• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kotimaiset ruusut saat tuoreena kotiin asti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.05.2022
20225_78147.jpg

Ruusut toimitetaan kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.

Näin pidät ruusut tuoreena maljakossa

Ennen maljakkoon laittamista varret puhdistetaan vesipinnan alle jäävistä lehdistä. Varsien tyviin viilletään terävällä veitsellä uudet vinot imupinnat. Maljakkovesi saa olla lämmintä ja sitä saa olla lähes yläreunaan saakka. Maljakkoveteen lisättävästä kukkavirkisteestä on juuri ruusuille erityisen paljon hyötyä.

Maljakkoon lisätään vettä sitä mukaa, kun ruusut sitä kuluttavat. Yöksi maljakko ruusuineen kannattaa nostaa viileään paikkaan. Jos kukat nuokahtavat, koko kimpun voi laittaa yöksi esimerkiksi ämpäriin tai kylpyammeeseen pitkälleen elpymään. Voit myös kääräistä ruusut tiiviiseen kääreeseen ja upottaa syvään astiaan yöksi.

Ruusumaljakkoa ei kannata sijoittaa kuumaan auringonpaisteeseen.

Kuivaa ruusut muistoksi ja koristeeksi

Ruusut kuivataan varsineen pimeässä ja viileässä paikassa ylösalaisin ripustettuina nippuina. Pelkät kukat kuivataan hienossa hiekassa: kukkien ulkopinta tuetaan ensin hiekalla ja sitten hiekkaa ripotellaan varovasti ruusun sisälle ja päälle. Vaaleammat värit säilyvät parhaiten alkuperäisen kaltaisina.

Suomalaiset rakastavat ruusuja

Suomalaiset kuluttajat ostavat joka vuosi lähes 80 miljoonaa ruusua. Kotimainen ruusujen viljely on melko vähäistä ja täydennyksenä ruusuja tuodaan ulkomailta. Näin tapahtuu muun muassa toukokuun suurien juhlien, kuten äitienpäivän ja koulun päättäjäisten aikaan. Leikkokukkia kasvattaa Suomessa enää noin 50 yritystä

Rahallisesti mitattuna suomalainen ostaa kuitenkin kukkia vuodessa noin sadalla eurolla. Tästä luvusta 40 prosenttia on leikkokukkia.

Punainen väri lukuisine eri sävyineen on suosituin, mutta myös keltainen, valkoinen ja oranssi kuuluvat suosikkeihin. Lajikkeet luokitellaan myös kukan koon ja muodon perusteella isokukallisiin, puolisuuriin, pienikukallisiin, miniruusuihin sekä tertturuusuihin. Kaksi ensin mainittua ovat Suomessa tärkeimpiä.

Kukkien kieli

Kukkien kielessä

ruusu viestii useimmiten rakkaudesta. Valkoisten ruusujen sanotaan kertovan yksimielisyydestä ja toisaalta myös viattomuudesta. Punainen ruusu puolestaan voi olla merkki ujoudesta, mutta yhtä lailla myös intohimoisesta rakkaudesta ja kauneudestakin. Ruusua on ainakin antiikin aikoina pidetty voittajien kukkana - laakeriseppeleen ohella. Ruusut on myös yhdistetty kuoleman jälkeiseen elämään; ne ovat yhä suosittuja hautakukkia kymmenissä maissa.

Ruusun ylivoimaisuus kukkien kuningattarena perustuu siis sekä sen pitkään historiaan että ruusun itsensä ominaisuuksiin ja viehätysvoimaan. On vaikea kuvitella tilannetta, jossa ruusu ei voisi toimia siltana ja tunteiden välittäjänä ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ruusun avulla on helppo ilmaista niin iloa, tuskaa, surua kuin kunnioitustakin toista ihmistä kohtaan.

Ruusuja luonnossa – ja puutarhassa

Ruusuja kasvaa luonnonvaraisena lähes kaikkialla maailmassa. Lajeja on satoja ja ihmisen jalostustyön tuloksena syntyneitä lajikkeita tuhansia. Luonnonvaraiset ja viljellyt ruusut ovat kulkeneet arvokkaina tuliaisina tai kauppatavarana maasta ja maanosastakin toiseen tutkimusmatkailijoiden, sotilaiden, hallitsijoiden, ristiretkeilijöiden ja aivan tavallisten ruusuihin ihastuneiden harrastajienkin matkassa. Aikanaan ruusut päätyivät kasvamaan rikkaiden puutarhoihin ja palatseihin, mutta jo pitkään ruusu on ollut myös tavallisen kansan kukka.

Myös Suomessa kasvaa luonnonvaraisia ruusuja. Kansalliseepoksemme kokoaja ja kasvitieteilijänäkin merkittävän elämäntyön tehnyt professori Elias Lönnrot kirjasi 140 vuotta sitten ilmestyneeseen kuuluisaan Flora Fennica: Suomen Kasvisto -teokseensa kuusi Suomessa kasvavaa ruusua (suluissa nykyisin käytettävät nimet): orjanruusu (koiranruusu), mäkiruusu, ahoruusu (okaruusu), iharuusu, nurmiruusu (metsäruusu) ja karjalanruusu. Viimeksi mainittu on Pohjois-Karjalan maakuntakukka.

Puutarhoissamme menestyviä ruusulajikkeita onkin sitten jo valtava määrä. Jaloruusuista pensasruusuihin; valinnanvaraa ja hankittavaa riittää jokaiselle ruusufanille!

MUISTA! Kurtturuusu on hävitettävä pihamaalta 1.6.2022 mennessä! Lue lisää aiheesta >>

Tutustu Kasvikortiston runsaaseen ruusuvalikoimaan

Pidä ruukkuruusun multa tasaisen kosteana ja lannoita säännöllisesti veteen sekoitetulla ravinteella – pidä valoisassa ja nauti kukinnasta! Kun kukinta loppuu, voit vaihtaa mullan ja leikkata noin kasvuston kymmensenttiseksi; jätä muutamia elinvoimaisia lehtipareja. Anna ruukutuksen jälkeen hetki rauhaa, kastele ja pidä valoisassa. Ala lannoittaa uudelleen muutaman viikon kuluttua mullan vaihdosta (uudessa mullassa on voimaa vähäksi aikaa).

Ruusun voi viedä kesäksi ulos joko ruukussaan tai istuttaa kukkapenkkiin. Ruusut voivat ilahduttaa puutarhassa useamman vuoden ajan; ainakin suojaisassa paikassa ja talveksi suojattuna. Tee vaikka oma kukkapenkkinsä äitienpäiväruusuille!

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa ruusuista...

Ohje

Ohje

Ruukkuruusun hoito

Pidä ruukkuruusun multa tasaisen kosteana ja lannoita säännöllisesti veteen sekoitetulla ravinteella – pidä valoisassa ja nauti kukinnasta! Kun kukinta loppuu, voit vaihtaa mullan ja leikkata noin kasvuston kymmensenttiseksi; jätä muutamia elinvoimaisia lehtipareja. Anna ruukutuksen jälkeen hetki rauhaa, kastele ja pidä valoisassa. Ala lannoittaa uudelleen muutaman viikon kuluttua mullan vaihdosta (uudessa mullassa on voimaa vähäksi aikaa).

Ruusun voi viedä kesäksi ulos joko ruukussaan tai istuttaa kukkapenkkiin. Ruusut voivat ilahduttaa puutarhassa useamman vuoden ajan; ainakin suojaisassa paikassa ja talveksi suojattuna. Tee vaikka oma kukkapenkkinsä äitienpäiväruusuille!

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa ruusuista...

20225_78148.jpg

Ruusujen hurmaa jo vuosituhansia

Ruusu on kukka, joka on hurmannut kauneudellaan ihmisiä jo vuosituhansia. Varmuudelle ruusuja tiedetään viljellyn jo 4000 vuotta sitten, mutta oletettavasti jo sitä ennenkin villiruusujen kauneus on kerännyt katseita kautta maailman.

Varhaisimpia ruusuaiheisia koristeita löytyy esimerkiksi Välimeressä sijaitsevan Kreetan saaren Knossoksen palatsin seinistä. Kiviseinissä säilyneitä ruusukoristeluja on löydetty muinaisesta Babyloniasta jopa tätä aikaisemmin. Mesopotamiasta on löydetty kiviin hakatusta nuolenpääkirjoituksesta ruusun kuvia reilusti yli 4000 vuotta sitten. Suuria ruusuviljelmiä tiedetään olleen esimerkiksi Kiinassa ja Persiassa jo 3000 vuotta sitten.

Ruusu tuoreena kukkana, mutta myös koristeena, oli ahkerasti käytössä käyttöesineissä, koruissa ja rakennuksissa myös Kreikassa ja Roomassa jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Kreikkalaiset ylimykset ja sotilaat arvostivat ruusua paljon, ja koettivat viljellä sitä niin, että ruusunkukkia olisi saatavilla mahdollisimman monena kuukautena pitkin vuotta. Myös Roomassa ruusuja kukitettiin muulloinkin kuin niiden normaaleina kukkimisajankohtina.

Ruusua on kautta aikain käytetty monenlaisiin tarkoituksiin. Sen katseleminen on palvellut ihmisten kaipuuta kaikenlaiseen kauneuteen; ruusua on jopa pidetty täydellisen kauneuden vertauskuvana. Niinpä roomalaiset omistivat sen kauneuden ja rakkauden jumalalle Venukselle. Vastaavasti kreikkalaiset omistivat ruusun samoista asioista vastanneelle Afroditelle.

Ruusun kukkia, terälehtiä ja näistä saatavia aineita on käytetty mausteena, teenä, hajusteena, balsamina, viinin raaka-aineena ja sadoilla muilla tavoilla. Roomalaiset ripottelivat ruusun terälehtiä kotiin palaavien sotureiden päälle, suihkulähteisiin ja suurissa juhlissa juhlaväen päälle.

Myös kristilliseen maailmaan ruusulla on monia yhteyksiä. Jo kirkkoisä Ambrosius arveli 300-luvulla ruusujen olleen paratiisissa piikittömiä, mutta piikit ilmestyivät ruusuihin syntiinlankeemuksen seurauksena. Ruusun sanotaan antavan viitteitä tulevan taivaallisen paratiisin ihanuudesta. Monissa maissa ruusut liitetään nimenomaan neitsyt Mariaan. Etenkin valkoinen ruusu on hänen symbolinsa. Ruusua on pidetty myös marttyyrien tunnuksena, koska ruusujen punainen väri tuo mieleen veren. Punaisen ruusun sanotaankin syntyneen Golgatalla maahan vuotaneesta Jeesuksen veripisarasta. Ruusu on kristikunnan suosituin joulukukka.

Ruusun koristeellinen kukinta on ollut vaikuttimena tuhansien kirkkojen rakentamiseen kautta maailman. Etenkin goottilaisessa tyylissä käytetään ahkerasti ruusuikkunoita. Niiden sanotaan kuvastavan ruusun roolia paratiisin hallitsevana kukkana.

Tuhannet ovat myös ne hallitsijoiden, aatelisten, sotilaspäälliköiden ja kaupunkien vaakunat, joihin ruusu eri muodoissaan on löytänyt tiensä. Myös Suomen tasavallan vaakunasta löytyy Suomen leijonan ympäriltä yhdeksän ruusunkukkaa. Vaakunan historia on pitkä, sen alkumuoto on peräisin 1500-luvulta saakka.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton