• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kevät lähestyy – Työkalut valmiiksi pihan hoitoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Päivitetty 29.01.2024
20212_68565.jpg

Indego-robottiruohonleikkurista on tullut suosittu puutarhurin apuväline, joka löytyy yhä useammasta pihasta.

Talven väistyessä hiljalleen alkaa kevätaurinko tehdä tuloaan ja valoisuus lisääntyä. Nyt on hyvä aika valmistautua kohta käsillä olevaan kasvukauteen ja suunnitella, mitä kaikkea pihan hoidossa olisi hyvä olla apuna helpottamassa työskentelyä. Monet uudet ja tehokkaat sähköyökalut sekä -laitteet tekevät puutarhan hoidosta vaivatonta ja miellyttävää.

Robotti vai itseohjattava?

Siisti nurmikko tekee pihasta houkuttelevan ja viihtyisän. Tasaisen lyhyeksi leikattu nurmikko antaa lisäksi huolitellun ilmeen koko taloa ympäröivälle alueelle. Nurmikon pitäminen siistinä ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa rehkimistä.

Ehdottomasti helpoin tapa hoitaa nurmikkoa ovat itsenäisesti toimivat robottiruohonleikkurit. Säännöllisesti leikkuukierrokselle lähtevä robottiruohonleikkuri pitää nurmikon aina hyvän näköisenä. Tutustu älykkäisiin Indego-robottiruohonleikkureihin.

Mikäli nurmikon leikkuun haluaa ottaa osaksi ulkoilua kesäpäivänä ja nauttia puutarhassa kiertelystä, ovat perinteiset ajettavat ruohonleikkurit oikea valinta. Uudet, äänettömät ja ketterästi ohjattavat akkukäyttöiset ruohonleikkurit tekevät leikkuusta miellyttävää, eivätkä ne myöskään häiritse muita pihalla olijoita tai naapureita. Katso lisää sähkökäyttöisistä ruohonleikkureista.

Uudet sähkökäyttöiset ruohonleikkurit ovat miellyttävän hiljaisia käyttää ja leikkuutehoa riittää vaativampiinkin kohteisiin.
Uudet sähkökäyttöiset ruohonleikkurit ovat miellyttävän hiljaisia käyttää ja leikkuutehoa riittää vaativampiinkin kohteisiin.

Tarkkaan viimeistelyyn

Trimmereillä tehdään viimeistelyt nurmikon kohdista, joihin ruohonleikkureilla on hankala päästä. Puiden, pihakivetysten, aitojen tai muiden rakennelmien vierustoilla tarvitaan usein trimmeriä loppusilauksen tekemiseen. Ergonomisesti oikein suunniteltu trimmeri ei rasita selkää ja työskentely on miellyttävän kevyttä. Tutustu akkukäyttöisiin trimmereihin.

Trimmerillä nurmikon viimeistely onnistuu tarkasti haastavistakin paikoista.
Trimmerillä nurmikon viimeistely onnistuu tarkasti haastavistakin paikoista.

Kevyttä katkaisua

Puut ja pensaat tarvitsevat säännöllistä hoitoa voidakseen hyvin. Oksien leikkuuta helpottamaan on erilaisia apuvälineitä, joilla työ käy helposti katkaisupaksuudesta riippumatta. Vanhat perinteiset oksasakset vaativat usein hartiavoimin puristamista tai käsisahan terän ollessa ruosteessa tulee työskentelyssä nopeasti hiki. Oksien katkaisuun on olemassa muutamia erinomaisia työkaluja, joilla säästät omia voimia. Tutustu sähköavusteisiin oksaleikkureihin sekä uuteen monitoimisahaan.

Tehostettu leikkaustoiminto avustaa katkaisemaan jopa 25 mm paksuiset oksat helposti.
Tehostettu leikkaustoiminto avustaa katkaisemaan jopa 25 mm paksuiset oksat helposti.

Suorat linjat

Pensasaidat ovat varsin näkyvä osa tontin rajoja eikä suoralinjainen ja särmä pensasaita jää ohikulkijoilta huomaamatta. Pensaiden leikkuu hoituu helpoimmin sähkökäyttöisillä leikkureilla, joissa myös terän leikkuutekniikka on suunniteltu katkomaan eri paksuiset oksat ilman pysäytyksiä. Pensasleikkuri kannattaa valita kohteen koon mukaan, jotta työskentely käy sujuvasti ja muotoilu on helppoa. Vaihtoehtoja löytyy sekä akkukäyttöisistä, että virtajohollisita malleista. Tutustu pensasleikkureihin tästä.

Ergonomisesti muotoiltu ja tasapainotettu pensasleikkuri parantaa käytettävyyttä huomattavasti.
Ergonomisesti muotoiltu ja tasapainotettu pensasleikkuri parantaa käytettävyyttä huomattavasti.
Robert Bosch Oy / Työkalut
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?
20237_82651.jpg
Kirsikkapuu ei tee satoa? Asiantuntija vastaa
Kirsikkapuu on istutettu 5 vuotta sitten. Se on hyvinvoivan näköinen, lehdet vihreät, pituus noin 4 metriä. Sijaitsee talon pohjoispäädyn läheisyydessä noin 5 metrin päässä. Istutimme viereen 2 vuotta sitten toisen kirsikkapuun, joka ei ole vielä kukkinut. Muita puita tai pensaita ei ole lähistöllä.Kahtena kesänä kirsikkapuu on kukkinut runsaasti, mutta pudottanut kaikki raakileet. Yhtään kirsikkaa ei ole kypsynyt valmiiksi. Mistä mahtaa johtua, mitä pitäisi tehdä?
20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton