• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pääsikö punkki puremaan?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.07.2021
20214_70050.jpg

Punkkeja eli puutiaisia esiintyy ympäri Suomea pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten niitä on saaristoissa ja rannikolla. Punkit saattavat levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumeetta. Jos siis huomaat punkin iholla, poista se välittömästi.

Suomessa on kaksi erilaista ihmisille haitallista punkkilajia. Euroopassa esiintyvä sekä runsaasti lisääntynyt puutiainenIxodes ricinus ja idän taigapunkki, Ixodes persulcatus. Taigapunkkia on todettu Suomessa vasta noin 10 vuoden ajan ja sitä ei voi erottaa silmämääräisesti tavallisesta punkista. Taigapunkin levittämä aivokuume voi olla rajumpi oireiltaan kuin tavallisen punkin levittämä tauti ja se voi helpommin kroonistua eli aiheuttaa pitkittyneen taudinkuvan. Keskimäärin joka viides punkki kantaa borreliabakteeria ja 1-2 punkkia sadasta kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.

Huomio

Huomio

Poista punkki heti

- Poista punkki sitä varten suunnitelluilla punkkipinseteillä tai sormilla (kynsillä helpompi). Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se varovasti pyörittämällä irti ihosta.

- Kylmä kääre ja särkylääkkeet auttavat turvotukseen ja kipuun.

- Tarvittaessa puremakohtaan voi laittaa antiseptista ainetta.

- Tarkkaile puremakohtaa nähdäksesi kehittyykö siihen ihottumaa.

Milloin lääkäriin?

- Pureman ympärille nousee ihottuma. Tyypillisesti se kasvaa säteittäisesti ja näyttää rengasmaiselta; erojakin on.

- Parin viikon kuluessa nousee kuume tai ilmenee pahoinvointia tai niveloireita.

Hoitona punkin levittämään borrelioosiin on antibioottikuuri. Puutiaisaivokuumeeseen (TBE) ei ole hoitoa, mutta virusta vastaan on rokote.

Entä ennaltaehkäisy?

Punkit elävät ja liikkuvat useimmiten aluskasvillisuudessa, heinikoissa ja pensaikoissa, kosteilla alueilla. Maastossa liikkuessa kannattaa pitää peittäviä vaatteita ja saappaita. Keinokuituiset vaatteet ovat liukkaita pinnaltaan ja tämän vuoksi punkin on niihin hankalampi tarttua - ja vaaleista vaatteista punkit on helpompi havaita. Lisäksi on olemassa sumutteita, joilla voi yrittää estää punkin hyökkäyksiä.

Kotipihassa aluskasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä ja huolehtia hyvästä ilmankierrosta säännöllisin hoitoleikkauksin.

Syynää punkit päivittäin

Pahimmilla punkkialueilla perinteinen punkkisyyni on tarpeen kerran vuorokaudessa sekä ihmisille että perheen lemmikeille. Muista myös ravistella vaatteesi, koska punkki jää helposti piileskelemään lahkeisiin ja hihoihin. Moni sisälemmikin omistaja on hämmästyksekseen löytänyt lemmikistään punkkeja.

Lisätietoa ja kuvia punkeista löydät esimerkiksi Reumaliiton punkkisivuilta www.punkki.fi.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20138_35948.jpg
Paprika antaa potkua ja väriä aterialle
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.
201911_61426.jpg
Satokauden päätös ja talvikuun juhla
Joulukuu oli alkujaan "talvikuu". Suomessa kaikki muut kuukaudet ovatkin säilyttäneet vanhan, omakielisen asunsa, paitsi joulu, joka juontaa muinaisskandinaavisesta sanasta jól eli ruotsiksi jul. Nimenmuutos tapahtui 1600‒1700-luvulla, jolloin joulu ohitti kekrin vuoden tärkeimpänä juhlana.Joulu on ollut ilon, valon ja läheisten muistamisen juhla, jonka tavat ovat tuoneet terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia koko vuodelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton