• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulukukat kukoistavat myös ulkona

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.11.2022
201911_61286.jpg

Hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla.

Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.

Huurteinen hyasintti

Oletko esimerkiksi jo kokeillut, miten kauniiksi hyasintti jäätyy pakkassäällä? Sen väri muuttuu vain hieman, ja huurteinen hyasintti sopii yhteen niin havujen, kanervien kuin ulkovalojenkin kanssa. Pidä hyasintti omassa viljelyruukussaan, jolloin se on helppo noukkia pois suojasään saapuessa.

Hyasintin kellokukat ovat kauniita myös kasvista irroitettuina. Ota ohutta, värikästä metallilankaa ja pujota kukat nauhaksi. Voit pistää metallilangan joko poikittain kukasta läpi tai laittaa sen pituussuuntaan, jolloin hyasintin kellokukat muodostavat pitkän, solakan ketjun.

Kukkaketju sopii hyvin esimerkiksi ulkokranssin koristeeksi tai somistamaan joulun valoja heijastavaa kiiltäväksi kiillotettua metallitarjotinta. Pitkä ketju on myös piste i:n päälle jouluisessa kattauksessa.

Korista jäälyhty joulukukilla

Jouluisen pihan valontuojia ovat tietysti jäälyhdyt. Perinteistä jäälyhtyä voi myös mukavasti piristää joulukukilla. Tarvitset kaksi ämpäriä, ison ja sen sisään helposti mahtuvan pienemmän, sekä hyasintin, jouluruusun tai tulppaanin leikko-oksia.

Täytä iso ämpäri noin puoleen väliin vedellä, ja laita siihen sopivasti kivillä tai muulla painavalla lastattu pienempi ämpäri. Asettele ämpärien väliin jäävään vesitilaan koristeeksi tarkoitetut kukat. Keskitä pikkuämpäri vaikkapa rautalangan tai oksien avulla, ja anna koko komeuden jäätyä. Vie jäätynyt ämpäri hetkeksi sisälle, jolloin sisemmän ämpärin saa helpommin irti. Voit myös kaataa sisempään ämpäriin hetkeksi hieman lämmintä vettä, jolloin se irtoaa. Kumoa valmis lyhty ulos suoraan sijoituspaikalleen, siisti yläosan aukko, aseta lyhtyyn kynttiä ja sytytä se.

Leikkokukat sopivat jäälyhtyjen koristeeksi.
Leikkokukat sopivat jäälyhtyjen koristeeksi.
Koristele jäälyhtyjä rohkeasti erilaisin kukin.
Koristele jäälyhtyjä rohkeasti erilaisin kukin.
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton