TAKAISIN

Ruukkuatsalea

Päivitetty: 21.9.2020

Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Ruukkuatsaleaa on jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).

(Kuva: Floradania)(Kuva: Floradania)
(Kuvat: Floradania)(Kuvat: Floradania)

Atsalean suosio joulukukkana alkoi Suomessa 1970-luvulla. Tuoksuttomana se sopii allergisenkin kotiin. Kukinta ajoittuu hyödön aloittamisesta riippuen jouluun ja äitienpäivään. Atsalea on vaativa hoidon suhteen, joten usein sitä kasvatetaan kausikasvina, joka heitetään pois kukinnan jälkeen. Uudelleen kukittamista kannattaa kuitenkin koittaa.

Ruukkuatsalea on puuvartinen ja tiiviskasvuinen, pensasmainen koristekasvi. Kasvin koko, kukkien väri ja muoto vaihtelevat lajikkeesta riippuen. Atsalean kiiltävät, voimakkaan vihreät lehdet ovat kovat ja nahkeat. Nuppuja on runsaasti, ja ylhäältä katsottaessa ruukkuatsaleasta näkyy vain kukkia. Tuoksuttomat kukat ovat usein tiheään kerrannaisia ja terälehdet voivat olla ripsureunaiset. Perinteisestä punaisesta atsaleasta on jalostettu lukemattomia värisävyjä purppurasta ja vaaleanpunaisista valkoisiin sekä kaksivärisiin versioihin.

(Kuva: Floradania)(Kuva: Floradania)

Hoito

Kastele atsaleaa runsaasti ympäri vuoden, mieluiten kalkittomalla huoneenlämpöisellä vedellä. Se ei saa kuivahtaa, sillä elpyminen on heikkoa. Jollei kasvi ole ehtinyt kuivua paljoa, se saattaa elpyä, kun ruukun upottaa huoneenlämpöiseen veteen 15 minuutiksi. Suihkuta vettä lehdille ja nupuille aina silloin tällöin. Vältä kuitenkin avonaisten kukkien kastelemista.

Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta vältä suoraa auringonpaistetta. Atsalea viihtyy ja kukkii kauimmin viileässä. Ihanteellinen lämpötila on 10-18 astetta.

Kukinnan jälkeen pidä atsalea viileässä ja valoisassa paikassa toukokuuhun asti. Lannoita kalkittomalla lannoitteella heinäkuun puoliväliin saakka. Vie kesäksi ulos puolivarjoiseen paikkaan, muista edelleen runsas kastelu. Harvenna poistamalla pienempiä ja heikompia oksia. Siirrä sisälle ennen yöhalloja, jälleen valoisaan ja viileään paikkaan. Totuta hitaasti huoneenlämpöön, kun haluat hyötää ruukkuatsalean kukkaan.

(Kuva: Floradania)(Kuva: Floradania)

Vinkki

  • Liota kasteluvedessä 1-2 teepussia vuorokauden ajan kovan veden pehmentämiseksi. Tee muuttaa emäksisen veden sopivan happamaksi.
  • Sijoita ruukku märälle alustalle, mutta irti vedestä esimerkiksi pikkukivien päälle.
  • Käy tutustumassa myös alppiruusuihin esimerkiksi Mustilan puutarhassa Elimäellä.