• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapenkistä ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2021
20213_11893.jpg

Kukilla voi toki koristella, mutta joitakin kaunottaria voi myös syödä huoletta. Poimi siis vinkit ja suuntaa välillä kasvimaan sijasta kukkapenkkisi antimien äärelle. Paljon hyviä ravintokasveja löytyy myös luonnonkasveista. Kukin ja lehdin koristeltu ruoka herättää taatusti ihastusta...

Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia)

Yksivuotiset kääpiösamettikukat ovat pirteän värisiä ja kestäviä koristeita: ne eivät kavahda edes lämpimän ruoan seuraa. Ne sopivat myös juomien koristeeksi. Maku on sitrusmainen ja raikas.

Tarhakehäkukka (Calendula officinalis)

Yksivuotinen kehäkukka on monipuolinen kasvi: Sen terälehdissä on eteerisiä öljyjä, saponiineja, karotinoideja, flavonoideja, luonnon antibiootteja. Tuoreista terälehdistä tehty tee auttaa mahavaivoihin. Ulkoisesti sitä voi käyttää pieniin haavoihin. Ohje: 2-4 tl terälehtiä kupillisen kuumaa vettä, seos saa seistä tunnin. Terälehtiä voi käyttää myös leivonnaisten värjäämiseen kakkujen ja salaattien koristeluun. Kehäkukkaa tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana.

20213_69093.jpg

Koristekrassit (Tropaeolum majus Nanum)

Yksivuotiset koristekrassit ovat erittäin helppoja kasvattaa, ja sekä siemeniä, kukkia, kukkanuppuja että lehtiä voi käyttää ruokien mausteena tai koristeena. Ne ovat melko mausteisia, jopa pippurisia, ja sopivat kohtuullisina määrinä hyvin salaatteihin. Siemenkodat kiehautetaan suolavedessä, säilötään ja käytetään kuten kapriksia.

20213_11895.jpg

Yrtti-iiso (Agastache foeniculum)

Suomessa usein yksivuotisena viljelty yrtti-iiso kukkii sinisin huulikukin loppukesällä. Sen kukat ja lehdet tuoksuvat ja maistuvat voimakkaasti anikselle ja sopivat hienosti jälkiruokien ja teen maustamiseen. Sitä voi myös silputa kakkutaikinaan ja piirakoiden päälle. Aniksen maku sopii yhteen porkkanan, perunan ja kaalien kanssa.

Jättipoimulehti (Alchemilla mollis)

Jättipoimulehden

nuoret lehdet sopivat hyvin salaatteihin ja teehen. Niitä voi myös laittaa silputtuna leivän päälle. Jos malttaa poistaa kukkaversot, kasvaa uusia lehtiä pitkälle syksyyn asti. Tuoreita ja kuivattuja kukkia ja siemeniä taas voi käyttää mausteena.

20213_69094.jpg

Maahumala (Glechoma hederaea)

Monivuotisen, talvellakin lehtensä säilyttävän ja kiivaasti leviävän maahumalan lehdet ovat hieman kirpeän makuiset ja sopivat mausteena salaatinkastikkeisiin, keittoihin ja muhennoksiin. Maahumalan haihtuvan öljyn sisältämä pinokamfoni on myrkyllistä suurina annoksina.

Maitohorsma (Epilobium angustifolium)

Maitohorsman

juuriversot ovat herkullisia parsan tavoin käytettynä. Lehdet sisältävät runsaasti valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia, joten ne ovat terveellisiä salaatissa. Niitä voi käyttää myös lämpimissä voileivissä. Teehen lehdet tuovat sekä väriä että makua.

20213_69095.jpg

Puna-apila (Trifolium pratense)

Monivuotinen puna-apila on mainio maanparannuskasvi, sillä se kartuttaa maan typpivaroja. Sen lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Ne ovat valkuais- ja C-vitamiinipitoisia ja sopivat salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Kukat sopivat kakkujen koristeeksi ja teehen. Kukkien mesi antaa makeutta. Kuivattuna ja jauhettuna kukat sopivat myös sämpylöihin. Puutarhuria voi miellyttää myös tieto, että kukista tehty puuro pehmentää ihon kovettumia.

20213_69096.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_69361.jpg
Kevätkalkitus kannattaa
Liian hapan kasvualusta altistaa sammaleelle ja heikentää kasvien ravinteidenottokykyä. Puutarhan kalkituksella parannat kasvuoloja.
20233_67507.jpg
Tunnetko pihasi linnut?
Oletko vannoutunut lintubongari vai kuulutko joukkoon, joka tunnistaa ehkä muutaman yleisimmän kuten harakan ja talitintin? Tähän on nyt koottu tavallisimmin pihapiirissä tutuksi tulevia lintuja. Pesimäalueista sekä vuodenaikojen vaihteluista johtuen kaikkia lintuja ei aivan joka pihassa joka päivä näe.Mutta tehdäänpä linnut tutuksi:
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
Ruska.jpg
Yksi- ja monivuotisten kasvien syksy
Kasvukauden pituus Suomessa on 100–180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle +5 ºC:en.Yksivuotiset kasvit kukkivat nimensä mukaisesti vain yhden kasvukauden ajan. Yksivuotisia kasveja kutsutaan kesäkukiksi. Kasvukausi alkaa siemenestä ja päättyy kuihtumiseen. Kesäkukat varmistavat seuraavan vuoden kasvuunlähtönsä siementämällä.Kaksivuotiset kasvit kasvattavat ensimmäisenä vuotenaan varren ja lehdet tai lehtiruusukkeen, kuihtuvat syksyllä ja versovat toisena keväänä uudelleen. Toisena vuonna ne kukkivat, tekevät siemenensä, kylväytyvät ja vasta sen jälkeen kuihtuvat juurineen pois.Perennoilta eli monivuotisilta kasveilta kuihtuvat maanpäälliset osat kasvukauden päättyessä, mutta niiden juuret talvehtivat maassa. Uuden kasvukauden alkaessa kasvit alkavat jälleen versota maasta, vuodesta toiseen uudelleen.
202211_80248.jpg
Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?
20202_62603.jpg
Kasvit sisustuksessa - mikä on trendikästä juuri nyt?
Inspiroidu ajankohtaisista ideoista, joilla luot kotiin helposti uutta ihanaa ilmettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton