• Etusivu
  • Kasvillisuus

Juhannusruusu on kotipihojen tuttu ruusupensas

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.06.2025
20236_82287.jpg

Juhannusruusu kukkii valkoisena keskikesällä ja tuo lapsuuden kotipihan tuttuuden piikkisine pensaineen ja tuoksuvine kukkineen puutarhaan. (Kuva: Adobe Stock)

Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.

Juhannusruusua on viljelty Suomessa 1800-luvulta lähtien. Vaikka lajike on peräisin Pietarin puutarhoista, siitä on tullut kansallisruusumme ja se on tyypillinen vanhojen pihapiirien pensasruusu. Keski-Euroopasta tuotiin jokunen vuosikymmen sitten sitä muistuttavia risteymiä, mutta oikean juhannusruusun saa hankkimalla FinE-taimen.

Kaunis ja kestävä pensasruusumme

Helppohoitoinen juhannusruusu menestyy Suomessa mainiosti VIII -vyöhykkeellä saakka. Se viihtyy ja kukoistaa hyvinkin aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, mutta kaunistaa ympäristöään myös puolivarjoisassa kasvaessaan. Sopivassa maaperässä siitä tulee 150-200 cm korkea ja kaksikin kertaa korkeuttaan leveämpi. Märässä ja kylmässä maassa juhannusruusu ei menesty, vaikka onkin vaatimaton ravineiden ja kasvualustan laadun suhteen.

Nopeasti kasvava pensas on pystykasvuinen ja hyvin haarova. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja ja leviää helposti suunniteltua laajemmallekin alueelle. Vanhat versot ovat väriltään tummanruskeat ja tiheään piikkiset. Lehdet ovat himmeänvihreät ja mattapintaiset, lehdyköitä on 7–9 kpl. Lehtien syysväritys on viinin-tai kuparinpunainen.

<p data-block-key="ricc8">Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä. (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="zix5c">Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas. (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="hb35g">Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin. (Kuva: Puutarha.net)

Kevyesti kerrannaiset, valkoiset kukat keltaisine heteineen tuoksuvat makeasti. Kukat puhkeavat edellisen vuoden versoihin. Juhannusruusu kukkii pari viikkoa kesäkuun lopussa. Kukinnan päätyttyä kukkapohjuksesta kehittyy reilun sentin kokoinen, pallomainen ja himmeänmusta kiulukka.

Juhannusruusu kukkii edellisvuoden versoilla, joten voimakkaampi leikkaaminen heikentää kesän kukintaa. Pensasta kannattaakin harventaa säännöllisesti poistamalla yksittäisiä, vanhempia ja vahingoittuneita versoja maata myöten. Yli-ikäisen, heikosti kukkivan pensaan voi keväällä leikata rohkeasti kokonaan alas.

Juhannusruusu sopii hyvin katseenvangitsijaksi yksittäispensaana, pensasryhmään sekä vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Sitä on myynnissä niin kerrottukukkaisia kuin yksinkertaisilla kukilla olevia lajikkeita, myös matalaa punaista löytyy.

Lue lisää Kasvikortistosta.

Vinkki!

Leikkaa kukkivan juhannusruusun oksia maljakkoon tuoksua tuomaan.

Leikkaa oksiin vino imupinta ja upota ne hetkeksi lämpimään veteen, jotta oksat imevät vettä. Älä kuori kuorta, jotta vesi pääsee kulkemaan solukossa. Puuvartiset oksat kestävät leikkokukkana paremmin, kun niissä on riittävä nestejännitys.

<p data-block-key="9ji41">Muistathan laittaa maljakkoon lämmintä vettä puuvartisille kasveille. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Muistathan laittaa maljakkoon lämmintä vettä puuvartisille kasveille. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20227_70317.jpg
Toukokuun puutarhavinkit – kasvukauden aloitus kotipihassa
Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.
202110_72957.jpg
Syksyn seurusteluruokaa salaateista
Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton