TAKAISIN

Kalkitus parantaa maata

Julkaistu: 17.10.2013
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa.

Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n.

Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Lue lisää:
Kevätkalkitus kannattaa

Kalkitsemalla ja lannoittamalla elinvoimainen nurmikko
Kalkitus parantaa maataKalkitus parantaa maata
Happamuuden pahin haitta on ravinteiden sitoutuminen maahan kasveille käyttökelvottomaan muotoon. Monien tutkimusten mukaan (mm. Viljatutkimus 2002 ja 2003) Suomen keskimääräisellä pH-tasolla noin 30 prosenttia lannoitteissa annetusta typestä ja fosforista jää vuosittain maahan hyödyntämättä.

Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali kasvialusta on hyvä kalkita vähintään kolmen vuoden välein, n. 30 kg /100 m². Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40-80 kg /100 m².

Kalkitus parantaa maan rakennetta tehden sen kuohkeaksi ja ilmavaksi. Siellä on tilaa vedelle ja ilmalle, joita kasvien juuret tarvitsevat. Toisaalta kalkittu maa omaa hyvän veden läpäisykyvyn.
Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen analysoitavaksi.

Kalkki kannattaa levittää keväällä lumen päälle, ennen muiden lannoitteiden levitystä. Näin kalkki liukenee nopeasti kosteaan maahan. Jos lumi on jo ehtinyt hävitä, kannattaa odottaa sadetta, ja levittää kalkki juuri ennen sadetta. Kalkita voi mainiosti myös syksyllä.

Happaman maan kasvit?

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5. Happamassa viihtyvät esimerkiksi alppiruusut, hortensiat, pensasmustikat, havupuut ja kanervat. Perennojen kalkintarve kannattaa aina tarkistaa ennen istutusta. Tiedätkö muuten, että peruna ja punajuuri tulevat runsaasti kalkitussa maassa helposti rupisiksi?

Kaikille kasveille kalkitus ei siis ole tarpeen; päin vastoin, siitä olisi niille haittaa! Lue tästä lisää happaman maan kasveista!