TAKAISIN

Näin valmistat siideriä syksyn omenasadosta – katso ohjeet

Päivitetty: 13.9.2021

Haluaisitko kokeilla siiderin valmistusta kotipuutarhan omenoista? Poimi tästä ohjeet maistuvaan juomaan, joka kauniissa pullossa on myös täydellinen tupaantuliais- tai joululahjaidea!

2_nama_tarvitset

Vaihe 1. Kahdeksaan litraan siideriä tarvitset noin kaksi isoa muovikassillista omenoita. Valitse haluamasi omenalajikkeet, joita voit sekoitella oman makusi mukaan.

Voit sekoittaa eri omenalajikkeita makusi mukaan.

Vaihe 2. Puhdista omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi, jotta mehupuristin pystyy käsittelemään ne paremmin. Älä turhaan kuori omenoita, sillä omenankuoret antavat siiderille lisää makua.

omenoita1
mehupuristin
koripullo

Vaihe 3. Siivilöi omenamehu kangasliinan avulla.

Vaihe 4. Kaada siivilöity mehu steriloituun koripulloon. Voit käyttää steriloimiseen Campden-tabletteja. Älä käytä pullon puhdistukseen tiskiainetta.

Huolehdi, että käymisastia ja kaikki välineet ovat varmasti puhtaita.

Vaihe 5. Sekoita murskatut Campden-tabletit mehuun villihiivan poistamiseksi. Seos saa seistä yhden päivän.

Vaihe 6. Lisää varsinainen hiiva. Tarvitset kotikäyttöön tarkoitettua hiivaa, kuten siideri-, samppanja- tai vehnähiivaa. Kaada pieni määrä omenamehua kuppiin ja lämmitä se mikroaaltouunissa haaleaksi. Katso tarvittava hiivamäärä paketista. Lisää hiiva nesteeseen ja sekoita. Kaada hiivaseos koripulloon.

Vaihe 7. Aseta vesilukko koripulloon ja anna siiderin seistä. Muutaman päivän päästä siideri alkaa käydä ja siihen alkaa muodostua sakkaa. Anna siiderin käydä kaksi viikkoa.

Halutessasi voit mitata hydrometrillä siiderin sokeri- ja alkoholipitoisuuden.

Vaihe 8. Noin kahden viikon päästä neste ei enää muodosta kuplia. Kaada murskatut Campden-tabletit siiderin joukkoon jäljelle jääneen hiivan poistamiseksi. Tässä vaiheessa neste alkaa kirkastua. Anna tablettien vaikuttaa yhden päivän ajan.

Vaihe 9. Lisää kirkastaja. Sitä voi hankkia yleensä samasta paikasta kuin siiderihiivaakin.

vesilukko
pullotus

Vaihe 10. Kaada siideri pulloihin. Steriloi pullot käyttäen Campden-tabletteja samalla tavalla kuin koripullon kanssa vaiheessa 4. Aseta koripullo tasaiselle alustalle ja kaada neste pulloihin lapon avulla sakan poistamiseksi. Suositeltavaa on käyttää joko kruunukorkkipulloja tai patenttikorkkipulloja.

Vaihe 11. Pullot täytettyäsi maista siideriä makeuden määrittämiseksi. Jos siideri on liian kuivaa, voit lisätä siihen hieman keinotekoista makeutusainetta, kuten steviaa.

Siiderin maku vain paranee ajan kuluessa!

Vaihe 12. Koristele pullot hauskoilla etiketeillä. Voit säilyttää siideriä pitkään, sillä sen maku vain paranee ajan kuluessa. Mikäli et malta odottaa, voit juoda siiderin jo muutaman viikon kuluttua sen valmistuksesta. Kotitekoinen siideri on myös täydellinen joululahjaidea tai tupaantuliaislahja.