• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ruukkuatsalea

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.08.2023
20238_82750.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).

Ruukkuatsalea on puuvartinen ja tiiviskasvuinen, pensasmainen koristekasvi. Kasvin koko, kukkien väri ja muoto vaihtelevat lajikkeesta riippuen. Atsalean kiiltävät, voimakkaan vihreät lehdet ovat kovat ja nahkeat. Nuppuja on runsaasti, ja ylhäältä katsottaessa ruukkuatsaleasta näkyy vain kukkia. Tuoksuttomat kukat ovat usein tiheään kerrannaisia ja terälehdet voivat olla ripsureunaiset. Perinteisestä punaisesta atsaleasta on jalostettu lukemattomia värisävyjä purppurasta ja vaaleanpunaisista valkoisiin sekä kaksivärisiin versioihin.

Atsalean suosio joulukukkana alkoi Suomessa 1970-luvulla. Tuoksuttomana se sopii allergisenkin kotiin. Kukinta ajoittuu hyödön aloittamisesta riippuen jouluun ja äitienpäivään. Atsalea on vaativa hoidon suhteen, joten usein sitä kasvatetaan kausikasvina, joka heitetään pois kukinnan jälkeen. Uudelleen kukittamista kannattaa kuitenkin koittaa.

(Kuva: Floradania)
(Kuva: Floradania)
(Kuva: Floradania)
(Kuva: Floradania)

Hoito

Kastele atsaleaa runsaasti ympäri vuoden, mieluiten kalkittomalla huoneenlämpöisellä vedellä. Se ei saa kuivahtaa, sillä elpyminen on heikkoa. Kukinta-aikana pienikin kuivuminen aiheuttaa kukkien lakastumista ja lehtien varisemista. Jollei kasvi ole ehtinyt kuivua paljoa, se saattaa elpyä, kun ruukun upottaa huoneenlämpöiseen veteen 15 minuutiksi. Suihkuta vettä lehdille ja nupuille aina silloin tällöin. Vältä kuitenkin avonaisten kukkien kastelemista.

Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta vältä suoraa auringonpaistetta. Atsalea viihtyy ja kukkii kauimmin viileässä. Ihanteellinen lämpötila on 10–18 astetta.

Kukinnan jälkeen pidä atsalea viileässä ja valoisassa paikassa toukokuuhun asti. Lannoita kalkittomalla lannoitteella heinäkuun puoliväliin saakka. Vie kesäksi ulos puolivarjoiseen paikkaan, muista edelleen runsas kastelu. Harvenna poistamalla pienempiä ja heikompia oksia. Siirrä sisälle ennen yöhalloja, jälleen valoisaan ja viileään paikkaan. Totuta hitaasti huoneenlämpöön, kun haluat hyötää ruukkuatsalean kukkaan.

Istuta atsalea uudelleen joka toinen tai kolmas vuosi kukinnan jälkeen.

Ruukkuatsaleaa voi lisätä kesällä latvapistokkaista. Niiden tyvet kannattaa käsitellä juurrutushormonilla. Pistokkaat vaativat myös pohjalämpöä juurtumiseen.

Bonsaiksi kasvatettu ruukkuatsalea, Rhododendron obtosum. (Kuva: Floradania)
Bonsaiksi kasvatettu ruukkuatsalea, Rhododendron obtosum. (Kuva: Floradania)
  • Liota kasteluvedessä 1–2 teepussia vuorokauden ajan kovan veden pehmentämiseksi. Tee muuttaa emäksisen veden sopivan happamaksi.
  • Sijoita ruukku märälle alustalle, mutta irti vedestä esimerkiksi pikkukivien päälle.
  • Käy tutustumassa myös alppiruusuihin esimerkiksi Mustilan puutarhassa Elimäellä.
Ohje

Ohje

Vinkki

  • Liota kasteluvedessä 1–2 teepussia vuorokauden ajan kovan veden pehmentämiseksi. Tee muuttaa emäksisen veden sopivan happamaksi.
  • Sijoita ruukku märälle alustalle, mutta irti vedestä esimerkiksi pikkukivien päälle.
  • Käy tutustumassa myös alppiruusuihin esimerkiksi Mustilan puutarhassa Elimäellä.
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton