• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78662.jpg

Tunnista eri hedelmäpuiden yleisimmät taudit ja tuholaiset.

Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.

Omenakemppi, päärynäkemppi

Kellanvihreällä kempillä on läpikuultavat siivet. Oranssit munat talvehtivat. Toukat ovat kellanvihreitä ja ne vahingoittavat silmuja sekä kukkanuppuja. Varhaiskevätruiskutus. Pahoin vioittuneet versot voidaan leikata.

Omenakääriäinen

Punertava parisenttinen toukka syö hedelmiin renkaanmuotoisia käytäviä jättäen pintaan purukasan. Kemiallinen torjunta.

Hedelmäpuupunkki

Hedelmäpunkki on tummanpunainen, noin puolen millin mittainen punkki. Se majailee lehtien alapinnoilla. Hedelmäpunkki heikentää puun kasvua ja lehdet ruskettuvat. Torjunta: varhaiskevätruiskutus.

Lehtikirvat

Lehtikirvat vaivaavat monia hedelmäpuita, etenkin nuoria versoja. Lehtikirvojen tuhotöiden vuoksi, lehdet käpristyvät ja versojen kasvu pysähtyy. Lehtikirvat talvehtivat munina, jotka kuoriutuvat aikaisin keväällä. Kirvoja torjutaan kylmävesi-, mäntysuopa- ja varhaiskevätruiskutuksilla. Lehtikirvojen munat tapetaan juuri ennen hedelmäpuiden silmujen puhkeamista varhaiskevätruiskutuksella.

Punkit

Punkkien vaikutuksesta hedelmäpuiden lehdet epämuodostuvat ja kellastuvat. Ei suositella kemiallista torjuntaa kotitalouksissa. Varhaiskevätruiskutus tehoaa punkin muniin talvella.

Pihlajanmarjakoi

Huonona pihlajanmarjavuotena pihlajanmarjakoi siirtyy omenapuihin. Tunnistat pihlajanmarjakoin käyneen omenapuussa, kun hedelmistä löytyy mutkittelevia käytäviä. Torjuntana käytetään kemiallista torjuntaa.

Varastolaikku

Varastoiduissa hedelmissä ilmenee vaaleanruskeita mätälaikkuja. Tautia voidaan välttää keräämällä sato oikeaan aikaan sekä leikkaamalla oksia. Valitse taudinkestäviä lajikkeita.

Hedelmärupi

Omenan, päärynän tai kirsikan hedelmässä tai lehdissä on tummia laikkuja. Ongelmaa esiintyy erityisesti sateisina kesinä. Valitse kotipuutarhaan ruven kestäviä lajikkeita ja pidä oksisto harvana, jotta se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Hedelmiä voi syödä, vaikka rupea esiintyisikin.

Versomuumiotauti, muumiotauti

Muumiotaudin myötä omenan ja päärynän hedelmät ruskettuvat ja mädäntyvät. Pinnalla on pyöreitä itiöpesäkkeitä. Taudin vuoksi oksat ja kukat kuivettuvat. Muumioituneet hedelmät hävitetään välittömästi sekä kuivettuneet versot leikataan pois.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20217_71529.jpg
Kahdeksan kysymystä kastelusta: asiantuntija vastaa
Hellettä tai viileää, puutarha tarvitsee vettä kukoistaakseen.Tutkijayliopettaja Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta vastaa usein kysyttyihin kastelukysymyksiin. Tahvonen työskentelee HAMK Bio -tutkimusyksikössä. Hän on väitellyt tohtoriksi hulevesistä.
20226_78541.jpg
Luonnonkasvit puutarhassa
Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan erilaisia luonnonkukkia voi ihailla kotipuutarhassaankin. Moni viherpeukalo tuo usein mukanaan pieniä löytöjä matkan varrelta ja istuttaa ne pihalleen. Kauniita luonnonkasveja leviää puutarhaan myös itsestään.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
202110_72957.jpg
Syksyn seurusteluruokaa salaateista
Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.
202310_83273.jpg
Kylvö- vai siirtonurmi?
Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?
20186_53634.jpg
Tuhkapensas on kestävä ja syksyllä värikäs
(Cotoneaster)Tuhkapensaat kuuluvat ruusukasvien sukuun ja sen lajivalikoimasta löytyy useita luonnonvaraisia ja koristepensaanakin kasvatettavia lajeja. Tuhkapensaat ovat tavallisesti kesävihantia, piikittömiä pensaita. Lehdet kierteisesti, kukat kaksineuvoisia. Hedelmä syömäkelvoton, punainen tai musta luumarja. Tuhkapensaalla on usein laaja juuristo - ja upean näyttävä syysväritys!Tuhkapensasta lisätään yleensä pistokkaista, taivukkaista tai vesoista, mutta siemenlisäyskin onnistuu. Uloskylvettäessä siemen kuitenkin itää vasta toisena kasvukautenaan (tarvitsee sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn).Suomessa tavataan noin 15 eri tuhkapensaslajia. Puutarhoissamme tutuimmat niistä ovat euroopan-, kiilto-, suikero- ja sulkatuhkapensas. Alla lyhyesti tietoa näistä lajeista.Lue lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta. Kasvikorteissa näet myös kuvia!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton