• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapenkistä ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2021
20213_11893.jpg

Kukilla voi toki koristella, mutta joitakin kaunottaria voi myös syödä huoletta. Poimi siis vinkit ja suuntaa välillä kasvimaan sijasta kukkapenkkisi antimien äärelle. Paljon hyviä ravintokasveja löytyy myös luonnonkasveista. Kukin ja lehdin koristeltu ruoka herättää taatusti ihastusta...

Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia)

Yksivuotiset kääpiösamettikukat ovat pirteän värisiä ja kestäviä koristeita: ne eivät kavahda edes lämpimän ruoan seuraa. Ne sopivat myös juomien koristeeksi. Maku on sitrusmainen ja raikas.

Tarhakehäkukka (Calendula officinalis)

Yksivuotinen kehäkukka on monipuolinen kasvi: Sen terälehdissä on eteerisiä öljyjä, saponiineja, karotinoideja, flavonoideja, luonnon antibiootteja. Tuoreista terälehdistä tehty tee auttaa mahavaivoihin. Ulkoisesti sitä voi käyttää pieniin haavoihin. Ohje: 2-4 tl terälehtiä kupillisen kuumaa vettä, seos saa seistä tunnin. Terälehtiä voi käyttää myös leivonnaisten värjäämiseen kakkujen ja salaattien koristeluun. Kehäkukkaa tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana.

20213_69093.jpg

Koristekrassit (Tropaeolum majus Nanum)

Yksivuotiset koristekrassit ovat erittäin helppoja kasvattaa, ja sekä siemeniä, kukkia, kukkanuppuja että lehtiä voi käyttää ruokien mausteena tai koristeena. Ne ovat melko mausteisia, jopa pippurisia, ja sopivat kohtuullisina määrinä hyvin salaatteihin. Siemenkodat kiehautetaan suolavedessä, säilötään ja käytetään kuten kapriksia.

20213_11895.jpg

Yrtti-iiso (Agastache foeniculum)

Suomessa usein yksivuotisena viljelty yrtti-iiso kukkii sinisin huulikukin loppukesällä. Sen kukat ja lehdet tuoksuvat ja maistuvat voimakkaasti anikselle ja sopivat hienosti jälkiruokien ja teen maustamiseen. Sitä voi myös silputa kakkutaikinaan ja piirakoiden päälle. Aniksen maku sopii yhteen porkkanan, perunan ja kaalien kanssa.

Jättipoimulehti (Alchemilla mollis)

Jättipoimulehden

nuoret lehdet sopivat hyvin salaatteihin ja teehen. Niitä voi myös laittaa silputtuna leivän päälle. Jos malttaa poistaa kukkaversot, kasvaa uusia lehtiä pitkälle syksyyn asti. Tuoreita ja kuivattuja kukkia ja siemeniä taas voi käyttää mausteena.

20213_69094.jpg

Maahumala (Glechoma hederaea)

Monivuotisen, talvellakin lehtensä säilyttävän ja kiivaasti leviävän maahumalan lehdet ovat hieman kirpeän makuiset ja sopivat mausteena salaatinkastikkeisiin, keittoihin ja muhennoksiin. Maahumalan haihtuvan öljyn sisältämä pinokamfoni on myrkyllistä suurina annoksina.

Maitohorsma (Epilobium angustifolium)

Maitohorsman

juuriversot ovat herkullisia parsan tavoin käytettynä. Lehdet sisältävät runsaasti valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia, joten ne ovat terveellisiä salaatissa. Niitä voi käyttää myös lämpimissä voileivissä. Teehen lehdet tuovat sekä väriä että makua.

20213_69095.jpg

Puna-apila (Trifolium pratense)

Monivuotinen puna-apila on mainio maanparannuskasvi, sillä se kartuttaa maan typpivaroja. Sen lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Ne ovat valkuais- ja C-vitamiinipitoisia ja sopivat salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Kukat sopivat kakkujen koristeeksi ja teehen. Kukkien mesi antaa makeutta. Kuivattuna ja jauhettuna kukat sopivat myös sämpylöihin. Puutarhuria voi miellyttää myös tieto, että kukista tehty puuro pehmentää ihon kovettumia.

20213_69096.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20213_69397.jpg
Kotimainen humala kiinnostaa useita toimijoita
Kotimainen humala kiinnostaa niin panimoita kuin viljelijöitäkin. Luonnonvarakeskus (Luke) tutki tuhat kansalaisten lähettämää näytettä suomalaisista humalista, joista parikymmentä on valittu viime syksynä alkaneeseen viljelykokeeseen. Osaa valituista humalista on käytetty oluen, siman tai sahdin valmistuksessa vuosikymmeniä.
20194_57126.jpg
Näyttävä pihatiilipäällyste kruunasi kokonaisuuden
Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".
20222_76818.jpg
Rahkasammalen korjuu ohjattava ojitetuille soille
Rahkasammalen korjuu tulee kohdistaa luonnontilailtaan jo muuttuneille alueille, linjaa Sammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmä. Lisäksi korjuumenetelmää on kehitettävä niin, että rahkasammalen uudistuminen turvataan korjuukohteilla. Tulevaisuuden mahdollisuutena ryhmä näkee rahkasammalen kasvatuksen harjoittamisen entisillä turvetuotantoalueilla.
20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
202312_83348.jpg
Kerro se kukkasin
Kukkaiskieli eli floriografia polveutuu jo 1700-luvun keskieurooppalaisista porvarispiireistä ja oli erityisen suosittua 1800-luvulla. Tuolloin miesten ja naisten välinen kanssakäyminen oli hyvin rajattua, niinpä keksittiin keino, jolla tunteita saattoi viestiä (lähes) muiden huomaamatta vastakkaiselle sukupuolelle. Nykyään näitä perinteitä pitävät yllä lähinnä kukkakauppiaat. Kukkaiskieli on yhdistelmä kasvin fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa.
20119_27757.jpg
Puutarhan makoisat marjat
Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton