TAKAISIN

Vesiaihe sopivaan paikkaan

Julkaistu: 30.3.2020

Kaikkialla ympärillämme on vettä. Se on elämän välttämätön edellytys. Vesi elementtinä on puhdistava sekä parantava, se luo rauhoittavaa ja vilpoista tuntua ja monet pitävät veden solinaa tyynnyttävänä. Kasviryhmiin vesi tuo viehättävän lisäulottuvuuden eikä vesiaiheen sijoittamiseen aina tarvita puutarhaa. Pienelläkin vesipinnalla kasveineen elävöittää vaikkapa parveketta tai olohuonetta.

Millainen allas?

Pieni tai iso, muovinen tai betoninen, tyyliltään karun selkeä tai vapaamuotoinen… Vesialtaaksi sopii mikä tahansa vedenpitävä astia. Esimerkiksi tynnyrinpuolikas, vanha pesusoikko tai kylpyamme soveltuvat pienen lammen perustamiseen. Valmisaltaita sekä allassettejä on eri kokoisia ja muotoisia. Allaskalvolla voi toteuttaa juuri sen kokoisen ja näköisen altaan kuin haluaa.

Suihkukaivosetti soveltuu sisätiloihinkin, sillä osa vaih asetetaan paikallee. Patiolle ja pieneen pihaan sopii säännöllisen muotoinen allas, jonka voi upottaa maan tasalle tai perustaa alustan päälle ja reunustaa vaikka koristekivillä. 

Epäsäännöllinen allas taas lienee parhaimmillaan luonnonmukaisessa puutarhassa, missä sen voi osittain ympäröidä vaikka heinillä ja saroilla.Epäsäännöllinen allas taas lienee parhaimmillaan luonnonmukaisessa puutarhassa, missä sen voi osittain ympäröidä vaikka heinillä ja saroilla.

Sopiva paikka

Suuri osa vesiaiheiden viehätyksestä perustuu valon heijasteluun vedestä. Vesiaihe kannattaa sijoittaa avoimelle paikalle kaksi konkreettistakin syytä. ensinnäkin vesiaihetta varjostavista kasveista varisee lehtiä, jotka likaavat veden. Toisekseen suurin osa vesikasveista viihtyy auringossa. Tutki siis valon tulosuunta ennen paikan valintaa. Mikäli vesiaiheen ympärille tai altaaseen istutetaan kasveja, ota huomioon myös kasvien olosuhdevaatimukset sekä talvenkestävyys.

Suihkulähteet, purot ja putoukset

Suihkulähteellä, purolla tai putouksella voi elävöittää vesiaihetta luonnollisesti. Liikkuva vesi pysyy myös paremmin kirkkaana.