• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tornionlaaksonruusu yhdistää vanhan ajan tunnelman ja nykypihan helppohoitoisuuden

Tornionlaaksonruusu on pohjoisen sitkeä kukkija

Tiina Painokallio
Päivitetty 01.06.2025
20226_78795.jpg

Tornionlaaksonruusun uloimmat versot ovat piikittömiä.

Yksi heinäkuun kukista on tornionlaaksonruusu, joka on pohjoissuomalaisten vanha suosikkipensas. Se on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos, joka kukkii peräti 3–4 viikkoa – paljon kauemmin kuin metsäruusu.

Pohjois-Suomessa paljon käytetty tornionlaaksonruusu (Rosa majalis ’Tornedal’) menestyy hyvin lähes koko Suomessa. Juhannuksen jälkeen kukkaan puhkeavan pensaan vaaleanpunaisissa, kerrannaisissa kukissa voi tuntea häivähdyksen eksoottisten mausteiden tuoksusta.

Sukulaisensa metsäruusun tavoin tornionlaaksonruusu pärjää sekä karuilla kasvupaikoilla että hikevissä tai kosteissa lehtometsissä. Parhaaseen kukoistukseensa pensas kehittyy runsaassa valossa ja syvämultaisessa, ravinteikkaassa maassa.

Kasvuolosuhteet

Syksyllä tornionlaaksonruusun himmeät, melko kapeat lehdet muuttuvat komean oranssinkeltaisiksi. Kiulukoita tornionlaaksonruusu ei tuota, mutta pensas näyttää silti koristeelliselta vielä talvellakin, kun huurre kuorruttaa sen kaarevat, kaakaonväriset oksat.

Tornionlaaksonruusulla on miellyttävä, pensaan hoitoa helpottava erityispiirre: uloimmat kukkivat versot ovat latvaosistaan piikittömät. Pikkuisten litteiden kukkien alla ei piile sitä kuulua piikkiä pistävää.

Jopa pari metriä korkea tornionlaaksonruusu kasvattaa kohtalaisesti juurivesoja eikä leviä rikkakasvin tavoin. Sille riittääkin taimen koosta riippuen puolen metrin tai metrin istutusväli.

Monipuolinen tornionlaaksonruusu sopii sekä aidanteeksi että koristeeksi

Tornionlaaksonruusu on erityisen suosittu luonnonmukaiseen ja perinteiseen pihapiiriin, jossa se saa kasvaa vapaasti muiden vanhojen koristepensaiden rinnalla. Se on erinomainen valinta myös tuulensuojaksi tai näkösuojaksi esimerkiksi tontin reunalle, sillä sen tiivis ja pensasmainen kasvutapa muodostaa kauniin, mutta rakenteeltaan ilmavan aidanteen. Kun tornionlaaksonruusu istutetaan ryhmään, sen kukinta pääsee parhaiten oikeuksiinsa ja luo runsaan, tuoksuvan näkymän, joka houkuttelee myös pölyttäjiä.

Tornionlaaksonruusu ei kaipaa jatkuvaa leikkaamista, mutta vanhojen ja huonosti kukkivien oksien poistaminen varhain keväällä tukee pensaan elinvoimaa ja pidentää sen ikää. Koska tornionlaaksonruusu sietää hyvin kylmää ja toistuvia talvisia säävaihteluita, se on erityisen hyvä vaihtoehto pohjoisille vyöhykkeille, missä monet koristepensaat eivät menesty. Se on kaunis muisto menneistä puutarhasukupolvista ja samalla toimiva ratkaisu nykyajan pihoihin.

Lue lisää tornionlaaksonruususta
Kasvikortistosta

Lähde: Taimistoviljelijät

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Pihan suunnittelu käynnissä, piirustukset pöydällä
Istutussuunnitelma rakennuslupahakemukseen
Seuraamme nelihenkisen porilaisperheen omakotitalon rakennusprojektia, keskittyen pihasuunnittelun ja viherrakentamisen näkövinkkeleihin. Nyt omakotitalon rakennushankkeessa on edetty rakennuslupahakemus-vaiheeseen. Yhtenä liitteenä lupahakemukseen vaaditaan tontin käyttö- ja istutussuunnitelma, jonka tekemisessä pihasuunnittelija voi auttaa.
202310_83245.jpg
Marraskuun vinkit
Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton