TAKAISIN

Asiantuntija vastaa: Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?

Julkaistu: 20.9.2021

Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.

Kuva: PixabayKuva: Pixabay

Plantagenin vastaus:

Kuumana ja kostena kesänä sienitauditkin leviävät hyvin. Herukan ruostetta on vaikea torjua kotipuutarhassa. Parasta hoitoa on pitää kasvustot ilmavana ja lannoitus tasaisena. Kosteissa ja ylituuheissa pensaissa sienitauditkin viihtyvät hyvin.

Sienitautien itiöt talvehtivat pensaiden alle tippuneissa lehdissä. Syksyllä on hyvä haravoida tippuneet lehdet pois ja lisätä uutta katetta kerros. Katteen käyttö pensaiden alla on ihan hyvä asia.

Ruosteisen pensaan marjoja voi käyttää, tosin ne voivat olla joskus huonon näköisiä, mutta soveltuvat esim. mehun tekoon hyvin.

plantagen_banneri (1)

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää kysymyksiä pihaan ja puutarhaan, kasveihin ja niiden hoitamiseen liittyen. Kysymyksiin vastaa Plantagen. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy uusi kysymys >>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

PSHDd_128149_1