TAKAISIN

Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia) on kotipihojen tuttu ruusupensas

Päivitetty: 2.6.2022

Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.

Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin.Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin.

Kaunis ja kestävä pensasruusumme

Juhannusruusu menestyy Suomessa mainiosti VII -vyöhykkeellä saakka. Se viihtyy ja kukoistaa hyvinkin aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, mutta kaunistaa ympäristöään myös puolivarjoisassa kasvaessaan.

Pensas on pystykasvuinen ja hyvin haarova. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja ja leviää helposti suunniteltua laajemmallekin alueelle. Vanhat versot ovat väriltään tummanruskeat ja tiheään piikkiset. Lehdet ovat himmeänvihreät ja lehdyköitä on 7-9 kpl. Ruusun kiulukat ovat kypsänä mustia, halkaisijaltaan reilun sentin paksuisia.

Juhannusruususta on myynnissä niin kerrottukukkaisia kuin yksinkertaisilla kukilla olevia lajikkeita, myös matalaa punaista löytyy.
Juhannusruusu on kaunis pensasruusu.Juhannusruusu on kaunis pensasruusu.
Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä.Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä.
Juhannusruusu kukkii edellisvuoden versoilla, joten voimakkaampi leikkaaminen heikentää kesän kukintaa. Pensasta kannattaakin harventaa säännöllisesti poistamalla yksittäisiä, vanhempia ja vahingoittuneita versoja maata myöten. Yli-ikäisen, heikosti kukkivan pensaan voi keväällä leikata rohkeasti kokonaan alas.
Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas.Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas.
Lue lisää Kasvikortistosta.