• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uusi sienitauti levisi Suomeen – iskee helposti etenkin vedenpuutteesta kärsiviin mäntyihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.11.2021
202111_73702.jpg

Kuiva ja kuuma kesä lisäsi havuparikkaan kasvua männyissä. Kuva: Shutterstock

Lounais-Suomessa on tänä syksynä havaittu ensimmäistä kertaa etelänversosurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Taudin aiheuttaa havuparikas-niminen sieni, jonka synonyymeja ovat Sphaeropsis sapinea, Diplodia sapinea ja Diplodia pinea. Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomessa piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista ja kävyistä, joissa se on käyttänyt ravintonaan kuollutta orgaanista ainesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.

Kuuma ja kuiva kesä on edesauttanut havuparikas-sienen muuttumista taudinaiheuttajaksi, jolloin se on pystynyt murtamaan puun puolustuskyvyn. Etelänversosurma ilmenee etenkin vedenpuutteesta kärsivissä männyissä ja se voi nopeuttaa niiden kuolemaa yhdessä männynjuurikäävän ja okakaarnakuoriaisen kanssa.

– Havuparikkaan alkuperä on vielä tuntematon. Luke tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisten tutkijoiden kanssa selvittääkseen, onko havuparikas tullut Suomeen tiettyä reittiä pitkin vai onko se oma osapopulaationsa eli kotoperäinen, kertoo tutkija Eeva Terhonen Lukesta.

Luke jatkaa havuparikkaan ekologian tutkimista Suomen oloissa. Tavoitteena on tuottaa metsänhoitosuosituksia taudin vähentämiseksi. Kuva: Shutterstock
Luke jatkaa havuparikkaan ekologian tutkimista Suomen oloissa. Tavoitteena on tuottaa metsänhoitosuosituksia taudin vähentämiseksi. Kuva: Shutterstock

Eteläversosurman oireita ovat tyveltä ruskettuvat neulaset tai vakavassa taudinkuvassa kesän aikana kokonaan ruskettuvat latvukset (kuva 1). Muita merkkejä taudinaiheuttajasta ovat ylivuotisiin käpyihin ja kuolleisiin neulasiin muodostuvat mustat kuromaitiöpesäkkeet.

– Havuparikas-sieni esiintyy piilevänä ja harvinaisena männyn vuosikasvaimissa ja muuttuu tappavaksi vasta ulkoisten stressitekijöiden vaikutuksesta. Hyvin kuiva ja kuuma kesä 2021 on edistänyt havuparikkaan kasvua ja tehnyt siitä yleisimmän eristetyn sienen Uudenkaupungin kohteen näytteistä, Terhonen sanoo.

Etelänversosurma on jo yleinen Keski-Euroopassa – tauti saattaa lisääntyä myös pohjoisessa

– Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa, etelänversosurma on jo yleinen. Se puhkeaa nopeasti juurikäävän vaivaamissa metsiköissä etenkin sen jälkeen, kun puut ovat kärsineet ylimääräisestä stressistä esimerkiksi kuivuuden tai rankkojen raekuurojen jälkeen, Terhonen toteaa.

Kaarnakuoriaiset iskeytyvät etelänversosurmasta kärsiviin puihin Saksassa, jolloin puut saattavat kuolla nopeasti. Etelänversosurma on viime vuosina aiheuttanut pienehköjä metsätuhoja myös Ruotsissa. Vaikuttaa siltä, että uusi tuhonaiheuttaja on nyt saamassa jalansijaa myös Suomessa lisääntymällä puissa, joiden juuristo on ollut jo valmiiksi männynjuurikäävän tai kuivuuden heikentämä. On myös mahdollista, että se on edesauttanut Uudenkaupungin kohteissa okakaarnakuoriaisten iskeytymistä puihin (kuva 1).

– Luke seuraa tiiviisti havuparikkaan mahdollisesti aiheuttamia tuhoja, sillä havuparikas hyötyy ilmastonmuutoksesta ja etenkin isäntäpuun kuivuusstressistä. Lisäksi Luke jatkaa havuparikkaan ekologian tutkimista Suomen oloissa. Tavoitteena on tuottaa metsänhoitosuosituksia taudin vähentämiseksi, Terhonen sanoo.

Kuva 1) Kuolleita mäntyjä Uudenkaupungin lähellä. Tästä kohteesta löytyi juurikäävän itiöemä, okakaarnakuoriaisia sekä havuparikasta. Kuiva ja kuuma kesä heikensi mäntyjen puolustusta, jolloin useat tekijät yhdessä voivat aiheuttaa mäntyjen nopean kuolemisen. Kuva: Heikki Nuorteva
Kuva 1) Kuolleita mäntyjä Uudenkaupungin lähellä. Tästä kohteesta löytyi juurikäävän itiöemä, okakaarnakuoriaisia sekä havuparikasta. Kuiva ja kuuma kesä heikensi mäntyjen puolustusta, jolloin useat tekijät yhdessä voivat aiheuttaa mäntyjen nopean kuolemisen. Kuva: Heikki Nuorteva

Lähde: Luonnonvarakeskuksen tiedote 17.11.2021

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton