• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hoida joulun kukkia oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2023
202312_83314.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!

Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:

Amaryllis

Amaryllista eli jaloritarinkukkaa kastellaan säännöllisesti, mutta maltillisesti. Kasvi pitää runsaasta valosta ja suorasta auringonpaisteesta.

Pitkäksi venähtäneitä kukkavarsia tuetaan. Jos varsi menee poikki suuren kukinnon painosta, pelasta oksa maljakkoon. Jaloritarinkukan kukkavarsi on ontto, joten varren kiertymisen estämiseksi tyvelle kannattaa pyöräyttää kuminauha. Kukkavana leikataan joka tapauksessa heti kukinnan jälkeen pois. Kukinnan jälkeen, lehtien kehittyessä lannoitetaan viikoittain. Lehtien annetaan kasvaa rauhassa ja kerätä energiaa seuraavan talven kukintaa varten.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Joulutähti

Joulutähtivaatii runsaasti valoa ja lämpöä. Toisaalta lämpöpatterin läheisyys kuihduttaa lehdet ennen aikojaan. Myös veto saa lehdet tippumaan, joten joulutähti siirretään aina syrjään tuuletuksen ajaksi. Kasvia kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä säännöllisesti ja mullan annetaan kuivahtaa aivan kevyesti kastelukertojen välillä. Aluslautasella seisova vesi poistetaan, jotta herkkä juuristo saa happea. Joulutähteä lannoitetaan laimealla liuoksella koko kukinnan ajan. Kukinnan jälkeen kastelua vähennetään. Kesällä kasvin voi viedä ulos aurinkoiselle paikalle. Jos kasvin haluaa saada kukkimaan uudelleen, kannattaa se leikata keväällä ja istuttaa uuteen ravinteikkaaseen multaan.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Hyasintti, atsalea ja tulilatva

Hyasintin suloisista kukista voi nauttia joulupyhien jälkeenkin, kun mullos pidetään tasaisen kosteana ja kukat siirretään yöksi viileään, mutta pakkaselta suojaiseen tilaan. Hyasintin voi myös istuttaa puutarhaan.

Atsalea pitää upotuskastelusta huoneenlämpöiseen veteen kerran viikossa. Aluslautaselle ei saa jättää vettä seisomaan. Se pitää myös kevyestä sumutuksesta. Avoimia kukkia ei kuitenkaan sumuteta. Puolivarjoinen, hieman huoneenlämpöä viileämpi paikka on paras. Kukinta-aikana annetaan mietoa lannoitetta noin kerran viikossa. Kesän alussa kasvi voidaan siirtää puolivarjoiseen paikkaan ulos ja nostaa jälleen syksyllä ennen pakkasia sisälle, jolloin se saattaa jälleen kukkia ennen joulua.

Tulilatvan kukinta kestää useita viikkoja, mutta sitä on hankala saada kukkimaan uudelleen. Se on kuitenkin kaunis viherkasvinakin. Mullan pitää kuivahtaa kastelujen välillä. Jatkuvasti märässä mullassa juuret kuolevat, ja kasvi mätänee.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Jouluruusu ja valesypressi

Jouluruusuon ihastuttava tulokas joulukukkien joukossa. Sitä näkee usein erilaisissa jouluisissa asetelmissa antamassa keveyttä pitkävartisilla, vaaleilla kukillaan. Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa kasvupaikassa. Liian märkä tai liian kuiva kasvualusta saa sen nuput ja lehdet kellastumaan, joten kastelun tulisi olla mahdollisimman tasaista. Kukinnan jälkeen jouluruusu kehittää komeat lehdet. Sen voi eteläisimmässä Suomessa istuttaa kesän tultua puutarhaan. Kasvi on myrkyllinen.
Lue lisää jouluruususta

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Joulusypressinä tunnettu valesypressi viihtyy huoneenlämmössä, valoisassa paikassa. Juuripaakku ei saa päästä kuivumaan. Kastelusta on siis huolehdittava säännöllisesti. Se menestyy huonosti pihakasvina yli talven. Sypressin voi kuitenkin mainiosti viedä kesäksi ulos puutarhaan tai parvekkeelle. Kylmien säiden tullen sypressin voi tuoda takaisin sisälle.

Ohje

Ohje

Kasvikortistosta löytyy tietoa kukista ja kasveista.

Kasvien myrkyllisyydestä kiinnostuneille muistutuksena, että Myrkytystietokeskusauttaa ympäri vuorokauden ja heidän sivuiltaan löytyy tietoa myös kasvien myrkyllisyyksistä.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton