TAKAISIN

Tauti huonekasvissa?

Päivitetty: 12.10.2020

Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita tautien vioituksille. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan siis pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua tai pilkkua?

Huonekasveja kannattaa tarkkailla tasaisin väliajoin, jos pinnoille muodostuu jotakin normaalista poikkeavaa.Huonekasveja kannattaa tarkkailla tasaisin väliajoin, jos pinnoille muodostuu jotakin normaalista poikkeavaa.

Tunnetko kasvisi? Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa ja kuvia myös huonekasveista ja niiden kasvupaikka- ja hoitotoiveista!


Mitä tehdä, kun...


…lehdet ovat laikkuiset tai kellastuneet?
Luultavimmin kasvia on kasteltu liikaa tai lannoitettu väärin. Kellastuminen voi johtua myös juurten hapen puutteesta. Varjoa suosiva kasvi taasen kalpenee, jos se on erehdyksessä laitettu suoraan auringonvaloon. Jos taas kasvia on suihkuteltu auringonpaisteessa tai käsitelty sopimattomalla torjunta-aineella, kasvin lehtiin ilmestyy läpikuultavia laikkuja, jotka ruskettuvat myöhemmin.

…lehdissä on korkkimaisia, ruskeita laikkuja?
Laikut sijaitsevat lehtien alapinnoilla, jolloin kasvi on voinut saada liikaa typpeä lannoituksessa tai kasvia on kasteltu liikaa tai ilmankosteus on liian pieni.

...lehdet ja kukkanuput varisevat?
Syitä tähän voikin olla monia: nuppuisen kasvin kääntely (kaktukset ja gardenia ovat tarkkoja tästä), valon puute, veto ja suuret lämpötilaerot, epätasainen kastelu tai kasvin liiallinen kuivahtaminen.

...lehtien kärjet kuivuvat?
Tämä ongelma näkyy usien pitkissä ja kapeissa lehdissä. lmankosteus on liian pieni tai kasvia on kasteltu niukanlaisesti.

Lue lisää: Seittiä huonekasveissa

Tunne huonekasvisi - tunnistat taudin.Tunne huonekasvisi - tunnistat taudin.

Onko kasvissa tauti?


Harmaahome ilmestyy kasvin kuivuneeseen tai vioitettuun osaan. Ruskeat, pehmeät laikut kehittävät harmaata rihmastoa, johon syntyy kuromia.

Lehtilaikkutaudissa laikut ovat tummia, vaaleita, rengasmaisia, epäsäännöllisiä ja niissä on tumma reunus. Keskellä laikkua on tummia pisteistä.

Begonia ja ruusu ovat alttiita härmälle. Härmä alkaa pienillä valkeilla jauhomaisilla täplillä, jotka ajan mittaan laajenevat. Tautia on lehdissä, varsissa ja kukissa. Vanhempiin laikkuihin tulee mustia kotelorakkoja, jotka ovat pistemäisiä. Kasvin kasvu hidastuu ja lopuksi lehdet kuihtuvat.

Lakastumis- ja tyvitaudissa hyvinvoiva kasvi lakastuu yhtäkkiä. Taudin voi todeta tyven poikkileikkauksesta, jossa näkyy solukon ruskeat reunat.

Begonia ja pelargonia voivat saada riesakseen lehti- ja varsibakterioosin, jonka voi todeta katsomalla lehteä valoa vasten. Lehdessä näkyy öljymäiset laikut. Lopuksi kasvin tyvi muuttuu pehmeäksi ja mustuu.
Terve huonekasvi näyttää hyvältä ja kukoistaa ihanissa väreissään.Terve huonekasvi näyttää hyvältä ja kukoistaa ihanissa väreissään.
Torjunta: Jos tautisia lehtiä on muutama, ne otetaan pois. Suihkutus lopetetaan, jos lehdessä on härmää tai lehtilaikkua. Esim. Tolulla (2-3 %) saadaan torjuttua härmää. Jos kyseessä on lakastumis- tai tyvitauti, kasvi siirretään tunkiolle.