• Etusivu
  • Kasvillisuus

Juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia 'Plena') on kotipihojen tuttu ruusupensas

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20236_82287.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.

Juhannusruusua on viljelty Suomessa 1800-luvulta lähtien. Vaikka lajike on peräisin Pietarin puutarhoista, siitä on tullut kansallisruusumme ja se on tyypillinen vanhojen pihapiirien pensasruusu. Keski-Euroopasta tuotiin jokunen vuosikymmen sitten sitä muistuttavia risteymiä, mutta oikean juhannusruusun saa hankkimalla FinE-taimen.

Kaunis ja kestävä pensasruusumme

Helppohoitoinen juhannusruusumenestyy Suomessa mainiosti VIII -vyöhykkeellä saakka. Se viihtyy ja kukoistaa hyvinkin aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, mutta kaunistaa ympäristöään myös puolivarjoisassa kasvaessaan. Sopivassa maaperässä siitä tulee 150-200 cm korkea ja kaksikin kertaa korkeuttaan leveämpi. Märässä ja kylmässä maassa juhannusruusu ei menesty, vaikka onkin vaatimaton ravineiden ja kasvualustan laadun suhteen.

Nopeasti kasvava pensas on pystykasvuinen ja hyvin haarova. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja ja leviää helposti suunniteltua laajemmallekin alueelle. Vanhat versot ovat väriltään tummanruskeat ja tiheään piikkiset. Lehdet ovat himmeänvihreät ja mattapintaiset, lehdyköitä on 7–9 kpl. Lehtien syysväritys on viinin-tai kuparinpunainen.

<p data-block-key="ricc8">Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä. (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="zix5c">Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas. (Kuva: Puutarha.net)

Kevyesti kerrannaiset, valkoiset kukat keltaisine heteineen tuoksuvat makeasti. Kukat puhkeavat edellisen vuoden versoihin. Juhannusruusu kukkii pari viikkoa kesäkuun lopussa. Kukinnan päätyttyä kukkapohjuksesta kehittyy reilun sentin kokoinen, pallomainen ja himmeänmusta kiulukka.

Juhannusruusu kukkii edellisvuoden versoilla, joten voimakkaampi leikkaaminen heikentää kesän kukintaa. Pensasta kannattaakin harventaa säännöllisesti poistamalla yksittäisiä, vanhempia ja vahingoittuneita versoja maata myöten. Yli-ikäisen, heikosti kukkivan pensaan voi keväällä leikata rohkeasti kokonaan alas.

<p data-block-key="hb35g">Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin. (Kuva: Puutarha.net)

Juhannusruusu sopii hyvin katseenvangitsijaksi yksittäispensaana, pensasryhmään sekä vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Sitä on myynnissä niin kerrottukukkaisia kuin yksinkertaisilla kukilla olevia lajikkeita, myös matalaa punaista löytyy.

Lue lisää Kasvikortistosta.

Vinkki

Leikkaa kukkivan juhannusruusun oksia maljakkoon tuoksua tuomaan.

Leikkaa oksiin vino imupinta ja upota ne hetkeksi lämpimään veteen, jotta oksat imevät vettä. Älä kuori kuorta, jotta vesi pääsee kulkemaan solukossa. Puuvartiset oksat kestävät leikkokukkana paremmin, kun niissä on riittävä nestejännitys. Laita maljakkoon lämmintä vettä puuvartisille kasveille.

<p data-block-key="9ji41">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Pensaiden syyshoito on tärkeää.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100‒180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
20236_50451.jpg
Ulkohuussista hyötykäyttöön - näin laitat ravinteet kiertoon
Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton