• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvien kastelu – kuinka usein, milloin ja miten? Kahdeksan kysymystä kastelusta

– asiantuntija vastaa

Tiina Painokallio
Päivitetty 07.04.2025
woman-watering-plants-in-garden-with-watering-can-2025-03-12-21-06-36-utc

Säännöllinen ja oikea-aikainen kastelu pitää kesäkukat hyväkuntoisina ja kukinnan runsaana koko kesän ajan. (Kuva: Envato)

Hellettä tai viileää, puutarha tarvitsee vettä kukoistaakseen. Hellepäivinä puutarha janoaa vettä, mutta oikea kastelutapa on tärkeä ympäri vuoden. Kastelun merkitys korostuu etenkin kuivina kausina, mutta myös viileämmällä säällä kasvit tarvitsevat huolenpitoa.

Hämeen ammattikorkeakoulun tutkijayliopettaja Outi Tahvonen vastaa yleisimpiin kastelukysymyksiin ja antaa vinkit, joilla saat puutarhasi kukoistamaan. Tutkijayliopettaja Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta, työskentelee HAMK Bio -tutkimusyksikössä. Hän on väitellyt tohtoriksi hulevesistä.

Voiko puutarhaa kastella liikaa?

Ei voi. Periaatteessa kasvit voivat tietenkin hukkua ja esimerkiksi umpinaisessa ruukussa se on mahdollista. Yleisempi virhe on kuitenkin kastella liian vähän. Maakerroksen ylimmällä sentillä ei ole väliä, kosteuden pitää ulottua syvemmälle.

Liian vähäinen kastelu voi olla haitallista. Jos kasvit saavat vain tilkan vettä päivittäin, juuret jäävät pintaan. Kasvista tulee poudanarka, ja kun pienikin kastelu jää väliin, kasvi kuolee nopeasti. Pinnassa olevat juuret aiheuttavat ongelmia myös talvehtimiselle. Kun kosteus ulottuu syvälle, kurottaa kasvi juurensa myös syvälle.

Hukkuminen on tietenkin mahdollista, jos kosteutta on niin paljon, että maaperässä ei ole happea. Tahvosen mukaan kasvien hukuttaminen on kuitenkin vaikeaa. Hän on muun muassa testannut, miten nopeasti kasvit kuolevat, jos ne seisovat vedessä. Testi osoitti, että harva kasvi kuolee kovin nopeasti hukkumiseen. Umpinaisessa ruukussa, viherkatolla ja tiiviissä altaassa se toki on mahdollista, mutta tavallisessa puutarhassa äärimmäisen harvinaista.

Muista siis: TARPEEKSI VETTÄ!

Mikä on tarpeeksi vettä?

Luota aisteihisi, kokeile kädellä. Kaiva istutuslapiolla pintaa syvemmälle, saatat yllättyä, kuinka pinnassa kosteus lopulta on.

Tarkkaile kasvin vointia. Jos kasvi on selvästi nuupallaan, kannattaa kastella lisää.

Muista siis: LUOTA OMIIN HAVAINTOIHISI.

Kuinka usein pitää kastella?

Kastele harvoin, mutta säännöllisesti, ja paljon kerralla.

Jos kasvia kastelee pienellä vesimäärällä päivittäin, ei kasteluvesi välttämättä imeydy maan syvempiin kerroksiin, vaan haihtuu maan pinnalta ennenkuin vesi ehtii juuristoalueelle. Silloin kasvi nuupahtaa vaikka maan pintaa olisikin kasteltu.

Kastelua helpottaa huomattavasti, jos puutarhaa perustettaessa on kiinnitetty huomiota sekä maaperään että kasveihin. Kastelun tarve vähenee, kun kasvit on alun perin istutettu oikeaan paikkaan. Toisaalta varjon kasvit viihtyvät puolivarjossakin, jos maa on multavaa ja kosteutta pitävää. aurinkoisen paikan kasvi puolestaan viihtyy puolivarjossa, jos maa on vähämultainen.

Muista siis: EI JOKA PÄIVÄ VETTÄ, PARI KERTAA VIIKOSSA JA PALJON KERRALLA.

Mihin aikaan päivästä kannattaa kastella?

Keskipäivällä? Kuumassa auringonpaisteessa vesi haihtuu nopeasti, joten keskipäivän auringon paahtaessa, ei kannata tuhlata vettä kasteluun.

Ilta on hyvä, koska vesi ehtii imeytyä paremmin. Aurinko ei ole sitä haihduttamassa. Iltakastelussa on myös ongelmansa: kotiloilla on kosteat kekkerit kasvin juurella varsinkin lämpimän päivän jälkeen. Jos puutarhassa on kotilo-ongelmaa, kannattaa iltakastelua välttää.

Aamulla, ennen päivän lämpenemistä on toinen hyvä aika kastella. Silloinkin vettä haihtuu, mutta ei yhtä paljon kuin päivällä.

Joskus kuulee väitettävän, että kuun kierrolla olisi vaikutusta kasvien kasteluun samalla tavoin kuin vuoroveteen. Tälle väitteelle ei ole tieteellistä näyttöä.

Muista siis: LUOTA AAMUUN, JOS ET HALUA JÄRJESTÄÄ KOTILOJUHLIA.

Onko säällä merkitystä?

Paras sää kastella puutarhaa on sadesää. Sade harvoin kastelee tarpeeksi. Kasteluvesi ei haihdu, vaan tukee sateen vaikutusta.

Paahtava aurinkohelle on kastelun vihollinen, kasteluvesi haihtuu nopeasti, eikä kosteus painu tarpeeksi syvälle maahan.

Nurmikko kannattaa sadettaa tyynellä säällä. Jatkuvasti kuivahtavan nurmikon tilalle kannattaa harkita ketoa tai niittyä. Ne eivät tarvitse niin paljon vettä kuin nurmikko.

Muista siis: AURINKO JA TUULI HAIHDUTTAVAT.

<p data-block-key="1exo7">Aamu on paras aika kastella puutarhaa – vesi imeytyy tehokkaasti maahan ja kasvit hyötyvät siitä koko päivän ajan. (Kuva: Envato)</p>
Aamu on paras aika kastella puutarhaa – vesi imeytyy tehokkaasti maahan ja kasvit hyötyvät siitä koko päivän ajan. (Kuva: Envato)

Onko veden lämpötilalla tai laadulla merkitystä?

Liian kuuma tai liian kylmä vesi saattaa hidastaa kasvua. Sadevesi on sopivan lämpöistä ja hapekasta, sitä kannattaa kerätä talteen ja käyttää, mikäli siihen on mahdollisuus.

Pintavedessä saattaa olla esimerkiksi sinilevää, joka ei tee hyvää kasveille.

Hyötykasveja kastellessa kannattaa muistaa, että niitä on tarkoitus syödä, ei siis harmaita vesiä hyötykasveille.

Muista siis: EI KYLMÄÄ EIKÄ KUUMAA, VARO SINILEVÄÄ. VARO MYÖS MUITA VETEEN LIUENNEITA HAITTA-AINEITA SYÖTÄVILLÄ KASVEILLA.

Ohje

Ohje

Vinkkejä kastelutekniikkaan

Kohdista vesi kasvin juurelle. Lehtien kastelu on turhaa, ja joskus jopa haitallista. Kosteus lehdillä saattaa houkutella kasvitauteja kuten härmää.

Vaihda välillä myös kastelusuuntaa. Lorota vettä välillä vasemmalta, välillä oikealta, jotta kasvin juuret suuntautuvat laajalle.

Anna vettä osissa, jotta kosteus ehtii imeytyä.

Haraa maata välillä rikki, jotta vesi pääsee imeytymään. Jos maan pinta on liettynyt, vesi ei imeydy kunnolla.

Karikkeella (esimerkiksi kuorikate tai ruohosilppu) voi vähentää veden haihtumista.

Muista siis: KASTELE MAATA, ÄLÄ KASVIA.

Miten maan veden pidätyskykyä voi parantaa?

Orgaaninen eli eloperäinen aines parantaa maan vedenpidätyskykyä. Esimerkiksi maan pieneliötoiminta ja kasvien karike muodostavat eloperäistä ainesta, joka parantaa maan kosteusoloja.

Kukkapenkkiin tai hyötypuutarhaan voi lisätä esimerkiksi biohiiltä. Se sitoo kosteutta ja pidättää ravinteita.

Pihan istutus- ja nurmikkoalueita perustaessa kannattaa maa-ainekseen kiinnittää huomiota. Tiukassa savimaassa vesi seisoo, liian läpäisevä ja hiekkainen maa-aines ei sido kosteutta.

Muista siis: KIINNITÄ HUOMIOTA MAA-AINEKSEEN LAATUUN JA PARANNA SITÄ.

Kaipaatko lisätietoa kasveista?

Lue lisää 1 400 kasvista Puutarha.netin Kasvikortistossa

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

18_P_130296_2.jpg
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
202310_83203.jpg
Myrkylliset sienet
Pääsääntö on, että poimitaan vain ne sienet, jotka tunnetaan. Sääntöön on yksi poikkeus: myrkkysieniä ei poimita, vaan jätetään ne metsään. Esimerkiksi kavalakärpässienen pienikin palanen syötynä saattaa tappaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton