• Etusivu
  • Kasvillisuus

Paprika (Capsicum annuum) - antaa potkua!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.12.2018
20138_35948.jpg
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!

Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.

Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.

Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliinkin. Paprikoista tehtävät jauheet ovat tavallisia mausteita ruoanlaitossa.

Maustepaprikat ja chilit ovat vihannespaprikaa pienempiä ja muodoltaan suippoja. Polttavan kirpeä maku aiheutuu kapsaisiinistä, jota paprikoista eniten on juuri chileissä. Maustepaprikoiden kapsaisiinipitoisuus on jo puolet pienempi kuin chilien.

Chilejä on tulisuudeltaan erivahvuisia; mietoja ovat esimerkiksi Hungarian sweet chili ja cherry pepper. Keskivahvoja ovat dutch chili, jalopenon maku vaihtelee keskivahvasta tuliseen ja pepperonin miedosta keskivahvaan. Tulisia, voimakkaan makuisia ovat cayannepippuri, piri piri, serrano, tabasco ja habanero.

20067_331.jpg

Voimakkaimpia chilejä kannattaa käsitellä kumikäsinein. Paljain käsin chiliä käsitellessä käsiin tarttuu polttavaa kapsaisiinia, joka irtoaa vain kulumalla. Älä kosketa chiliä käsiteltyäsi silmien tai nenän limakalvoja tai muita ihon herkkiä kohtia. Vältä myös lapsiin koskemista.

Ihanteellinen säilytyslämpötila paprikalle +10 - +14 astetta. Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu.

Huomio

Huomio

Paprikat jaotellaan usein siis kolmeen ryhmään, jotka ovat Capsicum annuum -kasvin lajikeryhmiä.

Miedot ja makeat vihannespaprikat
Grossum-lajikeryhmän hedelmät ovat kookkaita ja lokeroisia. Yleisimmin miedot ja makeat paprikat ovat punaisia, keltaisia, oransseja tai vihreitä.

Tuliset maustepaprikat
Maustepaprikoita on useita eri lajeja, makeampia ja erittäin tulisia. Osa niistä on täysin eri lajia kuin vihannespaprikat, esimerkiksi Tabasco ja maailman tulisimpana pidetty paprikalajike Habanero eivät ole Capsicum annuum -lajia. Lue tästä lisää tulisista maustepaprikoista

Koristepaprikat
Koristekasveina käytettävät paprikat kuuluvat Conoides-lajikeryhmään.

Paprikan tarina

Monien muiden vihannesten tavoin paprika saapui Eurooppaan Kolumbuksen laivassa. Keski-Amerikassa erilaisia paprikoita oli viljelty jo 3 000–5 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tuliselta maistunutta paprikaa käytettiin aluksi kalliin pippurin korvikkeena.

Euroopasta paprika kulkeutui maustekauppiaiden mukana Aasiaan, jossa sen suosio kasvoi nopeasti. Tulinen paprika onkin nykyään oleellinen osa monia aasialaisia keittiöitä.

Eurooppalaisista erityisesti espanjalaiset ja unkarilaiset ihastuivat paprikaan. Suomen sana paprikakin on peräisin unkarin kielestä; unkarissa paprika tarkoittaa pippuria.

Vasta 1900-luvulla paprikasta kehitettiin miedonmakuisia lajikkeita. Vihannespaprikan suosio kasvoi nopeasti ja Suomessa paprikalla on herkuteltu erityisesti 1960-luvulta lähtien. Paprikan kaupallinen viljely yleistyi Suomessa vasta 2000-luvulla.

Ravintosisältö

20138_35950.jpg

Punaisen paprikan ravintosisältö/100 g

Energiaa 107 kJ/ 25 kcal
Hiilihydraattia 4,5 g
Rasvaa 0,4 g
Proteiinia 0,9 g
Kaliumia 290 mg
E-vitamiinia 2,2 mg
A-vitamiinia 243 µg
C-vitamiinia 185 µg
Karotenoideja 6 196 µg
Folaattia 56 µg

Paprikareseptejä:

Paprikasta saa potkua moniin ruokiin. Vihannes.net -palvelusta löytyy useita reseptejä. Tässä yksi helppo ja herkullinen resepti:

Täytetyt paprikat

4 paprikaa
2 sipulia
2–3 naurista tai porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
400 g (noin 7 dl) tuoreita sieniä (herkkusieniä, siitakkeita, osterivinokkaita)
puolikas chilipaprika tai chilikastiketta maun mukaan
2 tl öljyä paistamiseen
2 dl tuoreita herneitä
100 g tuorejuustoa tai sulatejuustoa
1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
0,5 tl rouhittua pippuria
(suolaa)
(pinnalle juustoraastetta)

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski

Halkaise huuhdellut paprikat pitkittäin ja poista siemenet. Kanta voi jäädä paikoilleen. Nosta paprikanpuolikkaat uunivuokaan. Hienonna sipulit. Kuori nauriit tai porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Leikkaa selleri ohuiksi viipaleiksi. Paloittele sienet pieniksi kuutioiksi. Hienonna chili.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää nauris- tai porkkanaraaste sekä sellerit ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Kumoa kasvisten sekaan sienet ja jatka paistamista, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä.

Sekoita kasvisten joukkoon chili, herneet ja sulatejuusto. Kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta yrteillä ja pippurilla.

Jaa kasvisseos paprikanpuolikkaisiin ja ripottele pinnalle halutessasi hiukan juustoraastetta. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet ja pinnalla oleva juusto sulanut.

Vinkki! Voit käyttää täytteeseen sulatejuuston sijaan raejuustoa tai murusteltua fetaa. Kokeile kypsentämistä myös grillissä. Voit laittaa paprikoiden suojaksi foliota, jotta nesteet eivät valu grilliin.

Lähde: Vihannes.net

Lue lisää paprikan kasvattamisesta.

20138_35949.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20111_24032.jpg
Vinkkejä pihakivien valintaan
Pihakivivillitys on vallannut Suomen eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin! Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu pihakiveys on kaunis ja käytännöllinen. Lisäksi se on kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Innokas pihanlaittaja törmää kivikaupassa yleensä vain yhteen ongelmaan, nimittäin valinnan vaikeuteen. Kiviä kun on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä erilaisia, voi olla vaikea päättää mikä kivi sopii parhaiten juuri omalle pihalle. Seuraavassa muutamia vinkkejä:
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
20219_72373.jpg
Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
20163_45898.jpg
Ovatko pensaat pusikoita? Miltä pihan pensaat näyttävät
Piha kuntoon (osa 2/6)Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).Aloitetaanpa taas siitä kasvupaikasta. Mikäli pensaita kasvaa alueella, jossa tiedät salaojaputkistoa kulkevan, niin harkitse niiden poistamista. Juuret tukkivat ja rikkovatkin salaojaputkia. Kannattaa myös muistaa, että aivan rakennuksessa kiinni kasvaneet pensaat heikentävät ilmankiertoa ja saattavat myös liata seinää.Ovatko kaikki pensaat sopivissa paikoissa? Täyttääkö paikka pensaan kasvupaikkatoiveet valon määrän ja kosteuden suhteen? Jos voit esimerkiksi kasvustoa harventamalla tai liian lähellä kasvavan yksilön siirtämisellä/poistamisella parantaa kasvuoloja, niin pensaasi kiittävät. Mikäli ruohonleikkurisi ei mahdu kulkemaan pensaan ympäri, niin tee sille tilaa - tai täytä välitila matalammalla kasvilla.Siisti pensaat; poista kaikki kuolleet, huonokuntoiset, tautiset ja vahingoittuneet osat. Paranna kasvuston ilmankiertoa ja ulkoasua poistamalla vanhimpia oksia maata myöten. Voit myös poistaa juurialueelta liian kauas kasvaneet versot ja siistiä kasvualustaa myös muullakin tavoin. Esimerkiksi hake pensaiden juurilla pitää pintaa pidempään siistinä. Kevätleikkauksen ja kasvualustan kunnostuksen yhteydessä voit myös samalla hoitaa lannoituksen ja kalkituksen tarpeen vaatiessa. Kaikki pensaat hyötyvät lannoituksesta. Kalkituksen suhteen kannattaa muistaa, etteivät happaman maan suosijat sitä kaipaa - jätä siis alppiruusut suosilla väliin.
20078_6156.jpg
Havukasveilla luot pihaasi ympärivuotista vihreyttä
Viihtyisää ilmettä pihaan saa istuttamalla erilaisia havukasveja joko omaksi ryhmäkseen tai kasviryhmiin kukkivien pensaiden, perennojen ja köynnösten seuraksi. Ne tarjoavat vihreyttä ja tuulensuojaa talvella, kun lehtikasvit ovat paljaana. Keväisten kukkien värit tuntuvat hehkuvat kirkkaammin havuja vasten.
202310_61179.jpg
Hilla, lakka, suomuurain
Rakkaalla lapsella on aina monta nimeä. Se sanonta pitää paikkansa myös tämän herkullisen marjamme kanssa; lakka eli hilla eli muurain (Rubus chamaemorus) on vatukoiden (Rubus) sukuun ja ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva, ruohovartinen kasvi. Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Länsi-Suomessa ja hillasta Itä-Suomessa, Lakkaa sanotaan myös suomuuraimeksi, lintiksi ja valokiksi. Nimeä käytetään niin kasvista kuin sen tuottamasta heleän oranssista, mehukkaasta marjastakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton