TAKAISIN

Miten eri yrttejä pitää leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 23.2.2023

Minulla on kasvimaalla kirveliä, salviaa, rakuunaa ja lipstikkaa. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi, mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon, mutten ehdi siihen tahtiin, mitä kasvavat. Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti? Nimenomaan eri yrttien leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa, mutta tietoa ei vaan löydy. 

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kirveli on yksivuotinen, rakuuna ja lipstikka ovat monivuotisia ja talvehtivat hyvin. Rakuunoista venäläinen rakuuna, joka on miedompi mautaan, on varmempi talvehtija kuin ranskanrakuuna. Salviakin on monivuotinen, mutta talvehtii aika huonosti.

Lähes kaikki yrtit ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Siksi niitä kannattaa latvoa ahkerasti koko kasvun ajan. Latvominen siirtää kukintaa ja pidentää yrtin parhaimpien aromien käyttöaikaa. Toinen tapa on korjata koko sato juuri ennen kukintaa. Jos varsia ei poisteta kokonaan, monet yrtit jatkavat kasvua ja antavat vielä toisen sadon. Nyt elokuussa kesä on jo aika pitkällä, joten vasta nyt latvottaessa uutta kasvua voi tulla tai olla tulematta. Se riippuu aivan olosuhteista ja loppukesän säistä.

Myös lipstikkaa voi uudistaa leikkaamalla, kunhan sen tekee alkukesällä. Loppukesällä se ei enää yleensä jaksa uudistua. Lipstikka on kuitenkin erinomainen talvehtija ja kasvaa vuosi vuodelta komeammaksi.

Lisätietoja näiden yrttien viljelystä, sadonkorjuusta ja käytöstä löytyy linkeistä:

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078