TAKAISIN

Sadonkorjuu on parasta – kitkeminen tylsää

Julkaistu: 3.8.2020

Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Tänä kesänä kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän tuoreen kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

Kesäkukilla saa nopeasti koko kesäksi kauneutta parvekkeelle sekä puutarhaan kotiin tai mökille.Kesäkukilla saa nopeasti koko kesäksi kauneutta parvekkeelle sekä puutarhaan kotiin tai mökille.

Poikkeuksellinen kevät sai aikaan puutarhasta pöytään -ilmiön. Suomalaiset viettivät enemmän aikaa kotona ja innostus syötävien kasvien kasvattamiseen on ollut huimassa nousussa. Kuluvana kesänä oman puutarhan sato koetaan entistä merkityksellisemmäksi. Biolanin kuluttajakyselyn vastaajista 86 prosenttia haluaa kasvattaa kasveja, joista saa satoa. Kun vastaajilta kysyttiin kuinka mieluisia erilaiset puutarhanhoitoon liittyvät askareet ovat, peräti 61 prosenttia nimesi sadonkorjuun yhdeksi lempipuuhakseen puutarhassa.

− Sadonkorjuussa tiivistyy moni puutarhanhoidon tärkeä elementti: näkee konkreettisesti kättensä työn tuloksen, kokee onnistumisen iloa sekä saa puhdasta ja terveellistä syötävää omasta puutarhasta suoraan lautaselle. Näiden valossa on helppo ymmärtää, miksi sadonkorjuu koetaan niin palkitsevana, pohtii tuloksia Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vinkkejä parvekepuutarhan perustamiseen >>

Tomaatit kypsyvät helposti parveekkeella tai pihalla aurinkoisessa paikassa.Tomaatit kypsyvät helposti parveekkeella tai pihalla aurinkoisessa paikassa.

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus, ja syitä hoitaa puutarhaa on monia. Kyselyn mukaan kauneus ja viihtyisyys, jota hoidettu piha tai parveke antaa, motivoivat eniten.

Kesäkukilla saa nopeasti ja helposti koko kesäksi kauneutta niin parvekkeelle, kotiterassille kuin mökillekin. Joka toinen nimesikin kukkien istutuksen lempipuuhakseen. Vastaajista 82 prosenttia kertoi istuttavansa kesäkukkia. Kesäkukkia istutetaan pitkin kesää, ja vielä syksyksi saadaan uutta ilmettä istuttamalla syyskukkijoita ruukkuihin.

Nauti kesäkukkien loistosto koko kesän ajan >>

Seniorit kompoistoivat eniten

Puutarhapuuhien kolmen kärkeen mahtuu vielä kompostointi. Yli 60-vuotiaista lähes joka toinen kertoi kompostoinnin kuuluvan lempiaskareisiin puutarhassa. Sen sijaan 30-vuotiaista ja sitä nuoremmista vain 23 prosenttia pitää kompostointia lempipuuhanaan.

Aikaisemmissakin tutkimuksissa on tullut ilmi, että eläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät ovat tunnollisimpia kierrättäjiä ja myös kompostoijia. Nuorimpien ikäluokassa on suhteellisesti eniten niitä, jotka eivät ole edes kokeilleet kompostointia.

− Olen huomannut, että usein aktiiviset kotipuutarhurit harrastavat myös kompostointia. Kompostointi on ekologinen tapa päästä eron puutarhajätteestä, kierrättää ravinteet omassa puutarhassa ja samalla hoitaa maata ja sen pieneliöitä, kertoo Riikka Kerttula.

Kompostori sopii niin mökille kuin kotiinkin. Kotiin kannattaa valita lämpöeristetty Biolan Pikakompostori 220eco, kun taas mökille tehokkaalla ilmanvaihtojärjestelmällä varustettu Biolan Mökkikompostori. Mökkikompostori sopii käymälä- ja keittiöjätteen kesäaikaiseen kompostointiin. Biolan Bokashiin keräät kätevästi biojätteet keittiössä hajuttomasti. Bokashi-astiasta voit tyhjentää ne lämpökompostoriin jatkokompostointia varten. 

Kompostista saa ravinteikasta multaa kukkapenkkiin tai kasvimaalle.Kompostista saa ravinteikasta multaa kukkapenkkiin tai kasvimaalle.

Kasvimaan kitkeminen ja nurmikon hoito inhokkilistan kärje​​​​​​​ssä

Kasvimaan kitkeminen on kyselyn mukaan puutarhapuuhien suosikkilistauksen hännillä. Kaikissa ikäryhmissä inhokkipuuhakseen sen nimeää useampi kuin suosikkipuuhakseen. Vaikka omasta satoa toivotaan, niin perinteinen peltoviljely ei ole kaikkien haaveissa.

− Lavaviljely ja säkkikasvatus ovat lisääntyneet selvästi ja ne mahdollistavatkin hyötykasvien kasvattamisen entistä helpommin. Enää ei ole pakko saada perheelle koko talveksi perunoita omasta maasta, vaan nyt keskitytään kasvattamaan omia lempikasveja monipuolisesti. Riittää, kun saa tuoretta maisteltavaa läpi kesän, ja harvalla enää kellaria onkaan sadon varastointiin, pohtii viljelytapojen muutoksia Biolanin Kerttula.

Nurmikon kastelu ja leikkaaminen ovat monelle säännöllistä pakkopullaa. Pientalopihoista 84 prosentilla on nurmikkoa, vaikka sen leikkaus on harvojen lempipuuhaa. Joka kymmenes nimeää Nurmikon leikkuun inhokkipuuhakseen. Vielä useampi, 15 prosenttia, tunnustaa inhoavansa nurmikon kastelua.

Ota talteen vinkit nurmikon hoitoon ja nauti lopputuloksesta >>

Nurmikon kastelu ja leikkaus oli kyselyn mukaan yksi inhokkipuuhista puutarhassa.Nurmikon kastelu ja leikkaus oli kyselyn mukaan yksi inhokkipuuhista puutarhassa.

Puutarhapuuhien suosikit ja inhokit:

Suosikit:

  • Sadonkorjuu
  • Kukkien istuttaminen
  • Kompostointi
  • Kukkien kastelu
Inhokit:
  • Kasvimaan kitkeminen
  • Nurmikon kastelu
  • Lehtien haravointi
  • Nurmikon leikkaaminen

Biolanin tuotteet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Verkkokauppaan ostoksille!