Muhkeina, vaaleanpunaiseen vivahtavina huiskiloina kukkivat hortensiat hurmaavat loppukesällä niin kasvattajansa kuin ohi kulkevat ihmisetkin. Hortensiat ovat happamassa maassa viihtyviä, upeita ja näyttäviä koristepensaita. Myös köynnöshortensiat viehtättävät vahvalla kasvullaan ja kauniilla kukinnallaan.
Japaninhortensian (Hydrangea paniculata) vanhin ja tunnetuin viljelymuoto `Grandiflora` on saanut meillä nimen syyshortensia myöhäisen kukintansa vuoksi. Lajike on niin yleinen, että kaikkia japaninhortensioita nimitetään usein syyshortensioiksi, vaikka moni lajike kukkiikin jo keskikesällä. Heinäkuusta syyskuuhun kukkivat kuutamo- ja pallohortensia, lokakuulle jatkavat mustilan-, syys- ja tammihortensia. Hortensian kukinta kestää kauan; köynnös- ja jalohortensialla jopa kesäkuusta syyskuuhun saakka.
Katso hortensiat Kasvikortistossa
Hortensiat kaihtavat paahdetta, mutta viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa - köynnöshortensia jopa varjoisessa. Ne ovat nopeakasvuisia ja kestäviä, kookkaita kasveja, joiden pääjuuret levittäytyvät laajalle alueelle. Kasvualusta saa olla hapanta, mutta erittäin ravinteikasta sekä humuspitoista - ja tuoretta.
Hortensioita voi leikata ainakin kolmella eri tavalla. Voimakas leikkaus (vain pari silmua jätetään uuteen kasvuun) tuottaa isoimmat kukinnot, mutta niistä tulee usein liian painavat hortensian melko hennoille versoille. Raskaat kukinnot kaatuvat helposti maahan ja likaantuvat. Voimakkaasti leikkaamalla pensaat kasvavat reilun metrin korkuisiksi viiden vuoden aikana.
Keskivoimakas leikkaus, jossa versot lyhennetään noin puoleen, sopii useimmille hortensioille. Kevyt leikkaus (kuihtuneiden kukintojen leikkaus) jättää kukinnot pieniksi ja keveiksi, mutta aikaistaa kukinnan alkamista ja antaa pensaiden kasvaa täyteen mittaansa (lähemmäs 3 metriä!). Paras leikkausvoimakkuus riippuu lajikkeesta sekä sen kasvuolosuhteista. Sovita siis leikkausvoimakkuus oman yksilösi tarpeita ja omia halujasi vastaavaksi.
Lajikekuvauksia: