TAKAISIN

Kotimainen kasvikatto kohteeseen kuin kohteeseen sopivilla kasvivalinnoilla

Julkaistu: 1.5.2023

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen olemme julkaisseet päivitetyt tuotekortit koskien AKO Garden keto/niitty- ja maksaruohokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viher- eli kasvikattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.

Kuva Rakennusbetonin tehtaan tutkimuskasvikatolta.Kuva Rakennusbetonin tehtaan tutkimuskasvikatolta.

Rakennusbetoni tuotteistaa ekologista kasvikattotuotetta yrityksille ja kuluttajille paikallisia kotimaisia tuotteita ja kasveja hyödyntäen.

Kiertotaloutta hyödyntämällä katoille toteutetaan paikallisiin ketokasveihin pohjautuvaa ratkaisua. Kompostimultaan ja tuotannon sivutuotteista syntyvään kasvualustaan, lumppukuidusta tehtyyn huopaan ja kierrätysruokoon nojaava kasvikattoratkaisu on paikallinen, uniikki ja ketokasvillisuudelle optimoitu kasvuympäristö. Kasvikatoilta alas valuvat ravinnejäämät myös minimoituvat tällä ratkaisulla tutkimuksen mukaan.

Katoille sopivatkin yleensä kuivan ja paahteisen paikan ketokasvit.

Varjoisille katoille valitaan puolivarjoisan tai varjoisan paikan lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Ketokasvien kukinta ja ulkoasu vaihtelevat kasvilajista riippuen. Ketokatoilla voi esiintyä myös maksaruohoja. Kasvivalinnoissa pyritään kasvillisuuteen, jota ei tarvitse niittää ja on mahdollisimman helppohoitoinen. 

Kasvikattoratkaisujen kasvillisuus koostuu istutettavista potti-ja ruukkutaimista sekä lisäksi katolle kylvetään niittysiemenseosta.

Kuvissa kasvikaton kasvillisuutta istutettuna pottitaimina sekä kylvöksenä kohteen sijainnin ja suunnitelman mukaan.

Pasilan potti
Heinolan Vesilintutalo 1.9.20 Risto Lemola (1).JPG
IMG_20220817_144604

Kotimaiset osin harvinaistuvatkin ketojen kukat saavat kasvikatoilla uusia selviytymislokeroita muuttuvassa rakentamisen ahdistamassa ympäristössä.

Ei pidä myöskään unohtaa monimuotoisuuden merkitystä eliöstömme kannalta. Omalla toiminnallamme voimme luoda uusia ekologialokeroita sekä harvinaistuville kasveille että eliöstölle. 

Kuvassa kasvikatto taloyhtiön varasto/autokatoksen yllä tuomassa vihreyttä asukkaiden ikkunanäkymään ja luomassa ekologialokeroita esimerkiksi hyönteisille.Kuvassa kasvikatto taloyhtiön varasto/autokatoksen yllä tuomassa vihreyttä asukkaiden ikkunanäkymään ja luomassa ekologialokeroita esimerkiksi hyönteisille.

Viher- eli kasvikatot ovat hyödyksi monella tapaa

  • Vesistöjen kuormituksen pienenemisen lisäksi vihertävä ympäristö on miellyttävä sekä esteettisesti että äänimaailmaltaan.
  • Kasvikatot on todettu hyvin äänisaastetta absorboivaksi pinnaksi, joten koettu melusaaste vähenee viherkattoja sisältävissä kortteleissa.
  • Oikein toteutettu kasvikattorakenne lisää varsinaisen vesikattorakenteen elinikää suojaamalla kattoa säteilyltä ja tasaamalla lämpötiloja.
  • Kasvikatoilla on mahdollista myös lisätä luonnon monimuotoisuutta. Omalla toiminnallamme voimme luoda uutta ekologista elintilaa harvinaistuville kasveille ja eliöstölle.
  • Kasvillisuus sitoo hiilidioksidia ja osaltaan vähentää ilmastonmuutoksen tuomia haittoja.
Ako verkkokauppa ladattavat kasvikatto dokumentit

Tietoa Rakennusbetoni- ja Elementin yritysympäristöstä sekä tämän vuoden ympäristö- ja vastuuraportti

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan sinua?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

AKO Garden -tuoteperheeseen kuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; ja erilaisten pihakivien ohella saatavilla on myös viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!