• Etusivu
  • Varusteet

Luonnon hyvinvointivaikutukset esillä

Haltian uudessa lataa aivosi luonnossa -näyttelyssä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.06.2021
20216_71405.jpg

Haltian uusi näyttely ”Lataa aivosi luonnossa” vie polulle luonnon hyvinvointivaikutusten ääreen.

Luonto hoitaa meitä ihmisiä tutkitusti monin tavoin; aistimme kohentuvat, verenpaine laskee, aivot voivat paremmin, vastustuskykymme voimistuu ja jo pelkkä metsäilman hengittäminen edistää terveyttämme. Haltian uusi näyttely "Lataa aivosi luonnossa" vie polulle luonnon hyvinvointivaikutusten ääreen.

Vappuna 2021 Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiaan avattu uusi Lataa aivosi luonnossa -näyttely tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa ideoita niistä nauttimiseen aiempaa tietoisemmin. Näyttelykokonaisuus on toteutettu yhdessä Aivoliiton ja Folkhälsanin kanssa.

Haltian tämän vuoden teema on luonnon hyvinvointivaikutukset. Haltian johtaja Tom Selänniemi.

Näyttelykokonaisuus on luotu moniaistilliseksi kokemukseksi. Näyttelyssä virittyvät niin ääni, kuulo, tunto kuin hajuaistikin. Näyttelypolulla päästään muun muassa sienestämään, tutustumaan omaan mielenmaisemaa, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään.

Sienestystä.
Sienestystä.

Osallistavien osioiden kautta välittyy tietoa siitä, miten luonto vaikuttaa ihmisiin. Näyttely antaa tiedon lisäksi vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka jokainen meistä voi esimerkiksi aktivoida aistejaan luonnossa aiempaa tiedostavammin.

Aivot kannattaa altistaa säännöllisesti luonnolle, sillä sen myönteiset terveysvaikutukset on mahdollista kerätä helposti. Parikymmentä minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja jo viisi minuuttia riittää kohottamaan mielialaa. Aivoliiton yhteisömanageri Sanna Reuna

Kierroksen päätteeksi voi Haltian ulko-ovelta suunnata suoraan läheiselle Maahisenkierroksen luontopolulle (2 km) mietiskelemään näyttelyn antia ja siellä saatuja tietoja sekä vinkkejä. Kesällä 2021 avattava luontopolku kulkee Nuuksion järviylängön komeassa maastossa kauniin, kallioisen vanhan metsän keskellä. Kyseessä on esteetön reitti, joka on kuljettavissa myös lastenrattaiden sekä pyörätuolin kanssa. Reitti huipentuu esteettömälle näköalalavalle, josta on kauaskantoinen näkymä Nuuksion Pitkäjärvelle.

Folkhälsan haluaa panostaa terveyttä edistäviin ympäristöihin. Haluamme myös vahvistaa yhteistyötämme muiden toimijoiden kanssa, joten olemme erittäin iloisia voidessamme olla osana toteuttamassa Lataa aivosi luonnossa -näyttelyä. Folkhälsanin hallintojohtaja Niklas Talling

Lataa aivosi luonnossa -näyttely on avoinna 31.3.2022 asti. Haltian näyttelyt ovat avoinna ti-su 10 - 18, kuten, myös asiakaspalvelu, retkineuvonta, varustevuokraus ja luontomyymälä.

Ravintola Haltia avoinna ti-su 11 - 18.

Tutustu lisää näyttelyyn
Tutustu Haltiaan

Aivopuu.
Aivopuu.

Lisätietoja:

Suomen luontokeskus Haltia, näyttelypäällikkö Heidi Rosenström, puh. 040 593 9915, heidi.rosenstrom@metsa.fi

Aivoliitto, yhteisömanageri Sanna Reuna, puh. 050 362 3217, sanna.reuna@aivoliitto.fi

Folkhälsan, Mikaela Wiik, puh. 044 788 1062, mikaela.wiik@folkhalsan.fi

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_69470.jpg
Heräävä kevät innostaa pihapuuhiin
Talvikauden kääntyessä kevääksi käynnistyvät silmälle näkymättömät energiavirrat kasveissa jo paljon ennen silmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Lumi on ollut hyvä pakkassuoja monelle kasville, mutta samalla se on saattanut suojata myös jyrsijöiden puuhia.
20227_78162.jpg
Kylvöohjeet esikasvatukseen
Siemen on suvullisesti lisääntyvän siemenkasvin lisääntymiselin. Siemen muodostuu varsinaisesta alkiosta, ravintovarastosta ja näitä suojaavasta kuoresta. Alkiossa on valmiina uuden kasvin juurten, verson ja ensimmäisten lehtien aiheet. Ravintovarastona on proteiinia sekä rasvaa tai tärkkelystä. Kuori suojaa siementä, kun se kulkeutuu uudelle kasvupaikalle ja odottaa sopivaa itämisaikaa esimerkiksi seuraavaa kevättä tai sadekauden alkamista.
20094_16195.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
20238_78627.jpg
Syklaami viihtyy viileässä
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.
20232_65842.jpg
Sadonkorjuu on parasta - kitkeminen tylsää
Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.
20239_83132.jpg
Aiheuttaako aronia ripulia? Asiantuntija vastaa
Olen syönyt uusia aronian marjoja joka aamu. Voiko se aiheuttaa viikoksi mustat, vetiset ulosteet? Lähellä kasvoi muumiotaudin vaivaama luumupuu, mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marja-aroniat. Onko joku kokenut samaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton