• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.08.2021
20218_72211.jpg

Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.

Omenapannukakku

Kokonaisvalmistumisaika: 50 min (sis. valmistelun 15 min), iso uunipellillinen

Voit valmistaa pannarin vanhaan tapaan käyttäen koko jauhomäärän verran tavallisia vehnäjauhoja, tai vaihtoehtoisesti kokeilla reseptissä mainittuja jauhoja ja leseitä. Tässä reseptissä tummat jauhot ja leseet tuovat taikinaan aivan uutta makua.Pannaritaikinan on hyvä turvota jonkin aikaa (ainakin 15 min–2 tuntia), jotta sille tulee hyvä rakenne. Saat pannarista laktoosittoman version, käyttämällä maidon sijasta laktoositonta maitojuomaa.On myös helppo tehdä vegaaninen omenapannukakku: vaihda vain maito kasvimaitoon, esimerkiksi kaurajuomaan, ja käytä kolmen kananmunan sijasta 1,5 dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia. Hunajan voi myös vaihtaa siirappiin tai vaahterasiirappiin.

Mitä tarvitset?
8 dl (rasvatonta/laktoositonta) maitoa
2 dl Myllyn Paras Ohrajauhoja
2 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja
½ dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta
3 kananmunaa
(2‒3 rkl tummaa sokeria)
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa

Omenapannarin päälle
6‒7 hapokasta pientä omenaa
½‒1 tl kanelia
2‒3 rkl hunajaa

Omenasato on nyt parhaimmillaan, kerää oma satosi talteen.
Omenasato on nyt parhaimmillaan, kerää oma satosi talteen.

Valmistusohje:

  1. Laita uuni lämpenemään. Sekoita pannaritaikinan ainekset keskenään. Mikäli haluat laktoositonta, valmista taikina laktoosittomaan maitojuomaan.

  2. Jos olet kovin kiireinen, anna taikinan turvota edes sen aikaa, kunnes uuni on lämmin. Pidempi turvotusaika parantaa taikinan rakennetta.

  3. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille. Levitä taikinan päälle ohuita omenaviipaleita yhteen kerrokseen. Ripottele pinnalle kanelia ja valuta juoksevaa hunajaa (jos ei ole, lämmitä hunajaa varovasti mikrossa).

  4. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla tai toiseksi alimmalla tasolla n. 25-30 min vaalean ruskeaksi. Varo paistamasta liikaa. Tarjoile sellaisenaan, (vaahdotetun) vaniljakastikkeen tai rahkan kanssa.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Vinkki! Katso suosituin pannukakkuresepti ja samalta sivulta löytyviä muita suussa sulavia pannukakkuja.

Tutustu myös muihin resepteihin, herkkuja riittää!

Ja ei kun herkuttelemaan....

20218_71980.jpg
https://reseptiklubi.myllynparas.fi/?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus)
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton