TAKAISIN

Helpotusta kesäkukkahuumaan
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen

Julkaistu: 30.5.2022

Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.

Nainen parvekkeella iSt-1269167790 pieni

Ruukkuistutukset viimeistelevät pihan tai parvekkeen ja ovat tärkeässä osassa luomassa tunnelmaa oleskelualueiden viihtyisyyteen. Kasvukausi jakautuu itse asiassa useaan eri sesonkiin. Jos olet vaihtelunhaluinen, niihin kannattaa panostaa.

Kevätkukat aloittivat kukkakauden ja tuovat ensimmäisen tuulahduksen lähestyvästä kesästä. Kylmän henkäystä kestäviä lajeja on vähän, joten valikoiman kasvaessa kevätkukat vaihdetaan tai siirretään osaksi muita istutuksia. Kesän kypsyessä elokuussa alkaa syyskukkakausi. Jos lomalta palaavaa odottaa ränsistynyt kukkatarha, ovat syyskesän kukkijat tarjolla täydentämään tai uudistamaan pihan ja parvekkeen istutuksia.

Kesän taittuessa syksyä kohden on pihasesonkia vielä jäljellä. Silloin alkaa kausikasvien myöhäissyksyn sesonki kanervineen, pikku havuineen ja hopealankoineen. Tästä valikoimasta valitaan kasvit talviruukkuihinkin.

Perusasiat ensin

1. Valitse kasvit kasvupaikan mukaan

Valitse kasvit aina sen mukaan, että ne viihtyvät niissä oloissa, jotka kasvupaikalla vallitsevat. Varjon kasvit eivät menesty kuumassa paahteessa eivätkä valoa tarvitsevat kukoista varjossa.

Varjoisaan nurkkaukseen voi heijastaa lisää valoa asettamalla peilin sopivaan kohtaan.Varjoisaan nurkkaukseen voi heijastaa lisää valoa asettamalla peilin sopivaan kohtaan.

2. Valitse sopivat ruukut

Isoksi kasvavat tai jo valmiiksi isot kasvit tarvitsevat suuren ruukun. Pienessä ruukussa hoito on hankalaa, ravinteet loppuvat ja kuivahtamisen vaara on suuri. Ulkokasvit tarvitsevat aina reiällisen ruukun, jotta liika vesi valuu pois. Seisova märkyys pilaa kasvit yhtä varmasti kuin kuivuus.

3. Jätä ruukkuun kasvutilaa

Pienestä taimesta kasvaa kesän mittaan suuri. Jos ruukku on istutettu jo valmiiksi kovin täyteen, ei kukille jää tilaa kasvaa reheviksi. Älä kuitenkaan liioittele. Jos kasvutilaa jätetään liikaa, voi istutus jäädä valjun näköiseksi, koska kasvit näyttävät siinä täysikokoisinakin liian pieniltä.

Yksikin kukka voi tarvita suuren ruukun, jos laji kasvaa kookkaaksi. Se tarvitsee ison ruukun jo siksikin, että näyttääkseen tasapainoiselta ruukun koon on oltava sopusoinnussa kasvin koon kanssa.Yksikin kukka voi tarvita suuren ruukun, jos laji kasvaa kookkaaksi. Se tarvitsee ison ruukun jo siksikin, että näyttääkseen tasapainoiselta ruukun koon on oltava sopusoinnussa kasvin koon kanssa.

Mitä useampi kasvi ruukussa kasvaa, sitä suurempi astia niille tarvitaan. Ruukun syvyys on myös merkitsevä. Syvässä ruukussa on paljon multatilaa, joka sitoo kosteutta ja ravinteita ja josta ne tulevat kasvien käyttöön. Korkea ruukku antaa pelivaraa silloin, kun ympärysmitta ei sitä tee.

4. Älä säästele mullassa

Kausikasvit ansaitsevat aina uuden, ravinteikkaan mullan, sillä käytetyssä ei ole kasvuvoimaa. Kun vaihdat kasvit uusiin, vaihda myös multa. Käytetty multa sopii hyvin pensaiden alle, perennapenkkeihin tai kasvimaalle, jossa ne ovat oivallista lisähumusta.

5. Muista huolehtia ruukkukasveista

Ruukkukasvit tarvitsevat aina huolellisempaa hoitoa kuin maahan istutetut:
  • Muista lannoittaa. Jatkuva kukinta vie tavattomasti voimia, eikä sitä riitä, mikäli ravinteet loppuvat. Kun köyhtynyt ravinnetilanne näkyy kasvien voinnissa, on tilannetta enää hankala paikata, vaikka lannoitteluun ryhdyttäisiinkin.
  • Kastele tarpeen mukaan. Useimmat kesäkukat pitävät aika tasaisesta kosteudesta, jossa pintamulta voi kastelukertojen välillä hieman kuivahtaa. Arvioi kastelun tarvetta tunnustelemalla sormin multaa hieman pintaa syvemmältä. Kun multatila täyttyy juurista, voi kastelun tarve kasvaa, sillä multa ei enää sidokaan kosteutta varastoon.
  • Nypi ohikukkineet kukat aika ajoin pois kukkaperineen. Siementen kasvattaminen vähentää kukintaa, kun taas siemenaiheiden poisto lisää kukkanuppujen tuotantoa.

Katso videolta istutusvinkkejä

Tyylittely viimeistelee

6. Hyödynnä kerroksellisuutta

Korkeaan ja kapeaan ruukkuun sopii reunuskasviksi rentokasvuiset, reunan yli riippuvat lajit. Matala ja leveä ruukku on edukseen, jos keskuskasvina on korkea laji.

Matalan ruukun ilme riippuvine reunuskasveineen muuttuu täysin, kun se kohotetaan pylvään päälle.Matalan ruukun ilme riippuvine reunuskasveineen muuttuu täysin, kun se kohotetaan pylvään päälle.

7. Kasvien yhteensopivuus

Jos olet epävarma, mitkä kasvit sopivat yhteen, hyvä valinta on yksilajisuus. Käytä samaa lajia monessa ruukussa tai isossa ruukussa monta samaa kasvia. Varma valinta on myös istuttaa yhteen saman lajin eri värejä. Yksilajista kukkaistutusta tuuheuttavat vihreät reunuskasvit, jolloin lopputulos on aina tyylikäs.
Pikkupetunia on elävä yksilajisessa istutuksessa, koska eri ikäiset kukat ovat eri sävyisiä.Pikkupetunia on elävä yksilajisessa istutuksessa, koska eri ikäiset kukat ovat eri sävyisiä.

8. Huomioi eri kasvien kasvuvoima

Monilajisissa istutuksissa kannattaa ottaa huomioon rinnakkain istutettavien lajien kasvuvoima. Hentokasvuinen laji jää helposti voimakaskasvuisen peittoon eikä lopputulos olekaan toivotun kaltainen.


Samanlaisissa oloissa ja samanlaisessa hoidossa viihtyvät lajit kukoistavat yhdessä kasvaessaan. Siksi tasaista kosteutta vaativat ja pientä kuivahtamista kastelukertojen välillä vaativat kasvit eivät välttämättä viihdy yhdessä.

Vastakohdat luovat kontrastia. Tumma koristebataatti ja herkkä nukenkaulus ovat yhdessä dramaattisia.Vastakohdat luovat kontrastia. Tumma koristebataatti ja herkkä nukenkaulus ovat yhdessä dramaattisia.

9. Muista välivihreät

Muratit, hopeaputoukset, lankaköynnökset ja monet muut välikasvit ovat toki hienoja yksinkin, mutta erityisesti kukkiviin yhdistettynä ne tekevät istutuksista runsaat. Välivihreinä voi mainiosti käyttää myös yrttejä, vaikkapa timjameita ja erilaisia minttuja. Hyöty ja kauneus viihtyvät yhdessä.

10. Sommittelu

Sommittele ruukkupuutarha ryhmittelemällä monta ruukkua yhteen. Yhdistele makusi mukaan samanlaisia, mutta eri kokoisia ruukkuja tai irroittele erilaisten ja eri kokoisten ruukkujen muodoilla ja väreillä.


Pieneen tilaan sopivat usein paremmin useat pienehköt ruukut kuin yksi iso ruukku. Suurissa tiloissa sen sijaan useatkin pienet ruukut näyttävät vaatimattomilta.

Saman värin eri sävyiset ruukut kokoavat istutukset yhdeksi kokonaisuudeksi. Runsas vaikutelma on saatu aikaan välivihreiden, kuten lankaköynnösten ja hopeaputousten, taitavalla yhdistelyllä.Saman värin eri sävyiset ruukut kokoavat istutukset yhdeksi kokonaisuudeksi. Runsas vaikutelma on saatu aikaan välivihreiden, kuten lankaköynnösten ja hopeaputousten, taitavalla yhdistelyllä.

11. Ja se tärkein sääntö...

Kesäkukkien valinnassa kaikkein tärkeintä on valita itselle mieluisat kasvit ja sommitella niitä oman maun mukaan. Säännöt on tehty rikottaviksi ainakin silloin, kun puhutaan makuasioista. Mutta jos olosuhteet eivät ole suosiolliset omille suosikkilajeillesi, voi olla syytä etsiä uusia suosikkeja. Ja silloin saatat yllättyä, kuinka kauniita monet muutkin kasvit ovat, kun ne viihtyvät kasvupaikallaan.

Kesäkukkien hoito on helppoa, mutta se vaatii säännöllisyyttä. Tärkeintä on kastelu, lannoittaminen ja kukkineiden kukkien poisto.
 

Katso videolta, miten ohikukkineet kukat ja siemenaihio poistetaan

Teksti: Muhevainen Oy Tuuli Järvinen
Kuvat: Eliisa Tuisku, Tuuli Järvinen ja iStock