• Etusivu
  • Kasvillisuus

Juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia 'Plena') on kotipihojen tuttu ruusupensas

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.06.2011Päivitetty 06.02.2024
20236_82287.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.

Juhannusruusua on viljelty Suomessa 1800-luvulta lähtien. Vaikka lajike on peräisin Pietarin puutarhoista, siitä on tullut kansallisruusumme ja se on tyypillinen vanhojen pihapiirien pensasruusu. Keski-Euroopasta tuotiin jokunen vuosikymmen sitten sitä muistuttavia risteymiä, mutta oikean juhannusruusun saa hankkimalla FinE-taimen.

Kaunis ja kestävä pensasruusumme

Helppohoitoinen juhannusruusumenestyy Suomessa mainiosti VIII -vyöhykkeellä saakka. Se viihtyy ja kukoistaa hyvinkin aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, mutta kaunistaa ympäristöään myös puolivarjoisassa kasvaessaan. Sopivassa maaperässä siitä tulee 150-200 cm korkea ja kaksikin kertaa korkeuttaan leveämpi. Märässä ja kylmässä maassa juhannusruusu ei menesty, vaikka onkin vaatimaton ravineiden ja kasvualustan laadun suhteen.

Nopeasti kasvava pensas on pystykasvuinen ja hyvin haarova. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja ja leviää helposti suunniteltua laajemmallekin alueelle. Vanhat versot ovat väriltään tummanruskeat ja tiheään piikkiset. Lehdet ovat himmeänvihreät ja mattapintaiset, lehdyköitä on 7–9 kpl. Lehtien syysväritys on viinin-tai kuparinpunainen.

<p data-block-key="ricc8">Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Juhannusruusu on hyvin nopeakasvuinen; viisivuotiaana reilun metrin korkea ja leveä. (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="zix5c">Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Se on myös hyvin helppohoitoinen, terve ja kestävä ruusupensas. (Kuva: Puutarha.net)

Kevyesti kerrannaiset, valkoiset kukat keltaisine heteineen tuoksuvat makeasti. Kukat puhkeavat edellisen vuoden versoihin. Juhannusruusu kukkii pari viikkoa kesäkuun lopussa. Kukinnan päätyttyä kukkapohjuksesta kehittyy reilun sentin kokoinen, pallomainen ja himmeänmusta kiulukka.

Juhannusruusu kukkii edellisvuoden versoilla, joten voimakkaampi leikkaaminen heikentää kesän kukintaa. Pensasta kannattaakin harventaa säännöllisesti poistamalla yksittäisiä, vanhempia ja vahingoittuneita versoja maata myöten. Yli-ikäisen, heikosti kukkivan pensaan voi keväällä leikata rohkeasti kokonaan alas.

<p data-block-key="hb35g">Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Juhannusruusu on kaunis lisä jokaiseen puutarhaan; niin vanhaan kuin uuteenkin. (Kuva: Puutarha.net)

Juhannusruusu sopii hyvin katseenvangitsijaksi yksittäispensaana, pensasryhmään sekä vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Sitä on myynnissä niin kerrottukukkaisia kuin yksinkertaisilla kukilla olevia lajikkeita, myös matalaa punaista löytyy.

Lue lisää Kasvikortistosta.

Vinkki

Leikkaa kukkivan juhannusruusun oksia maljakkoon tuoksua tuomaan.

Leikkaa oksiin vino imupinta ja upota ne hetkeksi lämpimään veteen, jotta oksat imevät vettä. Älä kuori kuorta, jotta vesi pääsee kulkemaan solukossa. Puuvartiset oksat kestävät leikkokukkana paremmin, kun niissä on riittävä nestejännitys. Laita maljakkoon lämmintä vettä puuvartisille kasveille.

<p data-block-key="9ji41">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton