Pullot täytettyäsi maista siideriä makeuden määrittämiseksi. Jos siideri on liian kuivaa, voit lisätä siihen hieman keinotekoista makeutusainetta, kuten steviaa.

Siiderin maku vain paranee ajan kuluessa!

Vaihe 12

Koristele pullot hauskoilla etiketeillä. Voit säilyttää siideriä pitkään, sillä sen maku vain paranee ajan kuluessa. Mikäli et malta odottaa, voit juoda siiderin jo muutaman viikon kuluttua sen valmistuksesta. Kotitekoinen siideri on myös täydellinen joululahjaidea tai tupaantuliaislahja.

Lähde: ShopAlike.fi

Herkkusuut.com

Omenasiiderin ohje kuva 5.jpg
https://www.shopalike.fi/siiderin-valmistus-kotona/
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton