TAKAISIN

Joulukuun vinkit rentouttavaan vuoden viimeiseen kuukauteen

Päivitetty: 2.12.2021

Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.

christmas-ornament-1823940_1920

Auringonpaistetta saadaan joulukuussa todella vähän. Päivä on lyhimmillään 21. joulukuuta, jolloin vietetään talvipäivänseisausta. Tällöin napapiirin pohjoispuolella on kaamos; aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Eipä sitä valoisaa aikaa silti kovinkaan pitkään etelämpänäkään riitä.

Iloa joulukukista

Joulun alla kotiin tulee hankittua kauniita joulukukkia ja niitä saadaan myös lahjaksi. Joulutähtiä, tuoksuvia hyasinttejä, upeita amarylliksiä, tulilatvoja, jouluruusuja jne. Hoitamalla oikein voit saada näistä joulun kasveista iloa riittämään pitkälle kevääseen (tai vieläkin pidempään). Joulukukkien hyvinvointiin vaikuttaa moni asia ja toiveet vaihtelevat eri lajeilla. Muista kuitenkin, että...

Joulutähti pitää tasaisesta kosteudesta (kastellaan usein mutta niukasti), lämpimästä, valoisasta ja vedottomasta paikasta.
Hyasintti ja amaryllis viihtyvät viileässä, eivätkä juurikaan tarvitse vettä - tai valoa.
Leikkotulppaani viihtyy viileässä. Maljakossa niukasti kylmää vettä. Valolla ei merkitystä.
Jouluruusu, kielo ja havukasvit viihtyvät viileässä ja valoisassa paikassa, mutta vaativat tasaista kosteutta- kuten atsaleatkin.

Lisää joulukukkien hoidosta...
422 633 flower-3145779_1920

Huonekasveja unohtamatta

Jouluasetelmista saattaa löytyä tuttuja huonekasvejakin. Esimerkiksi lehtikaktuksiin kuuluva joulukaktus saattaa olla siinä - eikä muratti tai timanttiananaskaan yllätys ole. Saattaapa jouluisesta asetelmasta löytyä lohikäärmepuunkin alku. Nämä monivuoiset kasvit kannattaa lyhytikäisten joulukukkien jo kuihduttua siirtää kasvamaan omaan ruukkuunsa. Näin ne kasvavat ja komistuvat vuosi vuodelta.

750 500 christmas-cactus-277691_1920

Talven pimeinä aikoina huonekasvien hoitamista tulee vähentää; valon vähentyessä myös kasteluvälien tulee harventua ja lannoittaminen rajoitetaan merilevälisään. Usein huonelämpömmekin on vähän liian korkea ja ilma kuivaa, joten kasvien (ja energiansäästön) takia muutaman asteen pudotus olisi hyväksi. Myös ilmankosteuden lisääminen esimerkiksi sumuttelemalla hyödyttää kasvejasi ja saa sinutkin voimaan paremmin. Muista myös tarkkailla kasvejasi mahdollisten tautien ja tuholaisten varalta!

Lue lisää:

Huonekasvit talvilevolle

Tauti huonekasvissa?

Ideoita ja puuhaa

Koristeita puutarhaan
Omenapuiden oksille tai vaikka kookkaiden pensaiden oksille voi ripustella itse tehtyjä koristeita tai vaikka kynttilälyhtyjä! Lintujenkin iloksi voi oksille ripustaa esimerkiksi lumipalloja, jotka on tehty sekoittamalla lumeen auringonkukansiemeniä. Taita lumipalloon rautalangasta s-koukku, niin saat sen ripustettua oksalle. Pakkasellakin pallon muotoilu onnistuu, kun lorauttaa hieman vettä mukaan.
 

750 500 christmas-3009720_1920
Kauniita koristeita saat myös jäädyttämällä erilaisissa muoteissa vettä - laita muottiin valmiiksi narulenkki tai rautalanka ripustamista varten. Vettä voi myös värjätä vaikka punajuurella, karamellivärillä tai vesiväreillä. Jäädyttämällä vettä ämpäreissä voit tehdä lyhtyjä. Kokeilepa myös jäädyttää vettä maitotölkeissä ja rakenna näistä jäätiilistä koriste.

Puutarhaan saat iloa ja väriä ihan valmiillakin koristeilla: ripusta vaikka oksille joulukuusen koristeita, valosarjoja tai luo tunnelmaa kynttilälyhdyillä (muista aina paloturvallisuus).

Katsohan myös, miten valmistetaan havupallo tai vaikka havuköynnös.

Innolla uuteen vuoteen!

Pian kotipuutarhurien talvihorros päättyy, kun postilaatikoihin kolahtavat siemenliikkeiden kuvastot. Viimeistään tässä vaiheessa alkaa tulevan kasvukauden suunnittelu. Mitäs uutta sitä voisikaan kokeilla?

Talvi on hyvää aikaa ladata akkuja ja suunnitella tulevaa. Joulunpyhät ja alkuvuoden pimeät illat kuluvat rattoisasti kynttilöiden valossa, takkatulen lämmössä ja hyvää (puutarha)kirjaa lukiessa!

Lisää luettavaa:
Vinkkejä joulukuusen hoitoon - eli kuinka saada neulaset pysymään puussa.

750 491 christmas-3015776_1920

Mukavaa ja rauhallista joulua
sekä oikein ihanaa tulevaa puutarhavuotta kaikille Puutarha.netin lukijoille!

christmas-tree-1081981_1920